maandag 4 februari 2019

Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks

Ik las het boek 'Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks' voor. Eigenlijk voor volwassenen, dus het was best pittig voor een 12- en 13-jarige. Maar we vonden het een goed boek en hebben het helemaal uitgelezen.

Het gaat over een zwarte Amerikaanse vrouw die in de jaren vijftig overleed aan baarmoederhalskanker. Uit een biopt werden cellen gekweekt die zich bleven vermenigvuldigen. Het was de eerste keer dat dat lukte met menselijke cellen en haar cellen, beter bekend als de HeLa lijn, zijn vervolgens door vele wetenschappers gebruikt in hun onderzoek.
Ook zijn er bedrijven gekomen die haar cellen kweekten en met flinke winst verkochten.

In het boek gaat het met name om de familie Lacks. Een arme familie die in het begin niet eens afwist van het gebruik van de cellen en op geen enkele manier heeft gedeeld in de winst die er werd gemaakt met de cellen.

Allemaal ethische kwesties en een inkijkje in het leven van een gezin op een tabaksplantage waar voorgaande generaties als slaaf hadden gewerkt. Dus een boek met allerlei verschillende invalshoeken. Vind ik altijd een pluspunt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten