Het is nu juni en ik ben al druk bezig met het uitzoeken van het materiaal dat we volgend jaar gaan gebruiken. Dus leek het me ook een goed moment om terug te blikken op afgelopen jaar :-)
Op de Thuisonderwijzers leren facebookgroep had ik aan het begin van het schooljaar een lijstje gepost met daarin wat we allemaal gingen doen dit jaar. Ik loop het lijstje even langs :-)
Latijn:
Dit schreef ik in oktober 2018 over Latijn:
Voor Latijn gebruik ik de Nederlandse tekstboeken SPQR. Het tekstboek is voor de eerste 3 jaar. Daarbij heb ik het hulpboek voor het eerste jaar, het hulpboek = werkboek. En ik heb ook de docentenhandleiding. Daarnaast heb ik voor 7,50 per jaar de digitale licentie waardoor je toegang krijgt tot korte lessen voor de grammatica, 'drillster' (online grammatica en woorden oefenen), en de voorgelezen Latijnse teksten.
Reden dat ik hiervoor heb gekozen:
- Ik wilde graag een Nederlandstalige methode, dus vertalen van Latijn naar Nederlands. Daarmee vielen alle Amerikaanse methodes voor Latijn die speciaal zijn gemaakt voor thuisonderwijzers helaas af. Nadeel is nu dat ik gebruik maak van schoolboeken die niet specifiek zijn gemaakt voor de thuisonderwijssituatie. Voordeel is dat ik niet helemaal opnieuw alle Engelstalige grammatica termen hoef te leren 😇 Let ook op dat veel Engelstalige methodes christelijk zijn, en/of ecclesiastical Latin doen (Latijn-voor-in-de-kerk). Dat is alleen leuk als je daar voor kiest.
- Ik vond de cultuur/geschiedenisstof redelijk op niveau. Voor Berend is het nog steeds wat weinig, hij heeft geloof ik alle youtube video's over Griekse en Romeinse mythologie gezien 🙄 Maar het is niet irritant simpel :-)
- Ik vond het leuk dat je gelijk begint met Latijnse teksten die ergens op slaan. Dat het vereenvoudigde Romeinse verhalen zijn, in plaats van 'Ik loop op de straat', waar ik ooit mee begon ;-)
- Je kan de lesboeken en werkboeken en docentenhandleiding als particulier kopen via de website en je kan ze per stuk bestellen.
https://staal-roeland.nl/bekijk-lesmethode-spqr/
Zo staat het er nu voor:
Begin 2018 was Berend begonnen met Latijn. Hij vond het wel aardig om te doen, maar besteedde zijn tijd liever aan andere dingen... Hij moest er nog erg aan wennen dat als je een vwo diploma wil halen, dat je daar dan ook wel tijd in moet stoppen. En dat dat dan ten koste gaat van tijd die je aan youtube, computerspelletjes etc. kan besteden. Om het kort te zeggen: zijn langetermijnwens van het behalen van een vwo diploma lag niet helemaal in lijn met zijn kortetermijnkeuzes wat betreft tijdsbesteding :-) :-)
Gevolg: Latijn ging ontzettend traag. In dat soort lesmethodes zit altijd herhaling ingebouwd, zodat je woorden die je in een hoofdstuk hebt geleerd een tijdje later weer tegenkomt zodat de woorden niet vervagen in je hersenen. Maar doordat we zó langzaam gingen, was het woord bij de herhaling al helemaal weggezakt en was het iedere keer alsof het een nieuw woord was en konden we dus steeds weer opnieuw beginnen :-S Heel frustrerend.
In de kerstvakantie maakte ik de balans op en vond ik het niet de moeite waard om ermee verder te gaan. Het lastige van Latijn is dat het een dode taal is en dat je het eigenlijk maar op één manier kan leren: teksten vertalen. Levende talen kan je op allerlei manieren leren, luisteren, kijken, spreken, schrijven, lezen, er zijn veel meer 'ingangen' om de taal te leren. Berend heeft een goed gevoel voor taal, Engels leren deed hij moeiteloos. Terwijl Latijn leren dus echt ploeteren was.
Van tevoren had Berend een tijd getwijfeld tussen Spaans en Latijn. Ik heb hem voorgesteld - en dringend aangeraden - te stoppen met Latijn en over te stappen op Spaans.
Achteraf gezien was het belangrijk voor Berend om te wennen aan het feit dat hij tijd moest investeren aan een vak als hij op het niveau wil komen dat hij er staatsexamen in kan doen. Dus het eerste vak waar we mee begonnen - Latijn - heeft daar de prijs voor moeten betalen. Biologie trouwens ook wel een beetje, op een andere manier, maar daarover later meer.
We zijn dus gestopt met Latijn en ik heb Duolingo op Berend's telefoon gezet zodat hij alvast wat Spaans kan oefenen, maar dat heeft niet zo'n haast. Ik heb zijn staatsexamen Spaans op het einde gepland, dus daar beginnen we over een paar jaar wel serieus mee. Alles wat hij nu oppikt is mooi meegenomen. Hij heeft er vooral in het begin flink wat mee gedaan, nu niet zoveel meer.
Over de lesmethode die ik had aangeschaft: SPQR was een fijne methode om mee te werken. In de filmpjes in de online licentie werd de grammatica goed uitgelegd. Er zat ook goede oefenstof in de online licentie. De docentenhandleiding heb ik vooral gebruikt voor het opzoeken van de antwoorden op de vragen. Met de antwoorden erbij konden we altijd wel uitvogelen wat de bedoeling was.
Maargoed, wij doen het dus weg, dus als iemand belangstelling heeft: het tekstboek 1-2-3, werkboek 1 en docentenhandleiding 1 zijn te koop :-)
Biologie:
Dit schreef ik in oktober 2018 over biologie:
Voor biologie heb ik zelf iets in elkaar 'gerommeld' 😀
Daarvoor gebruik ik RSO Biology 2 als spine. Dat is een methode specifiek geschreven voor thuisonderwijzers. Met als voordeel dat het er vanuit gaat dat je geen vakdocent bent en je het vak voor het eerst geeft. Heel aangenaam :-)
Het is een 'hands on' methode, wat wil zeggen dat er verhoudingsgewijs weinig tekst is en veel labs om te doen. Dat vind wij hier thuis wel fijn :-)
Daarbij heb ik een 1e jaars biologieboek voor universiteitsstudenten. Die zijn super duur, maar oudere edities kun je voor weinig tweedehands op bol kopen. Ik heb Campbell Biology, maar andere schrijvers zijn ook prima. Ik gebruik het als naslagwerk.
Ik heb ook Ellen McHenry's Botany. Een boek over plantkunde (de naam gaf het al weg... ;-) ) speciaal voor thuisonderwijzers.
Ik vind natuurstudie ook belangrijk voor biologie (om te oefenen met determineren en observeren), daarvoor gebruik ik een online boek.
https://www.pandiapress.com/product/rso-biology-2-tbyb/
https://www.bol.com/nl/p/campbell-biology/1001004010441543/
http://ellenjmchenry.com/.../botany-in-8-lessons-digital.../
https://johnmuirlaws.com/.../nature-journaling.../
Daarnaast vul ik ieder hoofdstuk aan met extra labs, virtual labs, youtube filmpjes, documentaires en een boekenlijst met non-fictie en levende boeken; en daarnaast een paar keer citizen science project en het lezen van een wetenschappelijk artikel 😀
Zo staat het er nu voor:
Het belangrijkste waar ik bij biologie tegenaan liep was om de stof op eind vwo niveau te krijgen. Oorspronkelijk was ik van plan om RSO Biology 2 aan te vullen met E.O. Wilson's Life on Earth. RSO Biology 2 is een middle school methode waarvan de uitgever zei dat het met een paar aanvullingen in het schrijven van lab reports high school niveau was. Dat laatste ben ik niet met ze eens. Het is een goede middle school methode, maar geen high school en al helemáál geen vwo bovenbouwniveau.
Dus we hadden Life on Earth hard nodig om het niveau op peil te krijgen. Maar Berend vond het 'Saai!' :-S Ik denk dat dat niet zo zeer te maken had met Life on Earth, want ik vond het prima te doen, maar met het feit dat het moeilijker was en tijd kostte die hij er op dat moment niet aan wilde besteden. Hij moest zoals ik bij Latijn al schreef nog echt wennen aan de tijdsbesteding die nodig is om een vak te leren.
