vrijdag 30 augustus 2013

De innovatieve en zeer succesvolle onderwijsvorm die staatssecretaris Dekker dreigt te verbieden

Er is een innovatieve onderwijsvorm die zich al jarenlang bewijst als zeer succesvolle vorm van onderwijs, die de overheid bovendien geen enkele cent kost. In de VS zoeken universiteiten actief naar studenten die dergelijk onderwijs hebben gekregen. Waarom? Omdat ze beter presteren en gemotiveerder zijn dan hun leeftijdsgenoten.

Klinkt dit te goed om waar te zijn? Heb ik het hier over ipadscholen? Passend onderwijs? Nee, het gaat over homeschooling, oftewel thuisonderwijs.

In de VS krijgen ruim twee miljoen kinderen thuisonderwijs. Ook in andere landen zoals Groot-Brittaniƫ is dit inmiddels een geaccepteerde en gewaardeerde vorm van onderwijs.

Het goede nieuws is dat we deze onderwijsvorm ook in Nederland kennen. Een tot nu toe kleine groep ouders laat zien dat thuisonderwijs leidt tot uitstekende cognitieve prestaties en prima sociaal-emotionele ontwikkeling. Ook de aansluiting op vervolgonderwijs en de arbeidsmarkt verloopt vlekkeloos.

Maar moeten we dan niet bang zijn dat het reguliere onderwijs leegstroomt en ouders in grote getalen thuisonderwijs gaan geven? Nee, in de praktijk blijkt dat in landen waar mensen vrij voor thuisonderwijs kunnen kiezen, er maar een beperkte groep ouders bereid is deze keuze te maken. Het is dan ook een grote investering qua tijd en energie, niet iedere ouder kan of wil daarvoor kiezen. Zelfs in de VS waar homeschooling al jaren populair is, krijgt maar ongeveer 2% van de kinderen thuisonderwijs.

Als Nederlands thuisonderwijs een vergelijkbare groei zou doormaken als we in de VS hebben gezien en ongeveer 2% van de Nederlandse kinderen thuisonderwijs zou krijgen, zou dat de overheid jaarlijks meer dan 300 miljoen euro besparen op het onderwijsbudget. Dat is een boel geld... Denk aan wat scholen met dat geld zouden kunnen betekenen voor de kinderen in het passend onderwijs die wat extra ondersteuning goed kunnen gebruiken. Denk aan alle thuiszitters, de kinderen waarvoor geen school te vinden is, en hoe zij zouden kunnen profiteren van de kennis die thuisonderwijzers al jarenlang hebben opgebouwd.

Je zou denken dat het ministerie van onderwijs, dat Nederland graag profileert als kenniseconomie, thuisonderwijs van harte zou ondersteunen.

Maar het tegendeel is waar. Staatssecretaris Dekker dreigt thuisonderwijs in Nederland te verbieden.

Laat Dekker weten dat je het hier niet mee eens bent. Dat Nederland geen achtergebleven gebied is waar innovatieve vormen van onderwijs die bewezen succesvol zijn niet mogelijk zijn. Dat Nederland zijn naam waar maakt als stimuleerder van excellent onderwijs dat er niet voor ieder kind exact hetzelfde uit hoeft te zien of kan zien.

Geachte heer Dekker, ik ben een doodsaaie doorsnee Nederlandse moeder die ook gewoon haar best doet om haar kinderen op te voeden tot leuke en fatsoenlijke volwassenen. Toevallig hebben mijn man en ik ervoor gekozen om ze zelf te onderwijzen. Dat is niet raar of eng. Nee, het bespaart u veel geld en levert mijn kinderen een uitstekende opleiding op. In een sociaal isolement zitten mijn kinderen ook al niet. Ze hebben vriendjes, spelen veel buiten met de buurtkinderen, ze zitten allebei op hockey en mijn dochtertje daarnaast op ballet en theaterklas. Het zijn gelukkige, lieve, grappige, gezonde, slimme kinderen. Maar u hoeft me niet op mijn woord te geloven. U bent van harte welkom om bij ons thuis (slechts een paar tramhaltes van uw Haagse ministerie vandaan) te komen kijken hoe gewoon, leuk, interessant, grappig, warm en leerzaam thuisonderwijs is!

En voor alle anderen, onderteken de petitie op http://petities.nl/petitie/stop-verbod-op-thuisonderwijs.nl. Het kost je maar 30 seconden en daarmee laat je zien dat thuisonderwijs niet iets is dat we als land achteloos mogen weggooien.

Met thuisonderwijzende groeten,
ir. Eva Witsel

7 opmerkingen:

 1. De Libertarische Partij gaat voor echte vrijheid van onderwijs. Of het nou gaat om thuisonderwijs, Sudbury scholen of welke vorm van onderwijs dan ook, de keuze is wat de LP betreft aan de ouders en niet aan de overheid. Hoop van harte dat deze petitie een succes wordt.
  Quintus Backhuys

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi Eva! Ik ga 'm delen. En ik had natuurlijk al de petitie getekend :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Thuisonderwijs is zeker belangrijk en broodnodig.

  Wat ik me wel afvraag: welk effect sorteert een dergelijke petitie? Als we bijv. 1500 "handtekeningen" kunnen verkrijgen, kan daarmee meneer Dekker "gedwongen" worden de kwestie opnieuw te bekijken? Of is deze actie symbolisch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met een burgerinitiatief kun je - als je meer dan 40.000 handtekeningen verzameld - de Tweede Kamer vragen een onderwerp te behandelen. Een petitie is 'lichter' dan dat. Eigenlijk stel je gewoon een vraag :-) Hier kun je er meer over lezen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Petitierecht

  Hoe meer handtekeningen, des te duidelijker het signaal naar de Tweede Kamer dat thuisonderwijs een onderwerp is dat leeft binnen ons land. Maar alleen een petitie zal niet genoeg zijn om ons standpunt te verdedigen, daarom zijn we bezig met allerlei andere acties. Hopelijk is het genoeg om thuisonderwijs in Nederland te kunnen behouden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hartelijk dank voor uw reactie.

  Het is helder voor mij geworden. Hopelijk lopen er een paar goede lobbyisten in en rondom de MediaPoort en Het Binnenhof : ).

  (Vorige reactie verwijderd omdat bepaalde woorden ontbraken.)

  BeantwoordenVerwijderen