Daarna heeft zij de spullen aan een andere thuisonderwijsmoeder doorgegeven en nu mag ik ze van haar lenen!
Ik heb hier nu dus een soort pakjesavond-in-mijn-eentje en zit te kijken wat er allemaal in zit
Berend vroeg zich af waarom hij als jonger kind geen muziekles had gehad. Nou jongen, omdat je het niet wilde! 😬 Fiene voegde eraan toe dat ze als peuter op muziekles hadden gezeten. En ik dat we altijd muziekinstrumenten in huis hadden, maar dat ze er gewoon niet veel mee deden.
Bovendien hebben we ook nog een jaar een pianoleraar aan huis gehad, en Berend is toen begonnen met gitaarles, maar hield dat niet lang vol. Hij vond het niet leuk om te oefenen.
Maargoed, dit alles leidde ertoe dat de kinderen de tas met muziekinstrumentjes uit de kast haalden en ze er allebei een mondharmonica uithaalden en daarmee gingen experimenteren 😍
Arnaud organiseerde deze maand de bijeenkomst voor de thuisonderwijstieners, een fotografieworkshop!
Foto van Fiene:
Deze week deden we een iets ander soort knutselwiskunde: de kinderen mochten zelf een concept uit de wiskunde kiezen en daar iets mee doen. Een verhaaltje erbij maken, een tekening, het uitbeelden, er iets mee knutselen, etc.
Dat vonden veel kinderen in eerste instantie een lastige opdracht, want wat voor onderwerp moesten ze kiezen? Maar met een beetje hulp, konden alle kinderen aan de slag. Het was heel leuk om te zien hoe alle kinderen andere onderwerpen kozen en er iets anders mee deden.
We zagen een spelletje, origami, een presentatie over een wiskundige, een grafiek, een minecraftbouwsel, tekeningen en nog meer!
Berend en Fiene wisten allebei gelijk waar ze het over wilden doen. Fiene koos de zeef van Eratosthenes en bouwde dit apparaat. Ze schreef alle getallen van 1 t/m 100 op verschillende vormen papiertjes. Je kan de papiertjes proberen in het doosje te stoppen. Als het niet past, dan is het een priemgetal! :-)
Berend maakte en gaf een presentatie over Al-Khwarizmi, een wiskundige uit de middeleeuwen :-)
Berend en ik spelen regelmatig samen een spelletje Song Pop. Onze tegenstander koos de playlist van de band Korn. Daar kennen we niets van. Dus dan is het goed luisteren naar de tekst en kijken of je daar toevallig de titel in hoort. Na twee liedjes was Berend daar klaar mee en klikte hij op een willekeurige titel, en tot drie keer toe gokte hij goed 😂 Daar moest ik van Berend een screenshot van maken 😀
Fiene vindt het origami vouwen zo leuk, dat ze nog flink heeft door gevouwen. Links op de foto een veelvlak van 12 sonobe's, deze maakte ze woensdag met de knutselwiskunde. Rechts een nieuwe, veel grotere van wel 30 sonobe's!
Vandaag werd Fiene 14 jaar! Bij het wakker worden werd ze al getrakteerd op een mooie zonsopkomst.
We hadden vandaag afgesproken met een paar andere thuisonderwijzers. We deden de Grote NIBI-GooseChase Challenge. 'Een creatieve buiten-scharrel-fotospeurtocht met doe-opdrachten waarbij je biologische kennis en vaardigheden moet inzetten.'
De kinderen konden zelf kiezen uit een flinke lijst met opdrachten en als ze het goed hadden volbracht, konden ze daar punten mee verdienen. De opdrachten moest je online indienen door een foto of filmpje in te sturen. Een jury beoordeelde ondertussen live de inzendingen. De kinderen vonden het hartstikke leuk om te doen en waren fanatiek bezig met alle opdrachten :-)
Na een hele dag buiten bezig zijn, en ook nog een pianoconcert door Berend, gingen we weer naar huis. 's Avonds bestelden we sushi om Fiene's verjaardag te vieren en daarna had ze ook nog scoutingopkomst waar ze heeft uitgedeeld. Al met al ondanks de corona een leuke en gezellige verjaardag!
Deze week gingen we met natuurkunde verder met het hoofdstuk over licht. We zijn vooral bezig geweest met spiegels en lenzen. Het hoofdstuk is nu bijna uit. We hebben veel opdrachten gedaan met het maken van tekeningen, met de spiegelwet en met beelden van voorwerpen door een lens.
Ik vind dat de vragen in het boek leuk zijn gemaakt. Ze zijn ingedeeld volgens de RTTI indeling. Dat betekent dat er vragen zijn waarin gevraagd wordt naar dingen die je gewoon in de tekst terug kan zoeken, maar aan de andere kant ook vragen die meer inzicht en denkwerk vragen, en dan nog wat er tussenin.
De lesstof van dit hoofdstuk is nog wat eenvoudig, maar de inzichtvragen maken het toch nog interessant genoeg voor de kinderen :-)
Foto maken met een voorwerk dat scherp is en een onscherpe achtergrond.
Tekenen hoe het beeld van een pijl eruit ziet aan de andere kant van de lens.
Met de knutselwiskunde maakten we deze week van origami een octahedron. Eerst vouwden we van 12 velletjes 'Sonobe's'. Dat zijn een soort basiselementen die je daarna in elkaar kan passen om allerlei vormen te maken. Heel leuk! Het resultaat is verrassend stevig 😀
We gingen weer met een groepje thuisonderwijskinderen de duinen in bij Meijendel. Deze maand stond de wetenschappelijke onderzoekscyclus op het programma.
Fiene en ik stuurden iedereen een envelop met daarin een kaartje en een paar esdoornzaadjes. De kinderen konden thuis alvast uitzoeken wat voor zaadjes het waren.
En vandaag verdeelden we de kinderen in kleinere groepjes en deden het onderzoeksproject Vallende zaadjes. Daarin doorliepen ze de hele onderzoekscyclus, van het oriënteren op het onderwerp, tot het opstellen van een onderzoeksplan en het verzinnen van vervolgvragen etc.
Het was heerlijk weer en heel gezellig!
Ik zit weer een beetje te rommelen met Berend's examenplanning. Omdat we niet supersnel gaan met wiskunde. Resultaat van een ingewikkelde hussel is dat we nu de rest van dit schooljaar de onderbouw van natuurkunde en scheikunde gaan doen. Ok, en misschien ook omdat ik de science mis :-)
Ik heb via Van Dijk de natuurkunde- en scheikundeboeken voor VWO 1-3 bij Boom besteld en een dag later kwamen ze al binnen :-) Dus vandaag deden we de eerste helft van het eerste hoofdstuk, dat ging over licht. Fiene deed ook mee. En Jura-de-science-hond ook :-)
Volgende week maandag hebben we weer ons natuurklasje. Fiene en ik stuurden ter voorbereiding een brief aan alle kinderen die maandag meedoen. Omdat het leuk is om post te krijgen :-)