Maargoed, ik ben braaf op zoek gegaan naar een vervanger en koos voor VO-content. Met als voordeel dat het in het Nederlands was. Daar werd ik echter helemaal gek van... Veel links waren verouderd, ik vind het rommelig opgezet, en de grootste ergernis was nog wel de theorie die we in de Kennisbank moesten lezen. Het was altijd erg onduidelijk wat we precies moesten lezen, dus we lazen steeds of te weinig of te veel :-S
Ik was van plan om de lesmethode Biologie voor jou van Malmberg te gebruiken als een review tijdens de examentraining op het einde, maar toen VO-content ook onvoldoende werkte, ben ik maar overgestapt naar Biologie voor jou. Supersaai boek, maar werkt prima voor het drillen van de examenstof :-) Waarbij ik wel moet zeggen dat je Biologie voor jou flink moet aanvullen. Ten eerste omdat de stof anders onbegrijpelijk is, ten tweede omdat het vak biologie anders ontzettend stom is!
We zijn twee maanden geleden met Biologie voor jou begonnen, al met al hebben we best wat tijd verloren en moeten we nu behoorlijk hard doorwerken om alle stof op tijd af te krijgen. Dus dat is wat minder... Achteraf gezien zou ik zeggen: doe RSO Biology 2 tijdens middle school en gebruik Biologie voor jou (of een vergelijkbare methode van een andere uitgeverij) als voorbereiding voor het examen. Wat je bijv. zou kunnen doen is RSO Biology 2 in een jaar doen en dan anderhalf jaar nemen om door Biologie voor jou + aanvullingen te werken. Wij doen nu in anderhalf jaar RSO Biology 2 gemengd met Biologie voor jou, gecombineerd met een flink tijdsverlies door ploeteren met Life on Earth en VO-content.
Ander materiaal dat we voor biologie gebruiken:
Ellen McHenry's Botany: heel leuk boek! Zit ook goed op niveau. Er zijn in ieder hoofdstuk twee levels. Level 1 is voor middle school, level 2 brengt de stof goed op vwo niveau.
Campbell Biology: dit is een universiteitsboek, maar ik vind het bruikbaarder dan ik van tevoren had gedacht. Als Biologie voor jou iets niet goed uitlegt, of RSO Biology wat diepgang mist, dan kunnen we het in Campbell opzoeken en daar wordt alles heel goed in uitgelegd. Ik vind het niveau niet te hoog, het is prima te volgen voor ons.
Natuurstudie: hebben we veel minder gedaan dan ik zou willen. Ik vind het belangrijk om de vaardigheid observeren goed te oefenen. Niet alleen van belang voor biologie, maar voor nog veel meer. Maarja, tijd en interesse bij Berend ontbraken. We hebben het een paar keer samen gedaan en ik ook nog wel eens apart met Fiene.
Afgelopen maanden waren we veel bezig met menselijke anatomie. Daarvoor had ik een kleurboek. Berend vindt dat natuurlijk niets, maar Fiene vond het wel leuk :-) En het was wel handig om dingen nog eens goed te kunnen bekijken. Ik denk dat ieder willekeur menselijke anatomie kleurboek prima is, wij hebben denk ik deze, maar wellicht een andere versie? Ik heb er zeker geen 50 euro voor betaald: https://www.bol.com/nl/p/anatomie-werk-en-kleurboek-voor-zelfstudie/9200000055992079/
Alle extra's: extra practica/veldwerk hebben we vooral gedaan tijdens de maandelijkse biologieclub. Dat was heel leuk :-) Thuis hebben we ook nog allerlei extra's gedaan. Ik heb de stof ook heel veel aangevuld met korte youtube filmpjes, dat was goed voor de afwisseling en vaak ook heel interessant.
Documentaires kijken hebben we af en toe ook gedaan, maar daar kan Berend niet echt goed het geduld voor opbrengen, dus dat was niet zijn favoriet. Het tempo van een BBC documentaire ligt wat lager dan het gemiddelde youtube filmpje waar Berend aan gewend is ;-)
We hebben ook verschillende boeken gelezen en geluisterd die met biologie te maken hebben, de meeste daarvan waren een succes:
- Dekkers, Midas: De jaloerse kip en andere beesten (korte verhalen, deed wel wat denken aan Bibi's beestenboek-maar-dan-voor-volwassenen)
- Zamosky, Lisa: Louis Pasteur en het gevecht tegen microben (te simpel)
- Kelly, Jacqueline: De evolutie van Calpurnia Tate (heel leuk)
- Schutten, Jan Paul: De wraak van het spruitje (verrassend succes)
- Burnie, David: Encyclopedie van planten (heel veel nuttige info, maar bleef weinig van plakken bij de kinderen)
- Skloot, Rebecca: Het onsterfelijke leven van Henrietta Lacks (pittig boek, want een boek voor volwassenen, wel heel interessant)
- Bardoe, Cheryl: Gregor Mendel - The Friar Who Grew Peas (kort boekje, leuker dan het filmpje dat we over Mendel keken)
- Geest, Simon van der: Spinder (kwamen de kinderen wat moeilijk in, maar uiteindelijk wel leuk verhaal)
- Schutten, Jan Paul: Het wonder van jou en je biljoenen bewoners (hadden we al jaren liggen, maar Berend wilde het niet lezen, ze vonden het nu echter een leuk boek!)
- Schutten, Jan Paul: Binnenstebinnen (mooi boek, had ook wel iets korter gemogen)
Van alle extra's vond Berend de game-achtige activiteiten veruit het leukst. Zoals de African Highland Farmer game van Wageningen Universiteit, of Pigeonetics, etc.
Wiskunde:
Dit schreef ik in oktober 2018 over wiskunde:
Voor wiskunde heb ik nog erger 'gerommeld' dan voor biologie 😂😜 Geen idee hoe ik dat zou moeten opschrijven...
Ik doe Youcubed activiteiten, number talks, wiskunde geschiedenis, logica, visual patterns, math circle activiteiten en we maken 'definitieposters'. En dat vul ik aan met dingen waar nodig. Zoals de Muliplication Explorers course van Natural Math.
https://www.youcubed.org/week-inspirational-math/
https://www.youcubed.org/algebra/
https://www.amazon.de/Making-Number-Talks.../dp/1571109986/
https://www.amazon.com/Art-Argument.../dp/1600510612/
http://www.visualpatterns.org
https://www.amazon.de/Mathematical-Circle.../dp/0821887459/
https://naturalmath.com/courses/
Ik gebruik Math4all als checklist om bij te houden of ik alle onderbouwstof wel voorbij laat komen.
https://www.math4all.nl
En dat vul ik dan weer aan met van alles en nog wat. Youtube video's, boeken, apps etc.
Zo staat het er nu voor:
We hebben dit jaar tot nu toe 31 wiskundeclubs gedaan, met nog twee te gaan voor de zomervakantie. We deden dat samen met twee andere thuisonderwijskinderen uit een gezin uit Den Haag en af en toe schoof er nog iemand uit Utrecht aan. Ik vond het superleuk om te doen!
Als ik nadenk over wat het leukst/succesvolst was, dan kan ik eigenlijk niet kiezen! :-) Alles van YouCubed was leuk en zat goed in elkaar, Number Talks waren leuk en nuttig, visual patterns waren leuk om te doen, Berend vond ze fantastisch, The Art of Argument (informele logica) vond iedereen leuk om uit te lezen en over te discussiëren, we deden een unit SLO - voorkennis over statistiek die leuk was om te doen, het Mathematical Circle boek dat we hebben was echt een succes bij de kinderen.
Het enige dat tot nu toe nog iets minder uit de verf komt is Patty Paper Geometry. Fiene vindt het wel leuk, Berend niet. Ik denk dat ik het ook niet helemaal vlekkeloos heb begeleid, iets te veel nadruk op het uitvoeren van de opdrachten en te weinig op nadenken over de stof.
Naast de wiskundeclubs deed ik met Berend en Fiene samen Astrobiology Math van NASA, en later zijn we ook Parallelograms gaan doen. Allebei heel erg leuk! :-) Heel anders dan de wiskunde die we tijdens de wiskundeclub doen. Vooral de NASA Astrobiology Math is iets traditionelere wiskunde, het zijn eigenlijk verhaaltjessommen in het thema astrobiology :-)
Afgelopen maanden zijn we hier echter veel minder aan toegekomen. Vanwege de inhaalslag die we voor biologie moeten maken, en dat ik meer geschiedenis en Engels ben gaan oppakken, waarover later meer.
Nadat Berend en ik klaar waren met de MOOC over aerospace engineering, zijn we meer wiskunde gaan doen samen (die keuze zal ik later nog toelichten bij aerospace engineering). Ik heb daarvoor NASA Algebra 2 gepakt, dat is een werkboek met alleen maar opgaves en antwoorden erin. De hoofdstukken volgen de stof die wordt behandeld in het boek 'Algebra 2' van McDougal Littell. Voor de uitleg van de stof kijken we naar een youtube kanaal dat ook McDougal Littell volgt.
Ik vul het af en toe aan met opgaves van Khan Academy.
Daarnaast doen we Don Cohen's Calculus by and for Young People. Vind ik ook echt heel leuk. Berend ook wel, maar hij vindt Algebra leuker.
Ook hier hebben we de afgelopen paar maanden minder tijd aan besteed dan ik zou willen. Ik zou hier graag na de zomervakantie meer tijd voor willen vinden.
Nederlands:
Dit schreef ik in oktober 2018 over Nederlands:
Nederlands: daar doe ik nog niet speciaal veel voor. Ik lees veel boeken voor en we luisteren veel luisterboeken :-) En ik beantwoord alle vragen zoals 'Hoe schrijf je [...]?' :-)Voor de boeken die ik had uitgezocht om te lezen heb ik wel naar onderstaande website gekeken. Ik heb gekeken bij 12-15 jaar en dan van ieder niveau wat uitgezocht.
https://12-15.jeugdbibliotheek.nl/.../lezen-voor-de-lijst...
Zo staat het er nu voor:
We hebben inmiddels een groot deel van de boekenlijst die ik had gemaakt uit. We hebben samen al 34 boeken gelezen (= ik lees voor) of geluisterd als luisterboek. Daarnaast heeft Fiene nog 20 boeken alleen gelezen/geluisterd. Dat zijn trouwens niet alleen Nederlandstalige boeken, maar ook Engelstalige.
We lezen van alles nog wat, van De gouden dolk tot The Wee Free Men van Terry Pratchett. Van De bromvliegzwaan en andere verhalen over onze taal tot Schildpadden in het oneindige. Heerlijk vind ik het :-) Het zijn mijn favoriete momenten van de dag. Ik lees iedere ochtend voor en iedere avond voor we gaan slapen.
Een tijdje terug had ik het met Berend over zijn spelling in het Nederlands (is nog niet zo goed) en heb ik geprobeerd hem aan het lezen in het Nederlands te krijgen door hem een boek in zijn handen te drukken dat hij moest lezen. Dat lukte niet echt. Dat soort dingen gaat hij niet uit zichzelf oppakken en bovendien wordt er altijd veel gemopperd op nieuwe dingen. Dus ik moet er dan heel consequent bovenop zitten. Maar we vonden niet echt een goed moment om te gaan zitten en dat we allebei ons eigen boek gingen lezen. Dus dat schoot niet zo op. Ik probeer het misschien ooit weer eens, maar dan met een goed plan over waar en wanneer en met wie :-)
Twee weken geleden heb ik het over een andere boeg gegooid en heb ik een tip van Brave Writer over copywork uitgeprobeerd. Na wat tegenzin van Berend was dat eigenlijk wel succesvol. Dus dat gaan we vaker doen.
In november heeft Fiene weer meegedaan aan NaNoWriMo. Deze keer schreef ze samen met een vriendinnetje een kort verhaal :-)
Geschiedenis:
Dit schreef ik in oktober 2018 over geschiedenis:
Geschiedenis: we lezen boeken en bezoeken musea. Ik volg wel zo ongeveer de cyclus van de Well Trained Mind (oudheden - middeleeuwen - renaissance - modern). We zitten dit jaar in de middeleeuwen :-)https://welltrainedmind.com/.../a-classical-approach-to.../
Zo staat het er nu voor:
Dit jaar hebben we best wat moeite gehad om al het 'schoolse leren' op te pakken voor biologie. Berend wil het wel, maar er tijd voor maken was een heel dingetje. Volgend jaar gaan we verder met biologie en starten we daarnaast geschiedenis en Engels op om daar in 2021 examen in te gaan doen.
Gezien de ervaringen van dit jaar, leek het me verstandig om daar wat meer incrementeel naartoe te werken in plaats van in 1x na de zomervakantie een bak extra werk op onze weekplanning :-)
Bovendien is Berend's zwakste punt schrijven, dus daar kon ook wel wat extra aandacht aan besteed worden. Toen dacht ik aan History Odyssey, dat is een gecombineerde geschiedenis en Engels (en geografie) lesmethode van Pandia Press. Dezelfde Amerikaanse uitgever van thuisonderwijslesmateriaal als waar RSO Biology 2 vandaan komt.
Ik heb History Odyssey Modern Times Level 2 uitgezocht. Modern Times omdat we aan die tijdsperiode nog niet toe waren gekomen in ons geschiedenis lezen, en Level 2 omdat Berend daar op basis van zijn leeftijd in paste.
Het is een vrij intense lesmethode, met heel veel pittige schrijfopdrachten die veel tijd kosten. Ik schrap er dus behoorlijk wat van en maak veel opdrachten wat simpeler. Eén van de dingen die ik erin heb gelaten is het schrijven van een research paper. We doen ook de meeste 'outline' opdrachten, hoewel daar nog steeds protesten op blijven komen van allebei. Ik help ze nu wat meer, hopelijk gaat het zo straks makkelijker. Het meeste 'mapwork' doe ik ook wel, voor Fiene handig om de topografie te leren, Berend weet het meeste al wel, dus die laat ik zich er makkelijk vanaf maken ;-)
Wat we alle drie leuk vinden is het lezen van de teksten uit de bijbehorende encyclopedie, het bestuderen van de primary sources in de History Odyssey Student Guide en het lezen van de boeken. We hebben voor dit curriculum gelezen: De reis om de wereld in 80 dagen, Een wereld valt uiteen, The Jungle Book en Nory Ryan’s Song. Ik voeg er af en toe wat filmpjes aan toe, vooral youtube series van Extra History, zo hebben we al de serie over Ned Kelly en over de Irish Potato Famine gekeken.
Over het geschiedenisboeken lezen zoals ik van plan was in oktober: dat gaat prima, we hebben al flink wat geschiedenisboeken gelezen. Veelal uit de middeleeuwen, wat het plan was, maar na de start van History Odyssey ook boeken uit de modernere geschiedenis. Dit lazen we tot nu toe dit schooljaar:
- Straaten, Harmen van: Alle hens! - stoere marineverhalen
- Dijkstra, Lida: Verhalen voor de vossenbroertjes
- Beckman, Thea: De gouden dolk
- Kelly, Jacqueline: De evolutie van Calpurnia Tate
- Kramer, Simone: Van Parcifal tot Beowulf: verhalen uit de middeleeuwen
- Furlong, Monica: Juniper
- Pleij, Herman: Middeleeuwen - Een hoorcollege over de cultuurgeschiedenis van de Middeleeuwen
- Dam, Arend van: Schildknaap op het Muiderslot
- Furlong, Monica: Colman
- Frankopan, Peter: De zijderoutes (geïllustreerde versie voor kinderen)
- Haar, Jaap ter: Geschiedenis van de Lage Landen - In den beginne
- Verne, Jules: De reis om de wereld in 80 dagen
- Achebe, Chinua: Een wereld valt uiteen
- Kipling, Rudyard: The Jungle Book
- Sutcliff, Rosemary: Robin Hood
- Reilly Giff, Patricia: Nory Ryan’s Song
Afgelopen jaar zijn we ook weer iedere maand met een groep andere thuisonderwijsgezinnen naar een museum geweest om daar een workshop te volgen. Daarin kwam veel geschiedenis voorbij! We zijn daarnaast ook nog een enkele keer naar het museum geweest, zoals naar de tentoonstelling over de 80 jarige oorlog in het Rijksmuseum.
We gingen naar:
- Het Nationaal Archief voor een workshop over de grondwet
- Het Joods Historisch Kindermuseum voor workshops over de Joodse keuken, Joodse herinneringen en schrijven in het Hebreeuws.
- Het Rijksmuseum van Oudheden voor een speurtocht over archeologie in Nederland
- Het Zuiderzeemuseum voor een workshop over dijken
- Het Watersnoodmuseum voor een rondleiding over... je raadt het nooit... de Watersnoodramp.
- (daarnaast gingen we ook nog naar Nemo, maar dat is minder geschiedenis gerelateerd, en gaan we nog naar het Watermuseum)
Wat ook heel leuk was, was de archeologische opgraving in Katwijk waar we met z'n allen hebben meegeholpen. Vrijwilligers mochten komen helpen bij de opgraving van een Merovingische boerderij, ontzettend leuk en leerzaam om een keer mee te maken.
Tijdens het lopen van het Nederlandse Kustpad komen we trouwens ook heel veel geschiedenis, en ook aardrijkskunde, tegen.
Dit schreef ik in oktober 2018 over aardrijkskunde:
Aardrijkskunde: ik doe momenteel alleen wereldculturen, met films :-) Ik heb een lijstje met films van over de hele wereld die we kijken. We keken dit jaar tot nu toe The breadwinner, He named me Malala, en kijken nu Whale rider.
Ik heb aardig wat titels van dit lijstje geplukt:
https://kidworldcitizen.org/best-movies-for-kids-from.../
Zo staat het er nu voor:
Dit hebben we minder vaak gedaan dan ik had willen doen. Onder andere omdat een van de weinig geschikte avonden om samen een film te kijken de dinsdagavond was en Berend een producercursus is gaan doen op dinsdagavond.
We hebben samen deze films in het 'rond de wereld thema' gekeken:
The Breadwinner [Afghanistan] Coco [Mexico]
Kon-Tiki [Polynesië]
En met Fiene heb ik dit ook nog gekeken:
Whale Rider [Nieuw-Zeeland]
He Named Me Malala [Pakistan]
He Named Me Malala [Pakistan]
The story of the weeping camel [Mongolië]
Dolphin tale: [1 vd hoofdrolspelers krijgt thuisonderwijs]
Bend it like Beckham [Indiase cultuur in Engeland]
Ik denk dat dit een van die dingen gaat worden van: zou leuk zijn geweest als we daar meer tijd voor hadden gehad, maar er is wat weinig belangstelling en tijd...
Dolphin tale: [1 vd hoofdrolspelers krijgt thuisonderwijs]
Bend it like Beckham [Indiase cultuur in Engeland]
Ik denk dat dit een van die dingen gaat worden van: zou leuk zijn geweest als we daar meer tijd voor hadden gehad, maar er is wat weinig belangstelling en tijd...
Maargoed, ik heb een lijstje met films en we hebben geen haast, dus af en toe kijken we er vast nog wat van :-)
We hebben hier en daar nog wel wat extra dingetjes gedaan, zoals een artikel lezen over wat mensen in andere landen allemaal eten, een boek lezen met daarin sprookjes van over de hele wereld, etc.
Engels:
Dit schreef ik in oktober 2018 over Engels:
Engels: dat leren de kinderen door computerspellen en youtube, heel veel youtube :-) We hebben daarnaast afgelopen jaar ook de Shakespeare Family Workshop gedaan van Brave writer. Dat was ook leuk :-)
https://bravewriter.com
Als ik een boek wil voorlezen en ik kan het niet in het Nederlands vinden, lees ik het ook wel eens in het Engels voor. Berend vindt dat geen probleem, Fiene vindt dat alleen ok als het een boek van American Girl is :-) ;-)
Zo staat het er nu voor:
Fiene heeft begin dit jaar zoveel youtube filmpjes over slijm maken gekeken, dat ze heel goed Engels leerde. Vervolgens heeft ze de hele series Percy Jackson & The Olympians en The Heroes of Olympus als Engelstalige luisterboeken geluisterd. Nu is ze de serie over Magnus Chase aan het luisteren. Een van die delen heeft ze zelf in het Engels gelezen.
Dat is handig! Want nu kunnen we ook makkelijker boeken in het Engels voorlezen of luisteren als luisterboek :-)
Daarnaast zijn we wat aandacht gaan besteden aan het schrijven in het Engels. Vooral via History Odyssey, de lesmethode die we ook voor geschiedenis gebruiken. We hebben ook nog wel eens een losse opdracht gedaan voor de afwisseling, zoals toen ik ze een topic sentence en main ideas voor een essay liet bedenken n.a.v. een Pixar short die we hadden gekeken.
Ook hebben we een paar keer een kijkopdracht gedaan die een docent Engels had gemaakt en had gedeeld.
Science en techniek:
Dit schreef ik in oktober 2018 over science en techniek:
Natuurkunde, scheikunde en techniek doe ik allemaal bij elkaar tijdens de maandelijkse science club. Voor scheikunde gebruik ik dit als basis: http://www.middleschoolchemistry.com
Voor natuurkunde een goedkoop boek van de Aldi ;-): https://www.bibliotheek.nl/.../het-grote-boek-met.../
Alle andere dingen verzamel ik van overal en nergens.
Zo staat het er nu voor:
Je kan wel merken dat ik de maandelijkse science club dit jaar al voor het derde jaar organiseerde. Daar had ik al behoorlijk wat ervaring mee, dus daarvan hebben we gewoon gedaan wat ik van plan was :-)
We hebben de scheikundemethode afgerond en ook alle natuurkunde onderwerpen behandeld. Nog één science club voor de zomervakantie, en dat wordt dan ook echt de laatste, want volgend jaar ga ik er niet mee verder. Ik ben namelijk van plan om dan een maandelijkse Engelse boekenclub en een maandelijkse geschiedenisclub te gaan beginnen.
Deze onderwerpen hebben we dit jaar behandeld:
- Haaien
- Middle School Chemistry: Chapter 5: The Water Molecule and Dissolving
- Meteorologie
- Mechanica - eenvoudige machines
- Middle School Chemistry: Chapter 6: Chemical Change - Part 1
- Expeditie Moendoes
- Elektriciteit
- Middle School Chemistry: Chapter 6: Chemical Change - Part 2
- Slootjesdagen
- Deze maand doen we de laatste: Met een raket naar de maan
In de eerste helft van het jaar hebben we meegedaan aan de First Lego League. Een andere thuisonderwijsmoeder organiseerde een FLL team voor thuisonderwijskinderen. Het thema was ook helemaal in ons straatje: Into Orbit. De kinderen hebben hard gewerkt aan het bouwen en programmeren van hun robot en het doen van hun project. Het was heel leerzaam om zo in een groepje te moeten samenwerken om allerlei opdrachten uit te voeren, toch iets waar thuisonderwijskinderen anders niet superveel gelegenheid voor krijgen, dus dat konden ze wel gebruiken. Berend vond het programmeren van de robot vooral leuk om te doen. Fiene vond het vooral gezellig met de andere kinderen :-)
Aerospace engineering:
Dit schreef ik in oktober 2018 over aerospace engineering:
Lucht- en ruimtevaart: Berend's grote passie momenteel :-)We doen een EdX online collegeserie: Introduction to Aerospace Engineering: Astronautics and Human Spaceflight
https://www.edx.org/.../introduction-aerospace...
Als we klaar zijn, wil ik Astrobiology Math doen van NASA. Dat is natuurlijk het summum van cross-curricular werken, we doen wiskunde, biologie en space en dit combineert alle drie! :-)
https://www.nasa.gov/pdf/637832main_Astrobiology_Math.pdf
Daarnaast heb ik ook een flinke lijst met space gerelateerde films. We keken vorige week bijv. October Sky. Mooie film!
Zo staat het er nu voor:
Berend en ik hebben de EdX serie Introduction to Aerospace Engineering bijna afgemaakt. De laatste delen gingen over veiligheidssystemen en dergelijke, dat vond Berend niet zo interessant meer. Hij was vooral geïnteresseerd in de eerste delen die over raketten en orbital mechanics enzo gingen :-)
Ik heb daarna gekeken of er nog een andere serie was die hij zou willen doen. Hij wilde graag Aerodynamics doen! 😱 Dat is wat te hoog gegrepen voor mij, en ook voor hem. Dus zijn we eerst met wiskunde aan de slag gegaan en zijn we begonnen met NASA Algebra 2, Don Cohen's Calculus for Young People en NASA Astrobiology Math. Zie het kopje wiskunde.
NASA heeft in samenwerking met Arizona State University courses gepland over de Psyche mission waar nu aan gewerkt wordt. Dat is een missie naar Psyche, een asteroïde tussen Mars en Jupiter, die als het goed gaat in 2022 wordt gelanceerd. Lijkt me leuk om op deze manier te volgen. De eerste course is maar vijf uur lang en heet 'The Process and Lifetime of a Space Mission'. Als ik er tijd voor gemaakt krijg in onze weekplanning, wil ik die graag gaan doen.
Einde van deze episch lange post:
- We hebben een heleboel gedaan afgelopen jaar en veel geleerd :-)
- We hebben best wat moeite gehad met de overgang van unschooling naar het schoolse leren dat nodig is om je voor te bereiden op het doen van staatsexamens.
- Als ik het over zou doen, zou ik voordat ik zou beginnen aan de vakken eerst een paar maanden werken aan wat basisvaardigheden die nog onvoldoende waren, in Berend's geval handschrift en schrijven en in Fiene's geval rekenvaardigheden.
- Er zijn zoveel leuke en interessante dingen te doen, dat je nooit alles kan doen dat er leuk uitziet :-)
Hallo Eva, wij zijn mogelijk geïnteresseerd in SPQR, wat wil je er voor hebben?
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
BeantwoordenVerwijderen