vrijdag 28 februari 2020

Wiskundeklasje tester

Mijn eigen persoonlijke wiskundeklasje-tester test vrolijk verder :-) Hier een opdracht over combinaties.

woensdag 26 februari 2020

Wiskundeklasje startbijeenkomst

Ik wil al heel lang een rekenmethode maken voor thuisonderwijzers. Nu een vriendin wilde beginnen met rekenen met haar dochter, dacht ik: daar kan ik wel bij helpen, ik heb zoveel leuk materiaal verzameld en uitgeprobeerd de afgelopen jaren! :-)

En zo geschiedde :-) Een andere vriendin wilde ook wel meedoen met haar kinderen. Dus nu zijn er twee gezinnen die het lesmateriaal dat ik iedere week maak uittesten. Vandaag hadden we de eerste bijeenkomst en deden we de activiteiten van de eerste twee dagen van de eerste week. Fiene test het lesmateriaal dat ik maak ook, dus zij deed ook mee. Heel gezellig :-)

zaterdag 22 februari 2020

Knuffelmutsen

Fiene spaart knuffelmutsen 😀


SSL cursus biologie in Leiden

Daar zit ‘ie dan: bij de examentraining van SSL voor biologie 😀

In de herfst sprak ik een andere thuisonderwijsmoeder en haar dochter was tijdens haar voorbereiding op het biologie examen naar deze training geweest. Ze waren er heel enthousiast over.
Bovendien is dit Berend’s eerste examen en de eerste keer dat ik hem help om zich voor te bereiden. Dus ik ben wel een beetje onzeker of we het goed doen, of ik zijn antwoorden goed beoordeel, of ik de nadruk leg op de goede onderdelen, etc. Dus ik vond het ook wel erg fijn als andere mensen ook een keer meekijken. 

Dus nu is hij drie dagen op examentraining! Vanochtend om 8 uur brachten we hem naar de school in Leiden waar hij de training heeft. Van 8:30 tot 21:30 krijgt hij les, lange dagen! 

Het was wel even slikken. Er zitten verder natuurlijk ook vooral 18-19-20 jarigen en hij is net 2 weken geleden 15 geworden. Maar toen ik daar kwam en de andere kinderen zag, zag je niet echt duidelijk verschil omdat Berend zo groot is. Daar schrok ik ook wel even van, omdat mensen hem al zijn hele leven jaren ouder inschatten dan hij is en hem dan echt overvragen. Nougoed, ik heb er aan de andere kant ook wel vertrouwen in dat hij zich heus zal weten te redden 💗

Laatste keer dat Berend in een klaslokaal heeft gezeten, was toen hij 4 jaar oud was. De enige keer dat hij soort van klassikaal ‘les’ kreeg was jaren geleden tijdens de colleges van de museumjeugduniversiteit en de scheidsrechtertraining vorige week 😂😜 Dus dit is weer een hele nieuwe ervaring voor Berend. We zijn heel benieuwd naar zijn verhalen vanavond.

Op de foto is hij degene die links zit van degene die staat. Met z’n zwarte jas aan 😀

Update: Hij is weer thuis: Hij heeft veel geoefend en wilde me net alles al laten zien, alle vragen die hij had gemaakt en de terugkoppeling die hij had gekregen, de aantekeningen die hij had gemaakt 😀
Het zag er goed uit 👍 Ze hebben hem bijv. zover gekregen om in teksten bij een vraag, de belangrijke dingen te markeren. Daar kreeg ik hem niet toe 😉

Hij heeft zeker weer wat bij geleerd, maar voelde zich vergeleken met de andere deelnemers goed voorbereid. Dus het was een positieve eerste dag.



vrijdag 21 februari 2020

TO schaatsen

Laatste keer TO schaatsen van dit jaar. Dat vindt Fiene ieder jaar weer leuk en gezellig om aan mee te doen.


Reinaert de vos

Met geschiedenis zijn we bezig met de middeleeuwen, dus lazen een Nederlandse middeleeuwse klassieker: Reinaert de vos. 

Ik heb de kinderen al verschillende versies van dit verhaal voorgelezen. Deze keer lazen we de versie over Reinaert de vos van Hubert Slings uit de serie Tekst in context, met veel uitleg en achtergrondinformatie. In deze versie staat een deel van de verzen, de rest van de verzen wordt tussendoor samengevat. De verzen staan in het Middelnederlands en daarnaast vertaalt in het modern Nederlands. Ik moest van de kinderen in het hele boek eerst de Middelnederlandse tekst voorlezen en daarna de vertaling.

Moeilijk voorlezen hoor dat Middelnederlands! Omdat ik grote delen niet onmiddellijk begreep, was het moeilijk om met de goede intonatie voor te lezen. Maargoed, wel interessant om te doen, want we hebben er wel weer wat Middelnederlands van opgestoken. We konden meestal de grote lijn van wat er gebeurde wel volgen in het Middelnederlands, maar veel was ook echt onbegrijpelijk.

donderdag 20 februari 2020

Laatste 6 vwo thema voor biologie

We begonnen vandaag met het laatste thema van 6 vwo: Afweer.
Als eerste deden we een opdracht die een biologiedocent maakte: we keken twee fragmenten van The Lord of the Rings en trokken toen een vergelijking tussen de verdediging in de film en de verdediging van je lichaam. Dat was natuurlijk een opdracht helemaal in Berend's straatje, hij is groot fan :-) Ik vond het trouwens ook een nuttige opdracht, want het maakte de verschillende linies van verdediging van je afweer heel inzichtelijk. Een goed begin van dit nieuwe thema :-)



Daarna las Berend een artikeltje over de afweer.

We keken enkele video's van NGbiologie over het immuunsysteem.
We keken een presentatie van HHMI: Cells of the Immune System.
En we keken ook nog naar een filmpje van Crash Course Anatomy & Physiology: Immune System, Part 1:


Daarna lazen we de tekst in het boek en maakte Berend de vragen. Nog een paar hoofdstukken en dan is dit laatste thema ook klaar :-)

woensdag 19 februari 2020

Beeldspraak

Tijdens het literatuurhoofdstuk van de Engelse les stond er in het lesboek niet zo'n goede uitleg van metaphors. Dus keken we dit filmpje over beeldspraak, goede uitleg!


dinsdag 18 februari 2020

Scheikunde voor biologie

Voor het examen biologie heb je ook wat scheikunde kennis nodig. Om ons daarop voor te bereiden hebben we vandaag het eerste stukje van de chemie module gedaan: over de beginselen van de scheikunde.

We konden er snel doorheen, alles hiervan hadden we al eens met de science club gedaan. Met de science club hebben we namelijk de hele methode Middle School Chemistry van ACS gedaan.

Morgen gaan we ook nog naar wat andere onderdelen kijken van de module Chemie, te beginnen met 'Energie, ATP en NAD(P)'.

maandag 17 februari 2020

Griekse titanen

Vanwege de vakantie van een van de andere gezinnen was er vandaag geen co-op. We gingen toch naar Leiden, want R. nodigde ons uit om bij haar thuis spelletjes te komen doen. Gezellig!

De kinderen deden onder andere een Engelstalig spelletje waarbij ze een woord moesten raden terwijl iemand het woord beschreef zonder allerlei woorden die op het kaartje stonden te mogen gebruiken.

Fiene had het woord atlas. Ze zei: 'A Greek titan'. En prompt begonnen de andere kinderen namen van Griekse titanen te roepen 😂 Fiene: 'He was punished and had to hold up the...'
'Atlas, Atlas, Atlas!'

Dat kan ook alleen met thuisonderwijskinderen, dat ze zo het woord atlas beschrijven en raden, hahaha! 😂😂😂

zondag 16 februari 2020

De geschiedenis van Nederland in 100 voorwerpen

We zijn inmiddels in tijdvak 4 beland, de late middeleeuwen. Vanaf nu kunnen we het boek De geschiedenis van Nederland in 100 voorwerpen gebruiken, het oudste voorwerp in dit boek komt namelijk uit dit tijdvak. 

Ik vind het een goede en interessante aanvulling op het lesmateriaal. Bij ieder voorwerp staat een goed geschreven verhaal dat vlot weg leest, met daarin info over het voorwerp, maar het wordt ook in de context van de tijd geplaatst, dus je leert ook van alles over de plaats en tijd waar het vandaan komt.
In de bieb hebben ze het ebook van dit boek: https://www.bibliotheek.nl/catalogus/titel.392654180.html/de-geschiedenis-van-nederland-in-100-voorwerpen/

vrijdag 14 februari 2020

Valentijnsdag

Een andere moeder organiseerde weer een kaartjesactie voor Valentijnsdag. Fiene deed mee en kreeg ook weer Valentijnspost ❤️


Schapenvellen en ganzenveren

We lazen het boek Schapenvellen en ganzenveren - Het verhaal van het middeleeuwse boek van Katharina Smeyers.

Ik had wel verwacht dat Fiene het leuk zou vinden, maar Berend vond het ook leuk! Ergens in het begin van het boek staat een stukje uit een middeleeuws boek waarin de dief van het boek allerlei ellendigs wordt toegewenst. Dat vonden ze zo grappig dat het boek gelijk het 'OK stempel' kreeg ;-)

Het gaat over de verschillende mensen die betrokken waren bij het maken van boeken in de middeleeuwen, er staan heel veel mooie voorbeelden van miniaturen in.


woensdag 12 februari 2020

Geschiedenisclub februari

De geschiedenisclub bestond vandaag uit twee delen, we deden eerst nog het deel van voorwerpenanalyse van november dat we nog niet hadden gedaan.

Daarna maakten we een ‘tentoonstelling’ over kleding in het oude Perzië. We hadden twee op papier getekende mensfiguren klaargelegd plus allerlei materiaal om de figuren 'aan te kleden' (G. had ook nog allemaal mooie stofjes meegenomen). De een als een soldaat, de ander als een vrouw. Volgens de gewoontes in het oude Perzië, dus de tijd van Cyrus, Darius etc. Net als bij een echte tentoonstelling moesten daar natuurlijk bordjes met tekst en uitleg bij komen.

De kinderen gingen samen aan de slag en mochten zelf onderling de taken verdelen: research, tekst schrijven, kleding/wapens/etc. maken. Ze maakten drie groepjes. Een groepje deed research om uit te zoeken wat voor kleren er werden gedragen en om de teksten te schrijven. De andere twee groepjes kleedden ieder een van de figuren aan.


Research groepje.

Het 'prinses aankleed' groepje.

Het 'soldaat aankleed' groepje.



Resultaten! Mooi geworden zeg :-)


Tekst erbij:




Tekst erbij:

maandag 10 februari 2020

Wiskundeclub week 8

We deden weer een Number Talk: 43 - 9. Ik tekende wat de kinderen bedachten om de som op te lossen op een nummerlijn. We deden een Which One Doesn’t Belong? (we deden shape 1). We deden een schatting van Estimation 180 over velletjes papier op een wc-rol:
Hoeveel stukjes wc-papier zitten er op de rol?
Wat is een te lage schatting?
Wat is een te hoge schatting?
Wat is jouw schatting?
Waarom? (verzin een beter antwoord dan ‘Dat heb ik geraden’)

Daarna deden we ook nog een hoofdstuk uit het eerste Math Circle boek en maakten we de Exploding Dots lessen af. We hadden tijdens de workshops namelijk lessen 5 en 6 nog niet gedaan.

Tiffany Aching serie van Terry Pratchett

Een andere thuisonderwijsmoeder tipte het boek The Wee Free Men toen ik vorig jaar boeken aan het uitzoeken was voor de Engelse boekenclub die we dit jaar doen. Ik heb het boek niet op ons boekenlijstje voor de boekenclub gezet omdat het me niet zo geschikt leek voor een van de gezinnen die meedoet. Maar we zijn toen wel zelf het luisterboek gaan luisteren op Storytel. Berend en Fiene vonden het allebei een erg leuk en grappig boek! Hoewel het best lastig te luisteren is vanwege het dikke vette accent van de Nac Mac Feegles ;-)

Ik kwam er aan het einde van de zomer achter dat er nog veel meer delen op Storytel staan :-) We luisterden inmiddels ook naar A Hat Full of Sky, Wintersmith, en zijn nu naar I Shall Wear Midnight aan het luisteren. Hierna komt er nog een deel. Er zijn ook Nederlandse vertalingen van de boeken.




zaterdag 8 februari 2020

Boeken over Karel de Grote

We deden er ontzettend lang over, maar we hebben onze boeken van tijdvak 3 (vroege middeleeuwen) eindelijk uit :-) We deden er lang over, maar niet omdat het stomme boeken waren. Het liep gewoon zo.

We lazen twee boeken die goed bij elkaar pasten, een non-fictie en een fictie boek over Karel de Grote. We lazen het informatieve boekje Karel de Grote - Keizer van het Avondland van Wouter van Friesland. Een leuk boekje met veel foto's en schilderijen erin. De informatie is precies goed voor Berend en Fiene, niet te gedetailleerd, maar ook niet zo simpel dat ze alles al weten.

Daarnaast lazen we het boek De keerzijde van de keizer van Agave Kruijssen. Een leuk boek waarin ontzettend veel over Karel de Grote wordt verteld. Over zijn leven en familie, over de veldtochten die hij ondernam, maar ook de verhalen die rondom hem zijn ontstaan, Karel en Elegast, het Roelantslied, de Heemskinderen. Ik vond het plot uiteindelijk niet fantastisch, het 'geheim' dat hij onthult vond ik nou niet zo schokkend dat dat de hele opbouw er naartoe rechtvaardigde.
Maar toch echt wel een aanrader voor als je meer wil leren over de vroege middeleeuwen, het Frankische rijk en Karel de Grote.

