donderdag 20 oktober 2016

Noordse mythen, Tolkien en opera

We lazen het boek Geïllustreerde Noordse mythen, een erg leuk boek! We waren allemaal verbaasd over hoe oud deze verhalen waren. We associeerden de verhalen met vikingen en de middeleeuwen, maar dat was achteraf bezien natuurlijk niet zo snugger, want de verhalen hebben een Germaanse traditie en die is natuurlijk veel ouder dan de middeleeuwen. Nougoed, we hebben inmiddels dus bijgeleerd en weten het grofweg in het juiste tijdperk te plaatsen :-)

Op het einde van het boek stonden nog een paar bladzijden met info over Noordse mythen, onder andere dat het een inspiratiebron is geweest voor Tolkien bij het schrijven van In de ban van de ring. Dat was Berend niet ontgaan, die had tijdens het lezen van de verhalen al verschillende linken gelegd.
Hij kende een aantal personages en verhaallijnen uit de Noordse mythen trouwens al wel een beetje. Ik vroeg hem waarvan: 'Van top 10 filmpjes kijken op youtube! De top 10 gevechten in Noordse mythen' :-)

Op die laatste bladzijden stond ook dat de verhalen een inspiratiebron waren geweest voor Richard Wagners opera Der ring des nebelungen. Dus daarover lazen we de wikipedia pagina. Daarop hadden ze het over een leitmotiv, dat hebben we toen ook opgezocht. We keken een filmpje over de opera, waarin de term leitmotiv trouwens ook werd besproken, en keken daarna een stukje van de opera zelf.
Vlak daarna hoorden we in een youtube filmpje over Lord of the rings karakters een stukje van de muziek uit de films. 'Dat is het leitmotiv van de hobbits!' :-)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten