maandag 16 maart 2020

Tips voor kinderen die voor het eerst online les krijgen

Voor alle kinderen die morgen of komende dagen door de corona-uitbraak voor het eerst online les gaan krijgen, dit zijn mijn ervaringen hiermee tot nu toe, als ouder, en als online docent:
  • Zorg dat je van tevoren duidelijk hebt welk platform er gebruikt gaat worden en wat je daarvoor eventueel van tevoren moet installeren.
  • Zorg dat je ruim op tijd inlogt, want vaak levert de eerste keer inloggen nog wel wat technische problemen op: hoe werkt het geluid? de camera? hoe kan je de microfoon uit- en aanzetten?
  • Kun je voordat je kind les krijgt al een keer inloggen om rond te kijken hoe het werkt, doe dat dan zeker alvast een keer samen met je kind.
  • Mijn ervaring is dat er veel kinderen zijn, vooral de jongere kinderen, die het heel spannend vinden om online les te krijgen. Sommige kinderen vinden het eng om in beeld te verschijnen, vraag dan of de camera uit mag. Sommige kinderen vinden het eng om wat te zeggen, mogen ze dan reageren via een chatfunctie als ze dat minder eng vinden?
  • Mijn ervaring is wel dat de kinderen het na de eerste keer vaak een stuk minder eng vinden, vooral als de docent er een beetje soepel mee omgaat dat ze het spannend vonden en er toch nog een leuke les van maakt.
  • Het is verstandig om er als ouder de eerste keer zeker in het begin van de les bij te blijven. Om eventuele technische problemen op te lossen, en voor steun voor als je kind het spannend vindt.
  • Ik kreeg ook vragen over hoe het moet als je kind geen laptop heeft: veel online platforms hebben ook een app die je op je telefoon kunt installeren, dus dan kan je kind via een telefoon inloggen. Is dat ook geen optie, neem dan contact op met de school, wellicht bieden zij een oplossing. Ik hoorde bijvoorbeeld over een school die laptops inzamelde.

Veel succes allemaal morgen! En als je nog vragen of goede tips hebt, laat het weten :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten