donderdag 20 december 2018

Wiskundeclub & science club december

Met de wiskundeclub deden we vandaag onder andere weer Fraction Talks en deden we een hoofdstuk uit ons boek Mathematical Circle Diaries over algebra woordproblemen.



















Deze maand gingen we met de Science Club weer met een heel leuk onderwerp aan de slag: eenvoudige machines. Dat zijn basisvormen van machines waar alle complexere machines uit zijn opgebouwd.

Er zijn zes eenvoudige machines en die hebben we vandaag allemaal behandeld:
- Hellend vlak
- Wiel en as
- Wig
- Hefboom
- Katrol
- Schroef

We deden met een stopwatch metingen aan een autootje dat een hellend vlak afreed, we maakten een 'Archimedes schroef', maakten een waterput met een wiel en as na, sleepten een wig door een bak zand en vergeleken dat met het slepen van een rechthoekig blok hout, bestudeerden de hefboomwerking met een soort wip met gewichten, en deden metingen met een Newtonmeter met gewichtjes aan een katrol.

Dit hadden we allemaal op tafel liggen, in al deze dingen kun je een of meer eenvoudige machines vinden: pizzarolmes, deegroller, kurkentrekker, mes, schaar, nietmachine, wasknijper, spijker, flessendop, mes, schroevendraaier, notenkraker, perforator.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten