donderdag 28 februari 2019

Joods Historisch Museum

We gingen vandaag naar Amsterdam, naar het Joods Historisch Museum. Daar waren we nog niet eerder geweest, dus ik was benieuwd.

De kinderen gingen workshops volgen en van tevoren hadden we verschillende filmpjes gekeken op de website van het museum.

We waren met een grote groep thuisonderwijskinderen 'op bezoek bij de familie Hollander'.

In de keuken van de familie Hollander leerden we over koosjer eten en bakten we brood.



We keken ook een filmpje over Joodse geschiedenis in Amsterdam en voegden onze eigen herinneringen toe aan een 'herinnering-muur'.

Daarna hebben we geoefend met het schrijven van onze namen in Hebreeuwse letters.


Na de workshops hebben de kinderen op de zolder van het kindermuseum een filmpje gekeken over de zondvloed en de ark van Noach.


Daarna gingen we met z'n allen buiten lunchen en zijn we het 'volwassen deel' van het museum in geweest. We hebben vooral rondgekeken in de oude synagoge.

Dat was een geslaagde dag, met erg leuke workshops!

woensdag 27 februari 2019

Mos & producercursus

Ons botanieboek gaat deze maand over 'non vascular plants', onder andere mossen. Het was heel lekker weer, dus ik nam de laptop mee naar buiten en heb het hoofdstuk buiten voorgelezen.

In het hoofdstuk stonden onderdelen van mos beschreven, dus we plukten wat mos uit de tuin om te kijken of we dat ook in het echt konden herkennen.


Daarna ging Berend werken aan zijn huiswerkopdracht voor zijn producercursus.

Werkboek calculus

Hmm, dat was niet zo slim... Er blijkt een heel goed werkboek te zitten bij het Calculus for Young People boek waar Berend en ik al sinds januari uit werken 😀

Dat had ik dus nog niet gezien. Nougoed, we zijn pas in hoofdstuk 4 van de 14, dus we kunnen er nog mooi plezier van hebben :-)

Tot nu toe verzon ik zelf alle vragen voor Berend terwijl we samen de tekst doornamen. En als er vragen in het boek stonden, dan moest ik daar soms een nachtje over slapen voor ik het antwoord zelf kon bedenken.
Maar nu mag ik weer wat luier zijn, er is dus een vragenboek bij, inclusief uitwerkingen. Hoera! :-)

Voor kinderen die geïnteresseerd zijn in wiskunde vind ik dit boek trouwens echt een aanrader. En het werkboek dat erbij zit vind ik er ook goed uitzien :-)

Dit is het werkboek.
En dat hoort bij dit tekstboek.

maandag 25 februari 2019

Natuurstudie: bomen

Vandaag stond nog een stukje van de natuurstudie van deze maand op het programma, het meeste hadden we vorige week tijdens de biologieclub al gedaan. Berend en ik kunnen vanmiddag alleen maar ruzie maken, dus ben ik alleen met Fiene de tuin in gegaan. We gebruikten Clare Walker Leslie's Guide to Sketching Trees. Een leuke handleiding om te oefenen met het tekenen van bomen.

Eerste tekening moest Fiene maken zonder haar potlood van het papier te halen en zonder naar het papier te kijken :-)

Deze struik tekende ze.

Resultaten:



Fiene knipte ook nog een paar takjes af en die hebben we in een vaasje gezet zodat we de knoppen kunnen zien uitkomen.

zaterdag 23 februari 2019

WK Sprint in Thialf

Arnaud kreeg via zijn werk kaartjes om naar het WK Sprint schaatsen te gaan in Thialf! Erg leuk, natuurlijk :-) Fiene en Arnaud gingen er samen naartoe. Ze gingen eerst naar opa en Malies en hebben daar geluncht en vervolgens de fiets naar Thialf genomen.

Ze hebben het erg leuk gehad!


vrijdag 22 februari 2019

Open podium Trias

Fiene doet musicalles bij Trias en Trias organiseerde voor het eerst ooit een open podium. Ze deed met een groepje meiden uit haar musicalklasje mee.
Arnaud, Berend en ik gingen kijken, het waren heel leuke optredens dus we hebben een gezellige avond gehad.



Corpus

De komende hoofdstukken in ons biologieboek gaan over het menselijk lichaam. Dus gingen we vandaag naar Corpus in Leiden. Daar waren we nog nooit eerder geweest, dus dit leek mij een mooie gelegenheid en een goede introductie op het onderwerp.

Een bezoek bestaat uit twee delen, eerst een rondleiding door het menselijk lichaam van bijna een uur. We kregen een koptelefoon op en mochten met een kleine groep anderen de roltrap op :-)
Daarna kom je in een interactief deel waar je nog van alles kan doen en bekijken.

Het eerste deel met de rondleiding vonden we leuk om te doen. Het is behoorlijk indrukwekkend om te zien wat je lichaam eigenlijk allemaal kan! :-)
Het deel erna vonden we niet echt leuk. De interactieve activiteiten waren vooral reclame voor hun sponsors zoals de hersenstichting, het voedingscentrum, etc. Veel dingen deden het niet, of waren heel onduidelijk en niet werkten niet goed. De informatie bij alle platen die op de muren waren gemaakt, was ook een beetje te laag niveau, leuker voor jongere kinderen denk ik.
Dus: deels erg leuk, deels niet zo interessant.



donderdag 21 februari 2019

Wiskundeclub & Science Club februari

Met de wiskundeclub hebben we vandaag een math circle gedaan over even en oneven getallen.


Met de science club deden we een wetenschapsspel: Expeditie Moendoes. G. had dit spel gevonden op internet en naar mij doorgestuurd omdat het leuker is om in een groepje te doen. De kinderen vonden het erg leuk!

Het is een gratis spel dat je kan downloaden en zelf kunt uitprinten:

'Je bent lid van een team wetenschappers uit allerlei vakgebieden. Jullie zijn er vanaf de aarde op uit gestuurd. De missie van het team: de zoektocht naar een planeet waar mensen kunnen wonen.
Tijdens de missie stuit je team op een onbekende planeet, met intelligente bewoners die hun planeet Moendoes noemen. Jij en je collega's gaan op onderzoek uit: Hoe zit het hier met de zwaartekracht? En met de seizoenen? Zijn de lokale dieren gevaarlijk? Hoe zit de taal van de bewoners in elkaar? En wat betekenen die gele driehoekjes?'

Ik had me alleen een beetje vergist in de planning, in de docentenhandleiding stond dat het ongeveer 30-40 minuten duurt, maar wij waren er veel langer mee bezig. In een klas zitten natuurlijk 30 kinderen om alle vragen op te lossen, en wij hadden een veel kleinere groep. Dus tip voor mensen die dit spel willen doen met een kleinere groep: trek er veel meer tijd voor uit of schrap een deel van de vragen ;-)






Determineren vondsten opgraving in Katwijk

In september gingen wij - en ook een boel andere thuisonderwijsgezinnen - helpen bij een archeologische opgraving in Katwijk.

Ik kreeg via een nieuwsbrief een bericht dat de archeologen en vrijwilligers deze maand aan de slag met het determineren van alle vondsten.

'Op woensdag 13, 20 en 27 februari wordt van 12.00 tot 16.00 uur de burgerzaal in het gemeentehuis van Katwijk omgedoopt tot Hot Spot Archeologie.
Leden van de archeologische Vereniging Rijnstreek (AWN-Rijnstreek) tonen hier archeologische vondsten die vorig jaar in september en oktober zijn opgegraven tijdens de publieksopgraving van de Zanderij.
Bezoekers kunnen bij de Hot Spot vrijwilligers helpen bij het determineren (het beschrijven) van de vondsten.'

Leek ons leuk, dus vanmiddag gingen wij naar Katwijk. Ik vond het wat tegenvallen. De kinderen mochten helemaal niet helpen met het determineren of wat dan ook. We zijn nog best een tijd blijven kijken naar hoe de andere mensen aan het determineren waren.
Er was een man van AWN die vragen beantwoordde, maar die betrok de kinderen er helemaal niet bij. Wij hebben bekeken hoe dat determineren ging en zijn weer naar huis gegaan. Niet echt een aanrader dus wat mij betreft, maar we hebben er wel weer wat van opgestoken.


dinsdag 19 februari 2019

Biologieclub februari

Deze maand was de biologieclub weer bij L. en T. Zij hadden een leuke en afwisselende dag voorbereid voor ons. We hebben bomen gedetermineerd op basis van de boomknoppen, beerdiertjes geprobeerd te vinden in mos, osmose bekeken, en in plaats van een kikker te ontleden, hebben we een 3D model van een kikker gemaakt van papier :-)

Leveltje up in de hogere huishoudkunde! Voordat we weggingen hebben Fiene en ik de slow cooker aangezet zodat ons stoofpotje klaar is als we thuiskomen. Ik vind het briljant :-)




L. maakte mooie foto's tijdens deze gezellige dag :-)









maandag 18 februari 2019

Freewrite: ijsmenu

We deden laatst voor het eerst een Friday Freewrite van Brave Writer. Deze week hadden ze wel een heel lekkere opdracht :-)





















'Imagine it was your job to write a description of the pictured treat for a restaurant’s menu (and they weren’t including a photo). What would you say to entice people to order it?'

Dat vonden Berend en Fiene een leuke opdracht.

Outschool: hamburger paragraaf

Voor Berend's staatsexamen Engels zal hij een opstel moeten kunnen schrijven. Om daar voorzichtig al een beetje op voor te bereiden, hadden we een korte cursus op Outschool uitgezocht over hoe je een paragraaf schrijft: 'Essay Preparation - The 'Hamburger' Paragraph'

Vandaag was les 1 en volgende week is de laatste les. In deze les werd de opbouw van een paragraaf besproken. De Amerikaanse juf gaf heel enthousiast les en had de les goed opgebouwd en nam de kinderen er goed doorheen.

Nu is Berend's huiswerk om een paragraaf te gaan schrijven :-)




vrijdag 15 februari 2019

Dakterrasseizoen geopend

Fiene heeft vandaag het dakterrasseizoen geopend!

Ik ben er even bij gaan zitten en het is er inderdaad heerlijk :-)

Fiene en C. hebben er een heerlijke middag gezeten.

Wiskundeclub week 19

We begonnen vandaag met een Number Talk en de eerste opgave uit het puzzelboekje 'The Original Area Mazes - 100 Addictive Puzzles to Solve with Simple Math--And Clever Logic!'.
Berend en J. losten het snel op, dus zij hebben daarna ook nog een area puzzel gedaan van twee sterren en van drie sterren.
Fiene en C. moesten er even goed over nadenken.


In december deden we uit het boek Mathematical Circle Diaries een hoofdstuk over algebra woordproblemen. Vandaag deden we daar het tweede hoofdstuk van. Algebraïsche problemen oplossen zonder een vergelijking op te stellen met x en y enzo :-)

Dit is een mathematical circle:
'Math Circles bring students together in an informal setting, after school or on weekends, to work on interesting problems or topics in mathematics. Math Circles combine significant content with settings that encourage a sense of discovery and excitement about mathematics through problem-solving and interactive exploration. Ideal problems are low-threshold, high-ceiling; they offer a variety of entry points and can be approached with a minimal mathematical background, but lead to deep mathematical concepts and can be connected to advanced mathematics.'

Het idee komt uit Rusland, daar zijn mensen heel serieus met wiskunde bezig! :-) Er zit heel veel logica in en oefenen met bewijsvoering. De opdrachten lijken nog het meest op opdrachten die je tijdens wiskundewedstrijden krijgt.

Berend, Fiene, C. en J. vinden het alle vier erg leuk!

Jaren geleden was er een thuisonderwijsmoeder die een tijdje een facebookgroep bijhield over math circle activiteiten. Je kunt er nog steeds allerlei leuke links vinden:

Ik wilde graag wat meer toelichting en uitleg. Dus ik heb een boek uitgezocht waar alles goed wordt uitgelegd en in hoofdstukken van '1 les' is opgedeeld: Mathematical Circle Diaries.


donderdag 14 februari 2019

Valentijnsdagpost

Een thuisonderwijsmoeder en haar dochter organiseerde weer de Valentijnsdag-post-actie. Fiene deed ook mee en kreeg ook post terug :-)

Tieneruitje februari

Ik ging vandaag met Berend naar het maandelijkse tieneruitje. Een van de jongens was vandaag jarig en vierde zijn verjaardag in een trampoline-spring-ding. Ze hebben wel twee uur staan springen!
Daarna hebben we in het zonnetje gezeten in een parkje en voor het te koud werd zijn we weer naar huis gegaan.


woensdag 13 februari 2019

Natuurstudie: krokussen

In het boek CPO Focus on Life Science lazen we het stukje over 'Yellow Star Thistle - Invasive Species'. Daarom keken we daarna dit filmpje over een exoot in Nederland:
De Japanse Duizendknoop - Een schadelijke exoot.

En omdat het lekker weer was vandaag, gingen we ook naar buiten voor natuurstudie. We hebben krokusjes uitgegraven uit de tuin en daarna hebben de kinderen de krokussen getekend in hun natuurschriftjes.