maandag 16 maart 2020

Tijdelijk thuisonderwijs vanwege de uitbraak van corona

Vanwege de uitbraak van het coronavirus krijgen veel kinderen momenteel tijdelijk thuisonderwijs. Hieronder deel ik graag enkele tips om thuis met je kinderen aan de slag te kunnen. Ik hoop hiermee ouders te helpen in deze bijzondere tijden en wens iedereen veel leerplezier samen met de kinderen!


Contact met school
Indien school werk meegeeft voor thuis, is het het beste om daar mee aan de slag te gaan. Zo blijft je kind hetzelfde lesprogramma volgen als de andere kinderen in zijn/haar klas.


Let hierbij op de volgende punten:
  • Welk huiswerk heeft je kind van school meegekregen? Moeten er zaken ingeleverd worden? Wat is de planning?
  • Heeft je kind de benodigde lesboeken thuis (of liggen die nog in een locker op school)?
  • Worden er online lessen aangeboden door school? Via welk platform? Kun je inloggen? Via welk apparaat (pc, tablet, telefoon) kun je inloggen? Weet je kind hoe in te loggen en hoe het platform werkt?
  • Let op dat in onze ervaring veel jongere kinderen het heel spannend vinden om via een groepsvideogesprek onderwijs te volgen. Als je kind het wil, blijf er dan in het begin bij zitten om in ieder geval met de technische zaken, zoals inloggen, te helpen. Kinderen die het spannend vinden, durven soms niets te vragen of antwoord op vragen te geven, steun je kind daar in het begin bij. Na de eerste keer online bijeenkomen gaat het daarna vast beter!


Is er geen planning of materiaal meegegeven door school? Neem dan eens een kijkje op de rest van deze blog voor ideeën.

Voor jongere kinderen kun je bij de 'Weekplannen' leuke thema's vinden. Door een van de labels in het menu, zoals Taal, Rekenen, Geschiendenis, etc., te kiezen krijg je een overzicht van posts die over dat onderwerp gaan.


Voor oudere kinderen houd ik al een tijdje facebookpagina's bij:





Lestijden
Het is niet nodig hetzelfde aantal uren aan schoolwerk te besteden als de kinderen op school deden. Op school gaat er tijd op aan wisselen van lokaal, klassenmanagement etc. Als je je kind goed begeleidt en je kind geconcentreerd kan werken, kun je de benodigde tijd gerust halveren.


Als je kind normaal gesproken van 8:30 tot 15:00 naar school zou gaan, is het niet noodzakelijk om dat thuis ook te doen. Sommige kinderen hebben baat bij veel structuur en consistentie, houd voor hen de begintijden aan die ze gewend zijn. Voor andere kinderen is een andere begintijd wellicht beter.
Vooral kinderen met ADHD en dergelijke, met name de bewegelijkere kinderen, kunnen zich veel beter concentreren als ze eerst flink wat lichaamsbeweging hebben gehad. Start de dag voor hen met lichaamsbeweging.


Rol van de ouder
Wanneer je tijdelijk thuisonderwijs geeft, is de relatie tussen ouder en kind anders dan voor ouders die hun kinderen langdurig thuisonderwijs geven. Je bent dan bijvoorbeeld nog niet gewend aan het combineren van thuiswerken en onderwijs aan je kinderen (zie hieronder voor meer info over dit onderwerp). Het zal even wennen zijn om daar je draai in te vinden. In onze ervaring gaat leren het best als de relatie tussen ouder en kind goed is. Ruzies zijn geen goede basis voor een kind om te leren. Probeer dus prioriteit te geven aan het onderhouden van de relatie met je kind, het leren gaat dan veel beter!


Manieren om dat te doen verschillen per kind, we geven een paar voorbeelden waar je aan kan denken: breng je kind af en toe een snack, ga samen even naar buiten als dat mogelijk is, kijk samen een film, help je kind materiaal bij elkaar te zoeken om een project uit te voeren waar hij/zij om gevraagd heeft, help je kind met het bedenken van ideeën om de verveling te verdrijven, etc.


Vergeet niet dat deze hele situatie tijdens de uitbraak van het coronavirus voor kinderen ook vreemd en onbekend is, en het voor iedereen zoeken is hoe hiermee om te gaan. Probeer met oudere kinderen afspraken te maken over hoe jullie tegelijkertijd thuis kunnen werken, leren en met elkaar kunnen samenleven.


Lukt het even niet allemaal? Geen paniek, zo gaat dat nou eenmaal, de ene dag gaat het beter dan de andere. Probeer iets te vinden waar jullie weer van opknappen, en probeer het schoolwerk later of de volgende dag weer op te pikken.
Probeer niet in de stress te schieten als je een planning niet kan bijhouden, of als je beste vriendin met haar kinderen veel succesvoller bezig lijkt te zijn, iedereen heeft mindere dagen, ook je beste vriendin met de leuke foto’s op social media ;-) Volg je eigen pad. Het doel is vooruitgang, geen perfectie.


Instructie
Er zijn veel docenten die een YouTube kanalen hebben gemaakt waarop ze de lesstof uitleggen. Voor allerlei vakken is er ook extra online lesmateriaal beschikbaar. Ik zal in nieuwe blogpost ideeën en links delen voor lesmateriaal dat online beschikbaar is en wat je kan gebruiken voor onderdelen van de stof waar je kind nog wat extra aandacht aan kan besteden.




Thuiswerken combineren met onderwijs
Niet alleen de kinderen kunnen niet naar school, veel ouders moeten momenteel ook thuiswerken. Hoe krijg je thuis nog iets gedaan terwijl de kinderen er ook zijn?
Zijn er twee ouders thuis? Probeer dan onderling de dag te verdelen en afspraken te maken over wie wanneer aanspreekpunt is voor de kinderen, zodat de ander dan ongestoord door kan werken. Zorg tegelijkertijd dat de kinderen weten bij wie ze terecht kunnen.


Maak ook gebruik van de ochtend- en avonduren! Als je al 1-2 uur kunt werken voordat de kinderen wakker worden, heb je al een flinke voorsprong. Hetzelfde geldt voor de avond, wellicht kun je wat werkuren naar de avond verplaatsen, als de kinderen al slapen of een film kijken of iets dergelijks.


In zijn algemeen werkt het voor veel kinderen het beste als je eerst wat met hén gaat doen. De neiging is om ‘eerst wat werk af te maken’, om daarna pas met de kinderen iets te gaan doen. Dat is vaak niet de handigste volgorde. Ga eerst met de kinderen aan de slag, zorg dat zij lekker bezig zijn en pak dan je eigen werk op.
Voor bewegelijke kinderen is het handig om eerst met ze naar buiten te gaan, even voetballen, een wandeling in het bos, naar een speeltuintje, stukje fietsen, wat er maar binnen jullie mogelijkheden ligt. Nadat ze wat energie kwijt zijn, is het veel makkelijker om ze aan hun schoolwerk te zetten zodat jij ook aan het werk kan.

Een ander issue waar ouders tegenaan lopen is als ze kinderen van verschillende leeftijden hebben. Hoe krijg je iets gedaan met je oudere kinderen terwijl je ook nog een peuter in huis hebt rondlopen? Het werkt dan vaak het handigst om je peuter ook iets te doen te geven. Zorg vooral dat je van tevoren al wat dingen daarvoor klaar hebt staan. Kijk op pinterest vooral eens op de zoektermen 'workboxes' en 'tot trays'. Daar vind je heel veel tips om kleine handjes bezig te houden!



Ik hoop dat jullie net zoveel plezier samen met jullie kinderen zullen hebben als wij, veel succes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten