dinsdag 10 september 2019

Biologieclub september

De biologieclub deze maand was ook in het thema ecologie. We zijn bezig geweest met onderzoek naar de bodem, naar welke erbarmelijke omstandigheden eitjes van pekelkreeftjes nog kunnen overleven en we hebben een 'Winokradsky kolom' gemaakt.

We hebben een practicum 'bodemgesteldheid' gedaan waarbij we met een grondboor een diep gat in de tuin hebben geboord van 90 cm diep. Voorzichtig haalden we de grond in beetjes naar boven en maakten daar een lange rij van zodat we konden zien hoe de grond uit verschillende soorten lagen bestaat. Vervolgens hebben we getest wat de structuur van de grond was, meer zand, of meer klei. Daarna hebben we grond uit verschillende lagen in bakjes in de oven gedroogd om te meten hoeveel gewicht ze daardoor verloren zodat we wisten hoeveel water erin zat.

We hadden pekelkreefteitjes en hebben die aan allerlei erbarmelijke omstandigheden blootgesteld. Kokend water, vriezer, chemische oorlog (aceton ;-) ), zout water, azijn, baking soda oplossing, we hebben ze zelfs onder stroom gezet! Vervolgens hebben we de eitjes in zout water gedaan om te kijken of ze nog zouden uitkomen.

Ten slotte hadden alle gezinnen een emmer modder en fles slootwater meegenomen en hebben we het smerigste lab ooit gedaan tijdens de biologieclub, namelijk een 'Winokradsky kolom' maken 😅
We deden de modder en het slootwater in verschillende plastic flesjes. In het 'controle' flesjes voegden we niets toe, in het andere flesje een eierdooier (voor de zwavel), de andere krantensnippers (voor de koolstof), en in het laatste flesje eierdooier en krantensnippers. Nu moeten ze een week of 8 in de vensterbank staan om te kijken wat voor bacteriën erin gaan groeien :-)

Wat een smeerboel was dat zeg! In de modderprut van een van de gezinnen zat zelfs een bloedzuiger! 😱😱

Geen opmerkingen:

Een reactie posten