maandag 12 oktober 2020

Natuurklas oktober - fototentoonstelling

 We gingen met een groepje kinderen de duinen in bij Meijendel om meer te leren over paddenstoelen en korstmossen. Ik had wat leuke activiteiten voorbereid, de zon scheen en er waren allemaal gezellige mensen. Dus dat was heel geslaagd :-)

Als start deden we een spelletje waarbij de kinderen eikeltjes mochten verzamelen en als de pot vol was mochten schatten hoeveel eikeltjes er in de pot zaten. Ze maakten van het verzamelen een leuk spelletje en hadden dikke pret :-)



Toen we daar mee klaar waren kwamen de laatste gezinnen en gingen we met z'n allen het bos in. Iedereen die mee was maakte foto's (ook de kinderen!) van wat we allemaal vonden. Hierbij de resultaten!



Kikkertje gevangen.












De tieners vonden daarna nog hele mooie korstmossen.






De groep jongere kinderen vonden een heleboel mooie paddenstoelen.














Inmiddels was het tijd voor de lunch en hebben we een plekje in het monkeybos gevonden om te kunnen eten.







Fiene leerde iedereen die dat wilde een origami ballonnetje vouwen.









Voor de kinderen die dat leuk vonden had ik van tevoren een paar filmpjes gestuurd:
- Dit is een leuke filmpje van Vroege Vogels: Korstmossen en mossen in de Hollandse Duinen: https://youtu.be/2vHeDIkw7ho
- Voor de oudere kinderen: dit filmpje past bij de activiteit over de luchtkwaliteit: Korstmossen en klimaatverandering: https://youtu.be/16FJnKz0TCE

Toen iedereen er was, deelden we de groep op in een groep met de jongere kinderen en een groep met de oudere kinderen. Iedere groep ging het bos in met verschillende opdrachten.

De jongere kinderen kregen een zoekkaart mee om paddenstoelen te vinden die veel in dit duingebied voorkomen. Ze vonden heel veel verschillende!
Daarna deden ze een opdracht over korstmossen, die de oudere groep ook deed: Kunnen korstmossen je helpen om de weg te vinden in het bos? Daarvoor had ik werkbladen gemaakt op basis van deze website: https://cpb-us-e1.wpmucdn.com/blogs.cornell.edu/dist/3/1009/files/2015/05/Lichens-on-Tree-Trunks-Lab-Scott-LaGreca1.pdf

De oudere kinderen deden daarna ook nog een opdracht over hoe korstmossen je iets kunnen vertellen over de luchtkwaliteit. De werkbladen die ik daarvoor had gemaakt, waren op deze websites gebaseerd:
https://biologiepagina.nl/Vwo4/Ecologie/korstmosluchtvervuiling.htm
https://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/128428-een-korstmos-is-een-samenlevingsvorm-tussen-alg-en-schimmel.html 
https://www.nemokennislink.nl/publicaties/korstmossen-samenleving-van-schimmel-en-alg/ 
https://www.blwg.nl/mossen/korstmossen/korstmossen_en_klimaat.aspx
https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=18431

Geen opmerkingen:

Een reactie posten