dinsdag 12 december 2017

Vaiana project

Fiene doet dit jaar een filmjaar en één van de dingen die we hadden bedacht was een project over de film Vaiana. Het leek haar leuk om dat samen met andere thuisonderwijskinderen te doen, dus hebben we ook andere kinderen uitgenodigd. Toevallig staakten de leraren op scholen vandaag, dus kwam er ook een schoolvriendinnetje :-)

Dit hadden we vandaag allemaal op het programma staan. Het is wat veel, dus ik wilde het eigenlijk over twee dagen verspreiden, maar één dag samenkomen is natuurlijk wat praktischer te organiseren, dus heb ik het in één dag gepropt :-)

Art of Moana: op bol.com bestelde ik een prachtig boek over de film Vaiana. Hierin vertellen de makers over hoe de film tot stand is gekomen, laten ze zien hoe ze het verhaal en de karakters hebben ontwikkeld, ook met heel veel schetsen van eerdere ontwerpen van de personages. Heel veel interessante achtergrondinformatie.
Het is een Engelstalig boek, dus ik had het zelf van tevoren gelezen en vandaag zijn we begonnen door allemaal op de bank te kruipen en het boek door te bladeren terwijl ik de interessante delen met ze deelde.

Eén van de interessantste feiten vond ik dat het verhaal van de film gebaseerd is op de echte geschiedenis van de Polynesische eilanden. Duizenden jaren trokken mensen vanuit Azië steeds verder naar het oosten, tot 3000 jaar geleden. Toen stopte de migratie wel 1000 jaar lang. En 2000 jaar geleden begonnen mensen weer verder naar het oosten te trekken. We weten eigenlijk niet waarom. Mooi mysterie :-)

Nog iets leuks: Men dacht aanvankelijk dat mensen niet van west naar oost hadden kunnen zeilen omdat de wind de andere kant op staat. Maar door een speciale zeiltechniek, 'shunting', konden ze heel goed aan de wind varen.
Shunting in een plaatje:
http://harryproa.com/?page_id=468
Model van zeilboten: tacking vs. shunting:
https://www.youtube.com/watch?v=QqXHgS6OSik
Shunting in de praktijk:
Na 2:30 min: https://www.youtube.com/watch?v=nrB-aRatmOE

Nog een laatste dingetje van de lange lijst die we hebben besproken: Toen bekend werd dat Dwayne 'The Rock' Johnson Maui zou inspreken, hebben ze Maui ontworpen met dezelfde manier van één wenkbrauw optrekken. Op deze website kun je The Rock's 'handelsmerk' goed zien.


Learn to draw Moana: daarna gingen we zelf tekenen. Ook op bol.com kocht ik een boekje over het tekenen van de personages uit de film. Ik maakte verschillende kopietjes en daarmee konden de kinderen zelf aan de slag. Het zag er heel leuk uit wat ze tekenden :-)Fiene's Pua:

Verhaal Maui: Na de lunch las ik één van de mythes over Maui voor: Hoe de zon langzamer ging draaien.

Hero’s journey: In het lesplan van Disney over de Vaiana film stond een onderdeel over de 'Hero's Journey', dat hebben we ook gedaan. We hebben besproken wat een hero's journey is, een ander thuisonderwijsgezin had toevallig het boek in huis van Joseph Cambell waarin de term voor het eerst werd gebruikt en meegenomen :-) Daarna hebben we alle stappen in de hero's journey besproken en gediscussieerd over welke onderdelen van de film Vaiana daarbij pasten. En ook wat voorbeelden erbij gehaald uit de verhalen van de Hobbit en In de ban van de ring omdat de kinderen die verhalen ook goed kenden.

Daarna hebben de kinderen stap voor stap zelf een verhaaltje geschreven volgens de hero's journey verhaallijn.Ketting maken: Vervolgens gingen we weer creatief aan de slag en maakten we met polymeerklei de ketting van Vaiana.
Hier staat een voorbeeld van Vaiana's ketting en op youtube stond een filmpje waarin we konden zien hoe we zo'n ketting konden maken.
Tijdens het maken van de ketting luisterden we naar een CD met Polynesische muziek en naar de playlist die Fiene had gemaakt met liedjes uit de film.Maui Crash Course: Terwijl de kettingen de eerste keer in de oven gingen, keken we naar de aflevering van Crash Course Mythology over Maui. Die had ik vorige week van Nederlandstalige ondertiteling voorzien. Was een leuk klusje, maar best wat werk! En in Crash Course praten ze zó snel dat het voorlezen van de ondertiteling nog best een uitdaging was. Gelukkig hadden we een pauzeknop ;-)
Tijdens de tweede ronde in de oven keken we naar dit filmpje met '30 Easter Eggs in Moana', grappig! :-)

En tenslotte deden we de quiz Which Moana sidekick are you? We waren bijna allemaal Pua! :-)

Drukke dag! Maar we hadden nog niet eens alles gedaan. Gisteravond hadden Fiene en ik al een paar danspasjes geoefend met deze DVD over Polynesische dans, maar daar kwamen we vandaag niet meer aan toe.

Deze website over mythes in Vaiana hebben we ook niet meer kunnen bekijken, maar we hadden al heel veel over mythologie gesproken, dus dat was niet zo erg: 
https://daily.jstor.org/origin-myths-behind-disneys-moana/
https://decider.com/2016/11/28/the-legends-behind-disneys-moana/

Edit: TED-Ed heeft een mooi filmpje gemaakt over hoe Polynesiërs zonder moderne navigatiemiddelen toch hun weg konden vinden over de immense Pacifische Oceaan: How did Polynesian wayfinders navigate the Pacific Ocean?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten