donderdag 21 december 2017

Science Club december: Sally Ride EarthKAM Space Camp

Een tijdje geleden had ik ons aangemeld voor het Sally Ride EarthKAM Space Camp van NASA. Dat is een programma voor middle school leerlingen waarbij de leerlingen een fotocamera in het ISS kunnen aansturen om foto's te maken van door hen gekozen locaties. Ik had een account gekregen, dus nu was het alleen nog wachten tot de volgende missie. Die staat inmiddels gepland, dus hebben we deze Science Club besteed aan de voorbereidingen.
Extra leuk: de vader van een van de kinderen werkt bij ESA en hij was er vandaag ook bij! Een echte space expert om ons van alles te vertellen, ontzettend leuk :-) Berend vond dat ook zo leuk dat hij voor het eerst sinds een paar maanden ook weer mee wilde doen.

We bekeken een filmpje van SchoolTV over het ISS, bestudeerden een interactieve kaart met foto’s en een 3D model van het ISS met allemaal extra uitleg van onze 'space vader', en we konden live meekijken vanuit het ISS en via een app bekijken waar het ISS nu is.

Daarna hebben we een aantal activiteiten van NASA's EarthKAM gedaan. We begonnen met het bestuderen van de baan van het ISS om de aarde, daarna hebben we het proces doorgenomen hoe onze fotoverzoeken bij het ISS terecht kunnen komen. De foto's moeten met een lengte- en breedtegraad van de locatie worden opgevraagd, dus hebben we allerlei termen behandeld en laten zien die daarmee te maken hebben: lengtegraad, breedtegraad, Sterrenwacht Greenwich, evenaar, noordelijk en zuidelijk halfrond, oostelijk en westelijk halfrond, kreeftskeerkring, steenbokkeerkring, poolcirkels

De foto's interpreteren is ook nog best een kunst, dus deden we de activiteit Where In The World? om daar ervaring in op te doen. Vervolgens vroeg ik ze waar deze foto is gemaakt :-) http://images.earthkam.org/main.php?g2_itemId=255474

Om te laten zien waar foto's vanuit de ruimte voor gebruikt kunnen worden, deden we de activiteit The Incredible Shrinking Lake over het Tsjaadmeer.

Het was een ontzettend leuke en leerzame dag! Nu wachten tot de missie start zodat we onze fotoverzoeken kunnen insturen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten