dinsdag 8 november 2016

Workshop in Museum Meermanno

Een thuisonderwijsmoeder organiseerde een uitje naar Museum Meermanno hier in Den Haag. De kinderen konden daar meedoen aan een workshop. Van andere thuisonderwijzers had ik al eerder gehoord dat er in dit museum erg leuke workshops worden georganiseerd, dus wij wilden graag mee :-)
Het was niet helemaal Berend's 'cup of tea', dus hij bleef thuis. Fiene en ik hebben een heel leuke ochtend gehad, de workshop was inderdaad zo leuk als we verwachtten.

We werden meegenomen naar de zolder van het museum. In deze ruimte wordt een andere workshop gegeven, over het schrijven als een monnik.

Wij liepen door naar de volgende ruimte waar de kinderen aan de slag konden. De jongere kinderen gingen aan de slag met stempels en verf. Fiene begon samen met de andere oudere kinderen met oefenen met schrijven met een ganzenveer.

Er was ook een ouderwetse drukpers en loden letters uit een oude drukkerij.
Na het oefenen mochten de kinderen een mooi versierde letter 'H' schrijven met de ganzenveer. Vervolgens werd laten zien hoe de drukpers werkt en mochten ze allemaal het oude gedicht 'Hebban olla vogala' afdrukken. De eerste letter 'H' was weggelaten van de afdruk, daarvoor mochten ze hun eigen geschreven letter erop plakken. 

Uitleg over hoe de drukpers werkt.


Daarna mochten ze het allemaal zelf een keer doen. Hier maakt Fiene haar afdruk.

Vervolgens konden ze hun afdruk versieren. Ze kregen te zien hoe ze met bladgoud konden werken en daarmee mochten ze hun afdruk versieren.

Na het deel op zolder, kregen de kinderen een rondleiding door het museum en een museumles over 'verzamelingen'. Er waren koffers met allerlei soorten verzamelingen erin. De kinderen luisterden ademloos toe met hun kleine neusjes er bovenop :-)

Het was echt heel geslaagd, Museum Meermanno organiseert ontzettend leuke workshops. Een aanrader wat ons betreft!
BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten