vrijdag 30 november 2018

Wiskundeclub week 11

Vandaag deden we met de wiskundeclub les 6 van Exploding Dots. Er zijn nog meer activiteiten, maar ik houd het even hierbij. Denk dat de andere activiteiten momenteel meer als 'getover' zouden voelen voor de kinderen i.p.v. dat het ze aan meer inzicht helpt.


Berend wilde graag een uitdagende som oplossen :-)

We deden ook een activiteit van een website waar we nog niet eerder iets van deden: Estimation 180.
Ik wil later wat van hun 'Fractions' activiteiten doen die een 'clothesline' gebruiken, dus ik wilde vandaag met de kinderen een waslijn opdracht doen zodat ze daarna weten hoe dat principe werkt.

We deden een van de oefeningen om iets te schatten en de kinderen mochten hun schattingen op de waslijn hangen.
Hier staat een voorbeeld van hoe de oefening werkt: http://www.estimation180.com/estiamtion.html

De kinderen mogen eerst bedenken wat een te lage schatting is en dat op een roze papiertje opschrijven en een voor een op de waslijn hangen. Nadat de eerste haar kaartje heeft opgehangen, moet de volgende goed opletten waar haar kaartje past, zodat de verhoudingen op de 'getallenlijn' nog kloppen. En de volgende persoon ook, etc. De kaartjes moeten verschoven worden als het anders niet klopt met de verhoudingen van waar het op de getallenlijn hangt (in het filmpje laten ze dat duidelijk zien).

Dan mogen ze een schatting geven die te hoog is (ook weer op een roze papiertje), en daarna een schatting geven van wat ze denken dat het is op een groen papiertje.

De schatting die we deden was deze: http://www.estimation180.com/day-6.html

Hoeveel amandelen zitten er in het bakje?
- Wat is een te lage schatting?
- Wat is een te hoge schatting?
- Wat is je schatting?
- Hoe kwam je daarop? (geef een beter antwoord dan 'dat heb ik geraden')

Geen opmerkingen:

Een reactie posten