Wat wel leuk was, was dat we zo goed als alles wat we in het informatieboekje tegenkwamen, ook weer in het verhaal verwerkt was van De keerzijde van de keizer.




vrijdag 7 februari 2020

Thuisonderwijsschaatsen

In januari konden we niet mee naar het thuisonderwijsschaatsen in Rotterdam, maar vandaag waren we weer van de partij. Fiene voor het eerst op haar nieuwe schaatsen!

donderdag 6 februari 2020

Verjaardagstapas

Berend was gisteren jarig en wilde graag uiteten in het tapasrestaurant waar hij altijd graag heen gaat. Gisteren op zijn verjaardag had hij hockeytraining, dus dat kwam niet uit. Dus gingen we vandaag :-) We hebben weer lekker gegeten.


Er worden Bloons tips uitgewisseld ;-)


Fiene bestelt nog een extra rondje tapas :-)

Boekenclub februari - The Curious Incident of the Dog in the Night-time

Vandaag hadden we onze maandelijkse boekenclub over het boek The Curious Incident of the Dog in the Night-time van Mark Haddon, we luisterden naar de luisterboekversie op Storytel (die is er om volledig onbekende redenen inmiddels vanaf gehaald, net als nog 30 boeken van mijn Storytel-boekenplank :-S ).

Het boek gaat over de autistische jongen Christopher die erachter wil komen wie de hond van zijn buurvrouw heeft vermoord.

De meeste kinderen vonden het niet zo'n heel erg leuk boek helaas. Berend vond het wel een goed boek, hij vond het interessant om op deze manier een kijkje te krijgen in het hoofd van een jongen met autisme.

We bespraken eerst het begin van het boek, want dat is opvallend akelig: over de moord op de hond van de buurvrouw. Daarna hadden we het onder andere over of het een detective verhaal was, of dat het ook nog een ander soort verhaal was, of Christopher's manier van besluiten of het goede of slechte dag logisch was, hoe het komt dat Christopher makkelijker met dieren omgaat dan met mensen, of het soms beter is om te liegen dan om de waarheid te vertellen.

Voor lectio divina gebruikten we dit stukje (Christopher wordt door zijn vader opgehaald uit de politiecel):
I stepped outside. Father was standing in the corridor. He held up his right hand and spread his fingers out in a fan. I held up my left hand and spread my fingers out in a fan and we made our fingers and thumbs touch each other. We do this because sometimes Father wants to give me a hug, but I do not like hugging people, so we do this instead, and it means that he loves me.


Bramentaart

Fiene had zin in bramentaart met warme vla, dus bakte ze een bramentaart. Helemaal zelf, mijn enige bijdrage was haar vertellen in welk kookboek het receptje voor het zanddeeg staat.

woensdag 5 februari 2020

Twaalfvingerige Harm

Menselijke anatomie samen met een puber 😂


dinsdag 4 februari 2020

Exploding Dots workshop 2

Vandaag deden we het tweede deel van de workshops over Exploding Dots. Dat ging een stuk beter dan vorige week, toen was ik snotverkouden en veel van de kinderen had ik nog nooit eerder mee gewerkt. Nu was ik weer fit en ik wist inmiddels wat meer over de kinderen die meedoen.
We vlogen door de stof heen en deden vandaag les 3 en 4.

Ik vond het voor herhaling vatbaar :-) Al vond ik de leeftijdsverschillen tussen de kinderen wel wat groot. Ik ben nu bijna alleen met de jongere kinderen bezig geweest omdat zij de meeste hulp nodig hadden. Daardoor had ik amper tijd voor de oudere kinderen. Wat echt heel leuk aan de jongere kinderen was, was dat ze allemaal af en toe het spoor bijster raakten en geen idee meer hadden wat de bedoeling was, en als je het ze dan uitlegde en ze weer wat op weg hielp, dan straalden ze helemaal als ze het weer begrepen, erg leuk!

maandag 3 februari 2020

Wiskundeclub week 7

Vandaag deden we met de wiskundeclub voor het eerst een Number Talk in plaats van een dot talk.

Ik liet ze eerst 18 x 5 uitrekenen en vervolgens keken we een YouCubed filmpje over number talks. In  het filmpje laten ze verschillende manieren zien om hoe je 18 x 5 kan uitrekenen visueel weer te geven. Vervolgens hebben de kinderen zelf een tekening gemaakt voor ieder van die manieren, maar dan voor de som 12 x 9.















Onze tekeningen:


Daarna deden we weer twee hoofdstukken uit het eerste Math Circle boek en deden we nog een stukje van Pencil Pushing. We hebben Pencil Pushing niet afgemaakt, maar we wilden niet meer verder. Het zijn lange filmpjes en maar een paar opgaves, dus de verhouding tussen video kijken en zelf iets doen is niet zo goed.