vrijdag 31 juli 2020

Online filmkamp - eindfilm

Ik had er van tevoren al zin in, maar het filmkamp was nog leuker dan ik had verwacht! En om eerlijk te zijn was dit vooral een idee waarvan ik had verwacht dat Fiene het leuk zou vinden, maar Berend was ook echt heel enthousiast. En de filmpjes die alle kinderen maakten waren iedere dag zo leuk om te zien, heel creatief allemaal 😍

Berend en Fiene werken aan hun filmopdrachten.

Berend vond het een mooie uitdaging om de filmpjes te editten in imovie. Hij deed filmpjes van Fiene ook :-) Hij was er ook echt handig mee.


Taalbaas workshop

Vanochtend deed Fiene mee met een van de gratis online workshops die deze zomer voor kinderen tussen de 12-18 worden georganiseerd op https://taalbaas.nu 

Ze volgde een poëzieworkshop bij Ingmar Heytze over het schrijven van gedichten. Ze vond het heel leuk om mee te doen!

De workshop was goed georganiseerd, ze deden leerzame oefeningen en het werd enthousiast begeleid. Heel leuk gedaan en heel aangenaam dat ik het deze keer eens niet zelf organiseerde ;-)


donderdag 30 juli 2020

Online filmkamp dag 4

Vandaag was het al de vierde en laatste dag van het online filmkamp. Dat is snel voorbij gegaan zeg!
We keken de korte film ‘Pony Place’.

Vervolgens hebben we alle filmanalyse skills die we afgelopen week hebben geleerd op deze film losgelaten om te onderzoeken wat de film grappig maakt :-)

Daarna keken we weer twee afleveringen van de serie ‘Wat kijk je nou’:
- Hoe maakt montage een film logisch en interessant?
- Wat doet het art department voor een film?

Bij allebei de filmpjes kregen de kinderen een nieuwe opdracht. De montage-opdracht was om een scène te maken waarin je als kijker om de tuin wordt geleid door hoe de beelden zijn gemonteerd.
Bij de tweede opdracht maakten de kinderen een filmpje waarin ze extra aandacht besteedden aan achtergrond, voorwerpen, kostuums, etc. 

De kinderen maakten weer hele leuke, creatieve filmpjes! ‘s Avonds kwamen we voor de laatste keer bij elkaar via Zoom en hebben we alles wat de kinderen hadden gemaakt bewonderd :-)

Ik vind dit lesmateriaal echt heel leuk! Het was met zulk goed materiaal best makkelijk om dit op te zetten voor de kinderen. 

Hier een paar tips voor als je met dit materiaal aan de slag wil:
- Op Film in de klas vind je per leeftijdscategorie lijstjes met korte films en documentaires. Ik heb 2 docu’s en 2 korte films uitgekozen, de helft had al kant en klaar lesmateriaal erbij dat ik heb gebruikt. Voor de derde heb ik inspiratie gehaald uit de algemene lesbrief van IDFA, voor de laatste film hebben we alles dat we hadden geleerd herhaald en toegepast.
- Op schoolTV staat de serie Wat kijk je nou. Zes afleveringen over verschillende aspecten van film. Goed gemaakt! En bij iedere aflevering zit een opdracht die we hebben gebruikt.
- In een groep of alleen?: we hebben dit met een groepje van zes kinderen gedaan. Dat was voor ons zeker leuker dan als we het alleen hadden gedaan. De kinderen waren iedere dag heel gemotiveerd en geïnspireerd om met de filmopdrachten aan de slag te gaan.
- Online bijeenkomsten: Ik had ervoor gekozen om iedere dag te beginnen met een ochtendsessie waarin we samen de filmpjes keken en ik de opdrachten voor die dag uitlegde. Iedere avond kwamen we dan nog een keertje kort bij elkaar om alles wat de kinderen die dag hadden gemaakt samen te bekijken.
- Flipgrid: Ik had een plek nodig waar de kinderen hun zelfgemaakte filmpjes konden delen. Ik stuitte op Flipgrid. Dat werkte heel goed! Door de dag heen konden de kinderen hun filmpjes naar Flipgrid uploaden. Flipgrid maakt het ook heel makkelijk om via een filmpje te reageren. Dus ik heb de kinderen gevraagd om nadat ze hun eigen filmpje erop hadden gezet, ook een reactie achter te laten op iemand anders werk.
De kinderen vonden het leuk en makkelijk werken zo. 

Zoals altijd vroeg ik alle kinderen in het groepje op het einde wat ze het leukst hadden gevonden, ze zeiden ‘Alles!’
Ik ben het helemaal met ze eens! :-)

woensdag 29 juli 2020

Online filmkamp dag 3

Alweer de derde dag van het online filmkamp! Vandaag keken we weer een documentaire. Een heel ander soort documentaire dan die we maandag zagen. We keken ‘Een jaar zonder mijn ouders’, over een jongen van 12 die zonder zijn ouders van Syrië naar Nederland vlucht.

We deden wat opdrachten geïnspireerd op de algemene lesbrief van IDFA.

We vergeleken deze documentaire met die van maandag en we herkenden grote verschillen in camerawerk, montage, verhaallijn, vormgeving. Wat wel leuk was, was dat er ook kinderen bij waren die echt wel wat met de inhoud van deze documentaire konden, één van de jongens kent veel vluchtelinggezinnen en herkende hun verhalen in deze documentaire, een andere jongen is Arabisch aan het leren en kon hier en daar wat verstaan van wat er werd gezegd.

Daarna keken we twee filmpjes van de serie Wat kijk je nou:
Hoe gebruik je een camera als je een film maakt?
Hoe acteer je voor een camera?

Bij ieder filmpje hoorde weer een opdracht. De eerste was om een scène te filmen met behulp van de verschillende cameratechnieken waarover we hadden geleerd. Bij de tweede opdracht mochten de kinderen een heel korte scène 'klein acteren' alsof het voor een film was, en ook 'groot acteren' alsof het voor het toneel was.

‘s Avonds keken we met z’n allen via Zoom alle filmpjes die de kinderen ‘s middags op Flipgrid hadden gezet. Heel leuk gedaan weer! Je kon duidelijk zien dat de kinderen ze met plezier gemaakt hadden :-)

dinsdag 28 juli 2020

Online filmkamp dag 2

Op de tweede dag van het online filmkamp keken we naar de korte speelfilm ‘Gratis’, over iemand die 1 minuut gratis boodschappen doen wint.

We gebruikten daarbij weer het lesmateriaal van Film in de klas.

We hadden het eerst over wat voor gevoel de film je geeft, wat de makers deden om dat gevoel op te roepen. De kinderen noemden het een grappige, maar tegelijk trieste film. Het ‘hebberige’ viel ze ook op.

Daarna luisterden we naar een kort interviewfragment met één van de makers van de film. Daarin vertelde hij over zijn visie op films maken, wat hij wil vertellen. Heel leuk, dat was precies wat de kinderen er ook hadden uitgehaald. 

Vervolgens keken we de film in fragmenten, waarbij de kinderen respectievelijk letten op het geluid, wie de protagonist was, wie de antagonist, en ten slotte een zelf gekozen perspectief. 

Ten slotte keken we een aflevering van ‘Wat kijk je nou’ over scenario’s schrijven. ‘s Middags konden de kinderen aan de slag met een nieuwe opdracht: zelf een kort verhaal bedenken en dat navertellen of uitbeelden en delen op Flipgrid. 

Op de interactieve schoolplaat van Wat kijk je nou konden ze klikken en dan kregen ze drie kaartjes: de hoofdpersoon, het doel, de tegenslag op kaartjes waarmee ze een verhaal konden maken. 

‘s Avonds waren drie van de kinderen al klaar met hun filmpje en hebben we die samen bekeken. Heel gevarieerde filmpjes en ze hadden het allemaal erg leuk gedaan

maandag 27 juli 2020

Online filmkamp dag 1

We gaan volgende week een weekje naar opa en oma in Exloo, en daarom zijn we nu in quarantaine zodat we geen corona kunnen meenemen.

Om de kinderen wel gezellig bezig te houden, heb ik een online filmpkamp georganiseerd. Vier dagen komen we iedere ochtend samen voor het kijken van een korte film of documentaire, leren we over allerlei aspecten van film maken en oefenen we onze filmanalyse vaardigheden. 's Middag werkt iedereen zelfstandig aan de filmopdrachten van die dag en 's avonds komen we weer online bijeen om ieder's resultaten te bekijken.

Vandaag begonnen we. We keken via Zoom samen naar de korte documentaire 'Luister', over de kindertelefoon.

We gebruikten daarbij het lesmateriaal van Film in de klas.

De kinderen vatten de film in één zin samen, we bespraken de structuur van de documentaire. We luisterden naar een geluidsfragment waarin één van de verhalen in één keer werd verteld, zodat we dat goed konden vergelijken met de documentaire waarin de verhaallijnen door elkaar werden verteld.
We hebben het ook gehad over de vormgeving waarbij alle verhaallijnen hun eigen vormgeving kregen zodat ze herkenbaarder werden. Als laatste keken we een fragment van de regisseur van de film waarin ze tips geeft voor als je zelf een documentaire wil maken.

In de documentaire zie je veel kinderen voorbijkomen, maar je ziet nooit hun gezicht. Dat werd één van de opdrachten voor de kinderen vandaag: een foto of filmpje maken van een persoon/jezelf waarop geen gezicht te zien is.

Daarna gingen we aan de slag met 'Wat kijk je nou', een serie op schoolTV waar ook allerlei lesmateriaal bij zit. We keken het filmpje Hoe wordt het juiste geluid bij een film gemaakt?

Daarna luisterden we naar een heel bekend geluidsfragment dat in heel veel films voorkomt: de Wilhemschreeuw: 'Aaaarrghhh!'
We hadden het ook over een ander bekend geluidseffect: het Walla Sound Effect, oftewel 'rabarber' in het Nederlands.
Ten slotte luisterden we naar een bekend deuntje dat vaak wordt gebruikt: Benny Hill - Yakety Sax.

De opdracht over geluid die we deden stond op de Interactieve Schoolplaat die bij de serie hoort. Daarop stond een applicatie waarbij je zelf fragmenten kon uitkiezen en er ook zelf een muziekje bij kon kiezen.

Ik had op Flipgrid een klasje aangemaakt waarop alle kinderen hun opdrachten konden delen en op elkaar's opdrachten konden reageren. Dat werkte prima!

's Avonds kwamen we nog kort met z'n allen bij elkaar om te kijken naar wat alle kinderen die dag gemaakt hadden van hun opdrachten. De foto's/filmpjes zonder gezichten en de animaties. Bij de animaties hadden de meeste kinderen dezelfde keuze gemaakt waarbij ze het filmpje slecht lieten aflopen. Alleen ik had er een happy end en een blij muziekje bij gezet ;-)

De kinderen deden allemaal enthousiast mee, maakten leuke filmpjes en foto's, dus het was een geslaagde eerste dag!

vrijdag 24 juli 2020

Tennissen met Arnaud

We hadden aan Berend gevraagd wat hij wilde doen om het te gaan vieren als hij zijn examen achter de rug zou hebben. Hij wist niet echt iets. We stelden voor om een tennisbaan te huren bij de tennisclub waar hij les heeft zodat hij met Arnaud kon tennissen. Dat wilde hij wel, en zo geschiedde. Wat een feestelijke middag! :-)

Geslaagd!

Hij heeft het gehaald! 💪😍😀💗
Vanochtend deed Berend mondeling staatsexamen vwo biologie, en hij heeft het gehaald! Hij is zelf niet helemaal tevreden over zijn cijfer, maarja, zo loopt dat met mondelinge examens, we zijn vooral heel blij dat hij het heeft gehaald! :-)

Vanwege corona waren er een boel obstakels te nemen. Ten eerste ging zijn schriftelijk examen niet door, en dat was voor ons het onderdeel waar we het makkelijkst voor konden oefenen. Oude examens genoeg om mee te oefenen.
En ook de dag zelf was best een gedoetje voor een vijftienjarige die voor het eerst ooit examen gaat doen. Vond ik dan. Want Berend bleef er heel cool onder. 
Wij mochten niet mee het gebouw in. Hij kreeg van tevoren via de mail een plattegrond van het gebouw toegestuurd. Hij moest zich eerst melden bij de receptie (stond niet op de plattegrond), daarna wachten in een wachtruimte, dan op een andere verdieping zich op tijd melden bij het voorbereidingslokaal (zelf de tijd in de gaten houden om op tijd daar te zijn), daar werd hij door de examinatoren opgehaald voor het examen. Na het examen moest hij weer op een andere verdieping in een wachtruimte wachten en een scherm in de gaten houden. Als zijn naam erop stond, moest hij naar een bepaalde kamer voor de uitslag. Als zijn naam na anderhalf uur nog niet voorbij zou zijn gekomen, zou hij naar het secretariaat moeten gaan.
Berend vond het allemaal prima, leerde alle kamernummers van alle ruimtes uit zijn hoofd en ging het gewoon doen :-)

Achteraf vertelde Berend dat hij de vragen van de examinatoren niet helemaal begreep en dat ze hem niet goed lieten uitpraten. Hij vond het daardoor maar een lastig examen. Het ging beter met docente waar hij mee had geoefend. Nougoed, dat heb je met een mondeling examen, je kan pech of geluk hebben. En laten we wel zijn, heel veel pech had hij niet, want hij heeft het gewoon gehaald!

Hopelijk zijn er volgend jaar weer gewoon ook schriftelijke examens, dan gaat hij Engels en geschiedenis doen. Maar nu eerst feest!

Op weg naar Tilburg (het examen was op een school in Tilburg).

Er stond een hele rij auto's langs de weg met daarin ouders die aan het wachten waren op hun kind :-) Daar gaat Berend, op weg naar zijn examen.



woensdag 22 juli 2020

Kaartje

Berend kreeg een kaartje om hem succes te wensen met zijn examen ❤️

maandag 20 juli 2020

Scouting zomer-dag-kamp

Fiene's scoutinggroep viert dit jaar eigenlijk een 70-jarig jubileum, en zou met alle verschillende groepen samen op een zomerkamp gaan in Mook. Maar door de corona gaat dat helaas niet door. In plaats daarvan organiseerden ze een dagkamp. Deze week komen ze overdag iedere dag samen om de hele dag van alles te ondernemen. Dat vindt Fiene natuurlijk ook heel leuk :-)

Geen goede opdracht

Dus ik zit hier alles voor te bereiden wat we voor tijdvak 8 gaan lezen en doen en kijk op de website van de Universiteit Utrecht voor geschikte opdrachten. Leuk, dacht ik bij deze beschrijving 'Bronnenopdracht oorzaak en gevolg van het modern imperialisme', past precies binnen het tijdvak en oefent ook nog eens vaardigheden die we moeten oefenen.

Dus ik open de file om toch voor de zekerheid even te checken of het wel compleet is, lees ik de opdrachten en echt, dat is te gruwelijk. Dat is toch niet ok om door kinderen op een school te laten maken? 

In de opdracht moeten ze bronnen in een kwadrant plaatsen. De eerste bronnen gaan over allerlei gruwelijkheden in Congo onder Leopold II. Zo grafisch hoeft dat toch niet voor kinderen? Ik denk dat Berend echt boos zou worden als ik hem dit zou voorschotelen, dat soort beelden krijg je toch niet zomaar meer van je netvlies af? Als je er nou vrijwillig voor kiest om zoiets te lezen, ok, maar in een schoolopdracht? 😱😳😱😳

Deze wordt 'm dus niet, ik ben blij dat ik het van tevoren las...

zaterdag 18 juli 2020

Tweede tennistoernooi

In december deed Berend mee met zijn eerste tennistoernooi, vandaag was er weer eentje. Berend gaat altijd zelfstandig naar tennisles, dus ik zie hem nooit tennissen. Heel leuk om vandaag te zien hoeveel hij in de tussentijd al heeft geleerd. Serveren gaat bijvoorbeeld al heel veel beter. Hij gaat duidelijk vooruit!

De betoverende werkelijkheid

Boekreview: Een van de boeken waar Build Your Library 8 mee begint is De betoverende werkelijkheid van Richard Dawkins. Het is tot nu toe Fiene's favoriete BYL boek 😀

Het is dan ook precies in Fiene's straatje: science gecombineerd met mythologie. Er worden 12 onderwerpen in het boek behandeld, en bijna ieder onderwerp werd geïntroduceerd met de mythes die er over dat onderwerp bestaan. Veel mythes kenden we nog niet! 😀

Er stonden allerlei onderwerpen in, van roodverschuivingen van sterren tot waarom er aardbevingen zijn.

Dawkins is trouwens in dit boek opvallend druk bezig met het uitleggen waarom het christelijke geloof niet waar is. Wat dat betreft duidelijk op de Amerikaanse markt gericht. Voor christenen geen geschikt boek, maar voor ons was het prima, met interessante onderwerpen die goed uitgelegd werden.

We lazen trouwens deze geïllustreerde versie, dat voegde echt wel wat toe!

Boekreview Alice in Wonderland

Boekreview: ik las het boek 'Alice in Wiskunde Wonderland'. Te vinden in de bieb.

Ik ben er verdeeld over: aan de ene kant vind ik dat het leuke wiskundeonderwerpen behandelt, aan de andere kant vind ik de manier waarop, en dan vooral de toon, niet leuk.
Het boek behandelt een heleboel leuke wiskunde, onderwerpen die ik ook met mijn wiskundeclubs heb gedaan zoals het ontstaan van getallen, de zeef van Eratosthenes, rekenkundige rijen, platonische lichamen, etc. Die onderwerpen worden bijna altijd ook goed uitgelegd.

Maar de toon... jeetje zeg... hoe chagrijnig kun je over wiskunde doen? Waarom doen dit soort boeken dat? Jaren geleden haalde ik het boek de Telduivel uit de bieb. Ik heb het na de eerste 10 pagina's of zo weggelegd. Zó chagrijnig allemaal, een heel onsympathiek hoofdpersoon, blegh. Zo hoef ik mijn kinderen niet met wiskunde te laten kennismaken 😱😧😳

Dit boek is ook zo, en dan ook nog eens aangevuld met super ongepaste teksten. Wat voorbeelden:
- Het eerste hoofdstuk zet gelijk de toon en heet 'Aan wiskunde heb je niets'
- Een wildvreemde man spreekt Alice, die alleen op een bankje in een park zit aan. Zij zegt '[...] En wie mag jij wel wezen? Toch niet zo'n type dat meisjes lastigvalt in het park, hè?', antwoord: 'Hangt ervan af wat je 'lastig' noemt.' en een stukje verder 'Als je een eigenwijs wicht tegenkomt dat beweert dat je niks aan wiskunde hebt, moet je haar namelijk allereerst bewijzen dat ze het mis heeft.' Alice zegt 'Ik ben geen eigenwijs wicht en ik wil het niet over wiskunde hebben!'. Maar het mannetje gaat in het verhaal natuurlijk gewoon door 😳
- Daarna wordt het nog raarder, het mannetje zegt 'Ik weet iets beters dan weer een sprookje. Laten we een uitstapje maken naar Wiskunde Wonderland.' 'Is dat ver?' 'Nee, vlakbij. Kom.' De man draaide zich om en verdween tussen de struiken vanwaar hij daarnet tevoorschijn gekomen was. Alice aarzelde geen seconde en ging hem achterna. 😱

Mijn conclusie: ik ga het mijn kinderen niet voorlezen. Ik vind het te vrouw- en kindonvriendelijk en chagrijnig over wiskunde. 

Daarnaast vind ik ook dat het leuker is om met dit soort wiskundige onderwerpen zelf aan de slag te gaan in plaats van erover te lezen. Wiskunde moet je vooral doen vind ik. Ik vind dit een beetje net als een boek lezen over natuurstudie in plaats van zelf natuurstudie doen. Bij gebrek aan het kunnen doen van natuurstudie is het beter dan niets, maar het haalt het niet bij zelf naar buiten gaan en op onderzoek uit gaan.

Maargoed, stel je hebt geen idee over wat leuke wiskunde onderwerpen kunnen zijn om met kinderen mee aan de slag te gaan en je kan je over de toon en ongepastheid van het boek heen zetten, dan zijn de onderwerpen dus wel heel leuk en de uitleg goed 😀

donderdag 16 juli 2020

Blijdorp

Daar zijn we al lang niet geweest: Blijdorp! Dat vinden we altijd heel erg leuk om weer een keertje te zijn. Toen de kinderen klein waren, hadden we abonnementen en kwamen we er heel vaak. Dus ze herkennen er heel veel en het is vertrouwd terrein. En iedere keer als we er komen is er wel weer iets nieuws bij gebouwd, dus dat is ook altijd leuk om te ontdekken.

We gingen met een paar andere thuisonderwijsgezinnen, het was heel gezellig.

Wallaby had een jong in haar buidel.

woensdag 15 juli 2020

The Greeks: Crucible of Civilization

Fiene en ik keken een documentaire over de oude Grieken. We vonden 'm allebei heel goed en interessant!

Het behandelt de periode van het begin van Athene met Clisthenes tot aan de dood van Socrates. Ik vond dat ze in deze documentaire heel goed de rode draad van de ontwikkeling van de oude Grieken lieten zien. Vaak zijn het allemaal losse verhalen, maar hier werd van alles aan elkaar geknoopt. Heel aangenaam voor het hoofd vind ik dat 😜😁

Leeskalender

De stichting Lezen maakte een leuke leeskalender voor komend schooljaar.
Je kunt 'm van de website downloaden en zelf uitprinten, of je kunt 'm tot de voorraad strekt tegen verzendkosten bestellen. Ik deed dat laatste en kreeg 'm vandaag met de post, leuke kalender!

'[De kalender] bevat informatie over leesbevorderende campagnes. Per maand staat er een campagne centraal. Ook bevat de kalender terugkerende items, zoals het boek en de website van de maand, een wedstrijd rond een talig of literair thema, verjaardagen van schrijvers en boekentips bij themadagen. Gedichten en losse illustraties verlevendigen deze muurkalender.'

Leuk voor als we volgend jaar met Nederlands gaan beginnen. Ik ben van plan om een Nederlandse taal- en literatuurclub te beginnen, dus dan staat zo'n kalender natuurlijk leuk aan de muur ;-)



dinsdag 14 juli 2020

Slavenliederen

We deden een les over slavernij: over 'slavenliederen'. En ik heb het aangevuld met youtube versies van de liederen. De laatste link is niet alleen het liedje, maar ook met uitleg over de geheime betekenis van het liedje (wijst de weg voor mensen die uit slavernij naar Canada wilden vluchten).
Berend en ik vonden het allebei heel interessant! We hadden eigenlijk daarna allemaal vragen over muziekstromingen, jazz, blues etc. Daar moeten we ons later maar eens verder in verdiepen.

maandag 13 juli 2020

Thuisonderwijzers aan zee

We hadden met een paar andere thuisonderwijsgezinnen afgesproken op het strand. Een heerlijke dag voor het strand, kijk maar naar de stralend blauwe luchten. We hadden sommige mensen al een hele tijd niet gezien, dus dat was ook weer heel fijn om elkaar weer eens te zien.

zondag 12 juli 2020

Verjaardag op Vinkeveen

Nichtje S. vierde haar verjaardag op Vinkeveen. We gingen met de familie naar een van de zandeilanden en hebben daar gepicknickt en de kinderen konden lekker zwemmen. Wij namen een boel opblaasspul mee. Leuk om de familie weer te kunnen zien!

Neowise kijken

Zondagavond gingen wij op zoek naar de meteoor Neowise die je momenteel kan bewonderen. Vanaf ons dakterras konden we niet de goede richting op kijken, die werd geblokkeerd door het huis en een boom.
Dus zijn we de wijk uitgelopen omdat we dachten dat we de meteoor misschien boven het water zouden kunnen zien dat langs de wijk loopt. En ja! Vanaf de brug vond Arnaud 'm al heel snel! 😀

We hadden een verrekijker mee en konden 'm heel goed zien. Nouja, heel goed, natuurlijk niet heel helder, want we stonden middenin de stad, letterlijk onder een lantaarnpaal 😜

Wel indrukwekkend hoor! Duurt nog 7000 jaar voordat 'ie weer een keer langs komt, en het idee dat het ding met zo'n enorme snelheid langs ons raast is ook wel bijzonder.

Je kunt 'm op een heldere nacht de komende dagen nog steeds proberen te spotten. Het is niet moeilijk, je kijkt ongeveer naar het noorden, dan zoek je het sterrenbeeld de grote beer en dan kijk je iets naar rechts en naar onder daarvan. Zorg wel dat je op een plek met redelijk vrij uitzicht staat, want hij is betrekkelijk laag aan de horizon te vinden. Maargoed, wij hadden absoluut geen vrij zicht en zagen 'm boven de stad uit, dus zo moeilijk is het blijkbaar ook niet 😉

In dit artikel staat een mooi plaatje met waar je 'm kunt vinden aan de hemel: https://www.ad.nl/binnenland/met-het-blote-oog-komeet-neowise-spotten-grijp-die-kans-want-dit-zie-je-niet-vaak~af45b4f5/

























Op de foto kun je het natuurlijk niet zo goed zien (de komeet zie je een klein stukje recht boven het felle licht van de hijskraan), maar in het echt was het leuk! :-)


Bataafse revolutie

De derde revolutie die in het tijdvak van pruiken en revoluties wordt behandeld is de Bataafse revolutie.

We lazen twee hoofdstukken uit Ooggetuigen van de vaderlandse geschiedenis:
- Aanhouding van Prinses Wilhelmina , Goejanverwellesluis
- Vertrek van de Oranjes uit Nederland

En nog een hoofdstuk uit De geschiedenis van Nederland in 100 voorwerpen: Schoenen van freule van Dorth

zaterdag 11 juli 2020

Engels examen oefenen

Op deze pagina vind je heel veel oude examens, inclusief de antwoorden: https://alleexamens.nl/examens/VWO/Engels/index.html

Berend heeft inmiddels 2x een oud examen voor Engels gemaakt. Gaat hartstikke goed, hij haalt al ruim een voldoende! :-)

De puntentelling valt ons nog niet mee trouwens, wij dachten dat hij maar weinig fout had, maar hij had toch maar een zeven min.

Er was een bepaald type vraag waar hij iedere keer punten op verloor, dus daar ga ik komende week nog een keer met hem naar kijken. Ik ga eerst nog even goed kijken naar de vragen en zijn antwoorden om te kijken of ik kan uitpuzzelen waarom hij ze verkeerd beantwoordde (het zijn de vragen waarbij hij wel/niet moest aangeven bij beweringen).

Val van Srebrenica

De NOS besteedt aandacht aan de val van Srebrenica, dit jaar 25 jaar geleden. Een onderwerp waar ik zelf eigenlijk ook maar heel weinig vanaf weet, dus gisteravond keken we de eerste aflevering (10 minuten per aflevering) van de 7-delige serie.

'Aanstaande zaterdag is het 25 jaar geleden dat de moslim-enclave Srebrenica in Bosnië viel. Het Nederlandse Dutchbat kon niet verhinderen dat zeker 8400 moslimjongens en -mannen door Bosnisch-Servische troepen werden vermoord. Het was de eerste genocide in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog.

In zeven NOS Srebrenica Journaals worden bepalende gebeurtenissen rond de val van Srebrenica geschetst tegen de achtergrond van het grotere verhaal: het uiteenvallen van Joegoslavië en de vraag hoe het nationalisme zo om zich heen kon grijpen.'

Het lijkt qua opzet op de bevrijdingsjournaals die ze maakten over de bevrijding in WOII. Die hebben we ook allemaal gekeken.



Match Fishtank Unit 3

We begonnen met unit 3 van Match Fishtank's Algebra 1: Linear Expressions & Single-Variable Equations/Inequalities.

Dat hebben we al uitgebreid gedaan toen we NASA Algebra deden, dus we gaan er in vogelvlucht doorheen. Ik doe nog wel de onderwerpen die we nog niet eerder deden. Zodat hij weet wat ze bedoelen als de vraag is 'Rewrite 10 : 𝑥+5 as a compound statement.'

Verder heb ik eigenlijk vooral de opdrachten uitgezocht die hem een beetje aan het denken zetten, dus verschillende Illustrative Mathematics en Open Middle opdrachten.









Dat gaat snel zo, we zijn hiermee al bijna halverwege de unit.

vrijdag 10 juli 2020

Eitje-met-alles-erop-en-eraan

Jammer dat je niet via een foto kan ruiken, want dit ruikt heel lekker! 
Ik leerde Fiene het door oma bedachte recept voor een eitje-met-alles-erop-en-eraan maken. 
Ze vond het lekker 😀


donderdag 9 juli 2020

Rekenmachine

Als Berend bij biologie iets moet uitrekenen, gebruikt hij altijd de rekenmachine app op zijn telefoon. 
Maar tijdens zijn mondeling examen mag hij natuurlijk zijn telefoon er niet bij houden. Dus kocht ik een rekenmachine voor hem. 
De rekenmachine is door hem gelijk gepromoveerd tot geluksrekenmachine 😀👍🍀


Vergelijking Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en Akte van Verlatinghe

Omdat we in Nederland natuurlijk trots zijn op onze Akte van Verlatinghe, deden we deze week deze opdracht over het vergelijken van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring en onze Akte

Leuke korte opdracht!

woensdag 8 juli 2020

Nog een casus oefenen voor biologie

We hebben vandaag weer een casus geoefend voor het mondeling examen:
- Casus: https://www.leslokaalantverpia.nl/wp-content/uploads/2020/05/CASUS-oefenmondeling-HAVO2.0.pdf
- Uitlegfilmpje: staatsexamentraining biologie HAVO #6 casus 2: https://youtu.be/-tmMb_KnOBA

Marie Antoinette

Omdat we nu met geschiedenis met de Franse revolutie bezig zijn, hebben we ons vandaag verdiept in Marie Antoinette.
We keken daarna wel naar de trailer van de film: https://youtu.be/QKiJMtLKtJU

Statistiek afgerond

Deze week hebben we de unit statistiek afgerond. Nog wat meer over regressie en residuen. Hierna gaan we lekker verder met 'husselen met getallen' (functies en vergelijkingen enzo), dat vinden Berend en ik allebei leuk 😀

maandag 6 juli 2020

NEMO Kennislink artikelen over biologie

NEMO Kennislink houdt een verzameling nieuwsartikelen bij over biologie. Ik lees er regelmatig eentje in aanloop naar Berend's mondeling examen over een paar weken. Ten eerste als een soort extra oefening voor de casus die hij moet doen, ten tweede om te zorgen dat hij een beetje bij is met recente ontwikkelingen in de biologie.

Mysteriespel Verlichting

Berend deed het mysteriespel over de Verlichting. Zo'n spel deden we al wel vaker met de geschiedenisclub. Nu eentje over de Verlichting :-)

zaterdag 4 juli 2020

SchoolTV - In de klas voor het VO

Op SchoolTV is een pagina met daarop alle series voor middelbare scholieren die bewerkt zijn als '... in de klas' versie. Het zijn allemaal televisieseries die ingekort zijn tot afleveringen van ongeveer 5-10 minuten.
Er zijn afleveringen van de Keuringsdienst van Waarde, 3 op reis, Andere tijden, De aardappeleters, etc. etc.

Ik vind ze echt superleuk om te kijken! Wij kijken iedere avond voor we gaan lezen een aflevering. Ik kies er iedere dag eentje uit, we wisselen het af. 

We kijken momenteel naar:
  • De kennis van nu
  • Onzichtbaar Nederland
  • De aardappeleters
  • De keuringsdienst van waarde
  • 3 op reis
  • De rekenkamer
  • Vroege vogels
  • Van DNA tot Z
  • Top 2000
  • Tegenlicht
Lekker afwisselend, op deze manier komen er heel veel onderwerpen ter sprake :-) Bijvoorbeeld de aflevering over opgezette vlinders van De keuringsdienst van waarde die we gisteravond keken. Hoe kunnen mensen nou denken dat die vlinders in een lijstje een natuurlijke dood zijn gestorven? Hebben zij nog nooit een dode vlinder gezien? Dode vlinders zien er niet zo netjes uit.

Of de aflevering over het Groene goud, Berend weigerde te geloven dat de beginsituaties een woestijn was, 'Je ziet toch groene struiken? Dat is gewoon een foto van in de winter en die groene foto in de zomer'...

De series Mag ik je tieten zien? en Van Moskou tot Moermansk hebben we inmiddels uitgekeken.

vrijdag 3 juli 2020

Casus voor staatsexamen biologie oefenen

Tijdens het mondeling staatsexamen biologie krijgen de kandidaten van tevoren 20 minuten de tijd om een casus te lezen en voor te bereiden. Het eerste stuk van het mondeling gaat over deze casus. Het is dus handig om het werken met een casus te oefenen. Op de website van DUO staat een voorbeeldcasus, op youtube staat een filmpje dat deze casus behandelt. 

Vandaag heb ik Berend 20 minuten gegeven om de casus voor te bereiden en daarna hebben we de casus besproken en het filmpje bekeken. 

De Amerikaanse revolutie

We zijn in het tijdvak van revoluties beland. Daarin worden de Amerikaanse, Franse en Bataafse revoluties behandeld. Over de Amerikaanse revolutie lazen we deze tekst uit een 'open source textbook' over US History: The American Yawp.

Ik vond het een goede tekst. Informatief in de zin dat er dingen in stonden die we niet al wisten, maar dat het ook niet zo ingewikkeld werd dat we het niet meer konden volgen, en er worden verschillende perspectieven behandeld: ook de rol van vrouwen en mensen die als slaaf werden gehouden en het effect op Native Americans kwamen aan bod.

We lazen nu alleen het stuk over de Amerikaanse revolutie, maar het online boek behandelt de hele Amerikaanse geschiedenis. Ik denk dat we er in latere tijdvakken/historische contexten ook nog wel gebruik van gaan maken.



donderdag 2 juli 2020

Joost de guppykweker

In het kader van de examentraining deden we deze week 'Joost de guppykweker'. Een lesplan waarin het maken van kruisingstabellen, het lezen van stambomen, x-chromosomale overerving, etc. nog een keer herhaald wordt. Ik vond het erg leuk gedaan! Berend zei 'Maar dat weet ik allemaal al!' 😀

Hier kun je het lesplan vinden (stukje naar beneden scrollen): https://www.nibi.nl/pagina/presentaties-evolutie-in-actie-vo-2019

Volgende week gaan we het volgende deel doen: 'Joost de guppykweker op vakantie', dat gaat over evolutie.

Scouting vlottenrace

Scouting organiseerde weer de jaarlijkse vlottenrace, altijd leuk!

Statistiek

We zijn nog met statistiek bezig, deze week met scatterplots en de correlatiecoëfficiënt.

We deden eerst dit:
En daarna gingen we aan de slag met de correlatiecoëfficiënt:

Dat spel vond Berend leuk, hij was er ook heel goed in! 's Avonds heeft hij het voor we gingen slapen ook nog aan Arnaud laten zien, die werd er ook behoorlijk fanatiek van 😀

woensdag 1 juli 2020

Memory work: No Man Is An Island

Memory work, dat hebben we nog nooit eerder op die manier gedaan, maar in Fiene's Build Your Library staat 'memory work' iedere week in de agenda. Het betekent het uit je hoofd leren van gedichten, quotes, of andere zaken - zoals de eerste cijfers van pi.

Ik had tegen Fiene gezegd dat ik ook wel mee zou doen, ik moet mijn hersens wel aan het werk houden, anders worden ze maar stroperig ;-)

Het was de bedoeling dat we in de eerste weken een gedicht van Rudyard Kipling uit ons hoofd gingen leren, maar we vonden dat niet zo'n heel interessant gedicht. Ik had al eens eerder op de Mensa for Kids een leuk lesplan gezien om een jaar lang iedere maand een ander gedicht uit je hoofd te leren. Dat vond ik er toen ook al leuk uit zien, dus die had ik bewaard: A Year of Living Poetically.

Fiene vond het eerste gedicht ook leuk, dus daar zijn we mee aan de slag gegaan: No Man Is An Island van John Donne.

Ik had wat zitten googlen en had met de tips en werkbladen van A Year of LIving Poetically en een paar youtube filmpjes een klein lesplannetje in elkaar gedraaid dat we de afgelopen twee weken hebben gedaan. We vonden het allebei heel leuk om te doen! 

Fiene kent 'm natuurlijk al lang uit haar hoofd, en ik inmiddels ook ;-)

Dit is het lesplannetje:
Dag 1:
Begin to memorize the poem No Man Is An Island by John Donne:
Read through the poem carefully and slowly and out loud. It’s okay if you don’t get it all right away. Just read it, letting the language flow out of your mouth. Read worksheet ‘Taking it apart’.

Dag 3:
Copy the poem over in your own handwriting, writing on every other line. Try to keep the lines and stanzas on your paper the same as in the original poem. Do worksheet ‘Memorizing it - Can you fill in the next word?’.

Dag 4:
Read the poem out loud again.
PJ Harvey - No Man Is An Island (brexit protest). Do worksheet ‘Memorizing it - Can you give the next line? ’.

Memorize first stanza: Using an index card or a piece of paper, cover up all of the poem except the first line. Say that line over to yourself three times. Now, gaze off into space for a moment and try to say the line from memory. Repeat this with the rest of the lines in the stanza, saying the lines you have already worked on, too. If the poem is not divided into stanzas, divide it yourself into groups of three or four lines.

Dag 6:
"No Man is an Island" by John Donne (read by Helen Mirren)
Memorize second stanza: Once you have one stanza down, go to the next one, again working line by line. Put those two stanzas together.

Dag 7:
Memorize third stanza: Go to the next stanza, again working line by line. Put the three stanzas together.

Dag 8:
You will think you have it down pat, and you will be wrong. It will take practice to move this information from your short-term memory to your long-term memory. To practice, follow the ideas below:
- write the first letter of each word on an index card and practice with the card, using the letters to prompt you
- record yourself reading the poem and listen to it (if you can load it on an iPod or MP3 player, that is awesome practice)
- say the poem out loud when you are walking by yourself
recite to your parents (serious brownie points)
- say it while you are in the shower, drying your hair, or exercising (repetitive motion like a foot striking the track will help get the pattern of the poem in your mind)
- write it out over and over
- think it to yourself when you are bored in class

Strand

Het was lekker weer, Arnaud kon ook wel een frisse neus gebruiken, dus na het werken gingen we 's avonds met z'n allen nog even naar het strand.

Mooi kunstgrasveldje

In een park in een wijk naast de onze is een mooi kunstgrasveldje aangelegd. Daar willen de hockeyers in het gezin natuurlijk graag een balletje slaan.