donderdag 15 september 2016

TO Science Club & T. Rex in Town

Vandaag was de eerste TO Science Club voor tweens! Heel spannend zo'n eerste keer :-)

Er waren een heleboel kinderen gekomen, dus dat was erg leuk. Het weer zat een beetje tegen, want het was bloedheet in de ruimte waar we zaten (praktijkruimte van de andere moeder waarmee ik het had georganiseerd).

We gingen eerst met scheikunde aan de slag, gingen in de lunchpauze onze kettingreactie bouwen en daarna stond een activiteit over vulkanen op het programma. Dat bleek in de praktijk wat te veel :-) Dus hebben we de vulkanen doorgeschoven naar volgende maand.

We deden de unit: Wat gebeurt er met M&M's als ze nat worden? - Wetenschappelijke methode, vragen en onderzoek. Dit is afkomstig uit Inquiry in Action, een Amerikaanse scheikunde methode. Voor de Science Club had ik de werkbladen in het Nederlands vertaald.

Scheikunde proefjes met M&M's, dat is natuurlijk sowieso leuk ;-) Ik had een paar extra zakjes meegenomen om te compenseren voor wat er in de monden ging verdwijnen ;-)

Het opbouwen van de kettingreactie was een heel karwei. Het was puzzelen om alle onderdelen aan elkaar gebouwd te krijgen en er viel ook regelmatig een stukje om. Maar het is gelukt! Hier en daar had 'ie een extra zetje nodig, maar het was erg leuk :-)Het was vandaag heel druk en het programma overvol, dus er waren nog wel wat verbeterpunten voor volgende maand, maar verder was het erg geslaagd.

Na de Science Club zijn Berend, Fiene en ik nog even naar Naturalis geweest om de T. Rex te bekijken die ze daar sinds kort hebben staan. Was een leuke tentoonstelling, de kinderen vonden het 'fossielen graven' op het einde van de tentoonstelling vooral erg leuk. In plaats van gewoon zand, waren de fossielen begraven in magisch zand :-)


Fiene vond het zo leuk, dat ze thuis ook nog met een potje magisch zand heeft zitten spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten