vrijdag 27 november 2020

Natuurkundig practicum

Kijk nou eens wat ik in mijn huis heb! Spullen om natuurkundig practicum te doen 😍😍😍

Deze spullen heeft een andere thuisonderwijsmoeder ooit verzameld toen zij een jaar lang iedere maand natuurkundig practicum voor een groep thuisonderwijskinderen organiseerde.
Daarna heeft zij de spullen aan een andere thuisonderwijsmoeder doorgegeven en nu mag ik ze van haar lenen! ❤️

Ik heb hier nu dus een soort pakjesavond-in-mijn-eentje en zit te kijken wat er allemaal in zit 😀👍


Mondharmonica's

Berend vroeg zich af waarom hij als jonger kind geen muziekles had gehad. Nou jongen, omdat je het niet wilde! 😬 Fiene voegde eraan toe dat ze als peuter op muziekles hadden gezeten. En ik dat we altijd muziekinstrumenten in huis hadden, maar dat ze er gewoon niet veel mee deden.

Bovendien hebben we ook nog een jaar een pianoleraar aan huis gehad, en Berend is toen begonnen met gitaarles, maar hield dat niet lang vol. Hij vond het niet leuk om te oefenen.

Maargoed, dit alles leidde ertoe dat de kinderen de tas met muziekinstrumentjes uit de kast haalden en ze er allebei een mondharmonica uithaalden en daarmee gingen experimenteren 😍


donderdag 26 november 2020

Fotografieworkshop met de TO tieners

 Arnaud organiseerde deze maand de bijeenkomst voor de thuisonderwijstieners, een fotografieworkshop!

Foto van Fiene:

Archimedes and the Door of Science

Fiene en ik lazen het boekje Archimedes and the Door of Science. Een biografie over Archimedes. Was een leuk, simpel, maar wel uitgebreid boek over Archimedes.

Enige minpunt vond ik dat het allemaal nogal stellig werd gebracht, terwijl we sommige dingen over Archimedes natuurlijk na ruim 2000 jaar helemaal niet zeker weten.

Maar zeker wel een aanrader voor als je meer over Archimedes en zijn bijdrage aan de wetenschap wil leren 🙂





woensdag 25 november 2020

Wiskundeverhaal

Deze week deden we een iets ander soort knutselwiskunde: de kinderen mochten zelf een concept uit de wiskunde kiezen en daar iets mee doen. Een verhaaltje erbij maken, een tekening, het uitbeelden, er iets mee knutselen, etc.

Dat vonden veel kinderen in eerste instantie een lastige opdracht, want wat voor onderwerp moesten ze kiezen? Maar met een beetje hulp, konden alle kinderen aan de slag. Het was heel leuk om te zien hoe alle kinderen andere onderwerpen kozen en er iets anders mee deden.

We zagen een spelletje, origami, een presentatie over een wiskundige, een grafiek, een minecraftbouwsel, tekeningen en nog meer!

Berend en Fiene wisten allebei gelijk waar ze het over wilden doen. Fiene koos de zeef van Eratosthenes en bouwde dit apparaat. Ze schreef alle getallen van 1 t/m 100 op verschillende vormen papiertjes. Je kan de papiertjes proberen in het doosje te stoppen. Als het niet past, dan is het een priemgetal! :-)

Berend maakte en gaf een presentatie over Al-Khwarizmi, een wiskundige uit de middeleeuwen :-)



dinsdag 24 november 2020

Qin

Fiene en ik lazen over de Qin dynastie in de encyclopedie die bij level 8 van Build Your Library hoort. Daarin werd ook het mausoleum van Qin genoemd en hadden ze het over 'life size soldiers'. En toen zei Fiene: 'Oh, ik dacht altijd dat dat hele kleine poppetjes waren' 😅

Daar moesten we natuurlijk onmiddellijk wat aan doen! Dus toen keken we dit filmpje:

zondag 22 november 2020

Spaans schaken

Op één van de thuisonderwijs fb groepen deed ik een oproepje over een lesmethode voor Spaans. Een andere moeder reageerde, zij woont met haar gezin in Spanje en heeft een zoon die net zo oud is als Berend, en wellicht kon hij Berend helpen. Zo lief! 😍

Ik heb de moeder later aan de telefoon gehad en vervolgens hebben we de twee jongens via whatsapp aan elkaar gekoppeld. Ze vinden allebei schaken leuk, dus zijn ze online gaan schaken. Berend vindt het echt fantastisch leuk! 😀😍 Hij wordt er helemaal happy van. Het leuke is dat ze toevallig op redelijk vergelijkbaar niveau kunnen schaken, dus soms wint de een, dan de ander.

In het Spaans praten moet Berend nog wat aan wennen. Ze hebben nu al een paar keer afgesproken en Berend begint het nu een beetje te proberen.

Fiene's plekje

Dit hoekje van de bank is Fiene's favoriete plekje 😍 Op het tafeltje dat ernaast staat, vind je dus allerlei projectjes waar Fiene momenteel mee bezig is: veel origami en armbandjes knopen 😀

Het plekje is nu even leeg, want ze is vanochtend als eerste opgestaan en naar de hockeyclub gefietst om als trainer de 'Pieten hockeytraining' van de 7-jarigen te helpen begeleiden 😍

zaterdag 21 november 2020

Na de bevrijding

We keken op SchoolTV naar de serie Na de bevrijding:
'Aan de hand van persoonlijke verhalen van ooggetuigen krijgen we een beeld van de eerste moeilijke jaren na de Tweede Wereldoorlog.'

Om eerlijk te zijn ging het toch nog wel heel veel over hoe mensen terugblikten op de oorlog en het einde van de oorlog, en minder over wat er daarna gebeurde. Voorbeeld: de laatste aflevering heet Wederopbouw, maar ging grotendeels over de vernietigingen die waren aangericht en hoe dat was gebeurd, en zo goed als niets over hoe mensen dat weer hebben opgeruimd en opgebouwd.

Na alles wat we al over de Tweede Wereldoorlog hadden gekeken, was dit om eerlijk te zijn niet echt een heel zinvolle aanvulling. Het is op zichzelf een goed gemaakte serie, maar het bevat niet veel nieuws als je alle dingen die wij hebben gekeken al hebt gezien.



vrijdag 20 november 2020

Civil Online Reasoning

Irritant toch, al dat nepnieuws en mensen die de gekste dingen geloven? Dat is een onderwerp waar ik heel kriegel van kan worden, dus het leek me een goed plan om er ook met de kinderen tijd aan te besteden.
Ik gebruik voor geschiedenis al regelmatig de opdrachten van Stanford's SHEG, zij hebben ook een programma gemaakt om net zo goed te worden in het beoordelen van online informatie als factcheckers  😀

Leek mij een goed plan! Het heet Civil Online Reasoning.

Crash Course maakte er een serie video's bij:

Vandaag keken we als introductie de eerste twee video's. Volgende keer kijken we de volgende Crash Course video en daarna gaan we aan de slag met de eerste introductieopdrachten 'Saturday School': Who's Behind the Information?

En heel leuk, vanavond zaten we tv te kijken en hadden ze het over 'misinformation' en Berend zei 'Nee, dat is disinformation want het is opzettelijk verspreide onzin'. Daar hadden we vandaag over geleerd in de video's die we keken.

Eerste natuurkunde hoofdstuk af

We maakten vandaag het eerste hoofdstuk van natuurkunde af. De laatste paragraaf ging over het oog. Het ging onder andere over diepte zien. 

Dit vonden de kinderen heel grappig om te doen:
'Met één oog kun je geen diepte zien. Probeer maar eens met één oog open je beide wijsvingers tegen elkaar aan te drukken.'
😆

Daarna had ik gepland om met een projectje over de zon te beginnen. Maar het was zo bewolkt dat we de zon niet zagen, dus dat is voor een andere keer 😉

Wiskundesuccesjes

Twee succesjes deze week in de wiskunde met de kinderen! Met ze allebei tegelijk wiskunde doen is een beetje een issue. Afgelopen jaren deden we het altijd met andere kinderen samen in wiskundeclubjes, maar die hebben we dit jaar niet meer. Alleen natuurlijk onze wekelijkse online knutselwiskunde 😍 Heel leuk, maar niet genoeg in de voorbereidingen op het staatsexamen voor Berend, en Fiene wil ook wel meer wiskunde doen dan dat.

Dus toen er geen wiskundeclub meer was, ben ik begonnen met de Quadratics Course van James Tanton. Ik dacht: dan mag James Tanton het ze uitleggen en hoeven ze niet tegen mij en elkaar te mopperen.
Dat werkte maar matig. Dus heb ik ze opgesplitst en volgde ik de course apart met ze. Met als gevolg dat ik er twee keer zoveel tijd aan kwijt was per dag en dat werd gewoon te veel. Dus heb ik ze weer bij elkaar gezet. Met weer een heleboel onaardigheid tot gevolg 🙄

Maar nu lijken we de formule gevonden te hebben! Ik heb me gewoon wat teruggetrokken uit het geheel. Ik zit er wel bij, maar niet meer direct samen met ze aan tafel. Ik kijk vanuit een stoel erachter mee naar de filmpjes, zet ze op pauze wanneer ik het nodig vind om iets te bespreken. En daarna maken ze zonder mijn hulp de opgaves. 

Dat gaat al een paar dagen heel gezellig!

Succes nummer 2: gisteren kwam er een introductie opgave voorbij, en die zijn steeds heel lastig. Soms ook gewoon pas een paar lessen later oplosbaar als er nog meer stof behandeld is.
Dus ik zette de video weer aan en zei, 'Laten we die maar overslaan.' Allebei de kinderen protesteerden! 😀
Ik zei nog: 'Maar die ziet er heel lastig uit, ik heb geen idee hoe we het zouden kunnen aanpakken.'

Toen zei Fiene: 'Maar we kunnen het toch proberen?'

Aaaah, mijn wiskundehart is heel happy nu 🥰😍❤️

donderdag 19 november 2020

Conjuguemos

Met News in Slow Spanish ging het in de afgelopen paar lessen over werkwoorden. Dat ging vrij snel en dat kon Berend zich niet op die manier eigen maken. Tegenwoordige tijd kan hij heel redelijk, maar verleden tijd en het voltooid deelwoord ging volledig langs hem heen.

Dus zocht ik een website met werkwoordoefeningen. Ik had Conjuguemos uitgekozen en Berend heeft 'm uitgeprobeerd. Hij vindt het leuk om te doen en ik heb het idee dat het hem echt helpt om de vervoegingen te leren.
Hij is nu bezig met de tegenwoordige tijd oefenen, daarna gaan we verder met de andere tijden.

Bronnenanalyse Koude Oorlog

We zijn bezig met het onderwerp de Koude Oorlog en deden afgelopen week een aantal opdrachten van SHEG. Altijd leuk, want daarin moeten we allerlei bronnen lezen en analyseren. Ik leer er altijd zelf ook een boel nieuwe dingen bij.

Song Pop gelukje

Berend en ik spelen regelmatig samen een spelletje Song Pop. Onze tegenstander koos de playlist van de band Korn. Daar kennen we niets van. Dus dan is het goed luisteren naar de tekst en kijken of je daar toevallig de titel in hoort. Na twee liedjes was Berend daar klaar mee en klikte hij op een willekeurige titel, en tot drie keer toe gokte hij goed 😂 Daar moest ik van Berend een screenshot van maken 😀


woensdag 18 november 2020

Veelvlakken tekenen

Met de knutselwiskunde tekenden we vandaag veelvlakken. Met schaduw, met perspectief, ingekleurd, met een dwarsdoorsnede, wat de kinderen maar leuk vonden om uit te proberen 😀

Voordat we gingen tekenen, bekeken we een oud boek waarvoor Leonardo da Vinci tekeningen van veelvlakken maakte, we bekeken nog wat voorbeelden van getekende veelvlakken, keken naar hoe je een kubus op twee verschillende manieren kan tekenen: met en zonder perspectief, en volgden toen een filmpje waarin we leerden hoe we een kubus/balk met perspectief konden tekenen.



maandag 16 november 2020

Molukse geschiedenis

We zijn nu bezig met het 10e tijdvak en ik wilde wat extra aandacht besteden aan de Molukken. Dus lazen we dit artikel: De Molukse geschiedenis in beeld. Niet heel goed geschreven, maar wel informatief.

Update over de Engelse literatuurlijst

In april begon Berend met zijn eerste boek. Letterlijk het eerste boek dat hij ooit zelf las. Tot dan toe luisterde hij naar de boeken die ik voorlas of naar luisterboeken.
Het was wel gelijk een flinke, want hij las White Teeth van Zadie Smith. Hij heeft er dan ook echt super lang over gedaan 😣 Hij had het boek ergens in september uit.

Daarna begon hij aan de Lord of the Rings trilogie van J.R.R. Tolkien. The Hobbit en het eerste deel van de Lord of the Rings hadden we al eens als Nederlandstalig luisterboek geluisterd toen de kinderen kleiner waren (fantastische luisterboekversies trouwens, voorgelezen door Jan Meng), maar deel 2 en 3 had Berend nog nooit eerder geluisterd. Eigenaardig, want hij is een enorme Tolkienfan. De films keek hij al meerdere keren, hij had het boek The Silmarillion aan het begin van dit jaar geluisterd, en hij heeft zo goed als alle YouTube filmpjes over LOTR gekeken 😍

En nu heeft hij de Engelstalige trilogie helemaal geluisterd. Hij vond het prachtig volgens mij, want hij heeft ze achter elkaar uitgeluisterd. In een paar weken had hij ze alle drie uit 😀👍

Met hun groepje van de wekelijkse English Class lazen Berend en Fiene het boek Frankenstein. Iedere week kregen ze een aantal hoofdstukken op die ze moesten lezen en die bespraken ze vervolgens tijdens de les.
Da's mooi, want zo heeft hij al weer zijn derde boek uit voor zijn boekenlijst, hij hoeft er maar vijf te lezen, dus dat gaat goed 😀👍

Dit is de luisterboekversie die Berend luisterde van Frankenstein: https://www.storytel.com/nl/nl/books/6594-Frankenstein



Dat of wat

Berend vindt de filmpjes over taal van Van Kooten en De Bie leuk om te kijken 😀

Deze gaat over wanneer je 'dat' gebruikt en wanneer 'wat'.

zaterdag 14 november 2020

Een bezeten wereld

We keken op SchoolTV In de klas de serie Een bezeten wereld:

'Zesdelige geschiedenisserie over de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Over het turbulente leven in de jaren 20 en de toenemende angst voor ontsporing in de jaren 30.'

Ik heb het natuurlijk niet helemaal in de goede volgorde gedaan, want deze serie hadden we natuurlijk vóór de serie 13 in de oorlog moeten kijken 😁

Nougoed, de rest van de 20e eeuw gaat wel in de goede volgorde, we gaan nu verder met de serie Na de bevrijding 😀



Meer origami

Fiene vindt het origami vouwen zo leuk, dat ze nog flink heeft door gevouwen. Links op de foto een veelvlak van 12 sonobe's, deze maakte ze woensdag met de knutselwiskunde. Rechts een nieuwe, veel grotere van wel 30 sonobe's!

Coronaverjaardag

Coronaverjaardag, dus komen de cadeautjes met de post! 😀😍

vrijdag 13 november 2020

Fiene’s verjaardag

Vandaag werd Fiene 14 jaar! Bij het wakker worden werd ze al getrakteerd op een mooie zonsopkomst.

We hadden vandaag afgesproken met een paar andere thuisonderwijzers. We deden de Grote NIBI-GooseChase Challenge. 'Een creatieve buiten-scharrel-fotospeurtocht met doe-opdrachten waarbij je biologische kennis en vaardigheden moet inzetten.'

De kinderen konden zelf kiezen uit een flinke lijst met opdrachten en als ze het goed hadden volbracht, konden ze daar punten mee verdienen. De opdrachten moest je online indienen door een foto of filmpje in te sturen. Een jury beoordeelde ondertussen live de inzendingen. De kinderen vonden het hartstikke leuk om te doen en waren fanatiek bezig met alle opdrachten :-)

Na een hele dag buiten bezig zijn, en ook nog een pianoconcert door Berend, gingen we weer naar huis. 's Avonds bestelden we sushi om Fiene's verjaardag te vieren en daarna had ze ook nog scoutingopkomst waar ze heeft uitgedeeld. Al met al ondanks de corona een leuke en gezellige verjaardag!

donderdag 12 november 2020

Best verkopende muziek

Dit filmpje keek ik met de kinderen, wij vonden het heel leuk! We zijn grote muziekliefhebbers, en dit was een leuke animatie van de best verkopende artiesten.

Let o.a. op hoe de schaal van de grafiek af en toe verandert door artiesten die ineens heel veel verkopen 😀

Spiegels en lenzen

Deze week gingen we met natuurkunde verder met het hoofdstuk over licht. We zijn vooral bezig geweest met spiegels en lenzen. Het hoofdstuk is nu bijna uit. We hebben veel opdrachten gedaan met het maken van tekeningen, met de spiegelwet en met beelden van voorwerpen door een lens.

Ik vind dat de vragen in het boek leuk zijn gemaakt. Ze zijn ingedeeld volgens de RTTI indeling. Dat betekent dat er vragen zijn waarin gevraagd wordt naar dingen die je gewoon in de tekst terug kan zoeken, maar aan de andere kant ook vragen die meer inzicht en denkwerk vragen, en dan nog wat er tussenin.

De lesstof van dit hoofdstuk is nog wat eenvoudig, maar de inzichtvragen maken het toch nog interessant genoeg voor de kinderen :-)

Foto maken met een voorwerk dat scherp is en een onscherpe achtergrond.

Tekenen hoe het beeld van een pijl eruit ziet aan de andere kant van de lens.

woensdag 11 november 2020

Sonobe Octahedron

Met de knutselwiskunde maakten we deze week van origami een octahedron. Eerst vouwden we van 12 velletjes 'Sonobe's'. Dat zijn een soort basiselementen die je daarna in elkaar kan passen om allerlei vormen te maken. Heel leuk! Het resultaat is verrassend stevig 😀

maandag 9 november 2020

Natuurklas november

We gingen weer met een groepje thuisonderwijskinderen de duinen in bij Meijendel. Deze maand stond de wetenschappelijke onderzoekscyclus op het programma.

Fiene en ik stuurden iedereen een envelop met daarin een kaartje en een paar esdoornzaadjes. De kinderen konden thuis alvast uitzoeken wat voor zaadjes het waren.

En vandaag verdeelden we de kinderen in kleinere groepjes en deden het onderzoeksproject Vallende zaadjes. Daarin doorliepen ze de hele onderzoekscyclus, van het oriënteren op het onderwerp, tot het opstellen van een onderzoeksplan en het verzinnen van vervolgvragen etc.

Het was heerlijk weer en heel gezellig!

vrijdag 6 november 2020

Natuurkunde en scheikunde

Ik zit weer een beetje te rommelen met Berend's examenplanning. Omdat we niet supersnel gaan met wiskunde. Resultaat van een ingewikkelde hussel is dat we nu de rest van dit schooljaar de onderbouw van natuurkunde en scheikunde gaan doen. Ok, en misschien ook omdat ik de science mis :-)

Ik heb via Van Dijk de natuurkunde- en scheikundeboeken voor VWO 1-3 bij Boom besteld en een dag later kwamen ze al binnen :-) Dus vandaag deden we de eerste helft van het eerste hoofdstuk, dat ging over licht. Fiene deed ook mee. En Jura-de-science-hond ook :-)

donderdag 5 november 2020

The Good Place

Arnaud, Fiene en ik keken naar de serie The Good Place op Netflix. We vonden het erg leuk! We hebben alle vier de seizoenen in een paar weken er doorheen gejaagd :-)

'The Good Place is a town where those who have been good throughout their lives go once they have passed away. Eleanor arrives at the Good Place and realizes she isn't meant to be there at all. Eleanor tries to right her wrongs, seeking to finally earn her spot in the Good Place.'

Er zit allemaal filosofie en ethiek in de serie verweven. Een belangrijk thema is hoe je een goed leven kan leiden.

En het was grappig :-) Het is een 12+ serie, ik denk vooral vanwege de grapjes over seks die erin zitten. Erg gewelddadig is het verder niet.



woensdag 4 november 2020

Natuurklaspost

Volgende week maandag hebben we weer ons natuurklasje. Fiene en ik stuurden ter voorbereiding een brief aan alle kinderen die maandag meedoen. Omdat het leuk is om post te krijgen :-)

In de brief zaten esdoornzaadjes, met een kaartje waarop de vraag stond wat voor zaadje het was, zodat de kinderen thuis alvast wat research kunnen doen voor het projectje van maandag.



Natuurklas voorbereidingen

Volgende week maandag hebben we weer ons natuurklasje. Fiene en ik stuurden ter voorbereiding een brief aan alle kinderen die maandag meedoen. Omdat het leuk is om post te krijgen :-)

Spiraal van Theodorus

Met de knutselwiskunde tekenden we vandaag samen met alle andere kinderen die meedoen een spiraal van Theodorus.

Sommige kinderen hebben 'm ook nog mooi ingekleurd of er een tekening van gemaakt.

Er zit flink wat wiskunde in deze spiraal: rechte hoek, rechthoekige driehoek, stelling van Pythagoras, wortels. Voordat we aan de slag gingen, had ik onderstaande links naar de andere kinderen gestuurd, maar het is absoluut niet nodig om de wiskunde te begrijpen om de spiraal te kunnen tekenen!

dinsdag 3 november 2020

Het mysterie van niks en oneindig veel snot

Ik las samen met Fiene het boek Het mysterie van niks en oneindig veel snot van Jan Paul Schutten. Vergelijkbaar qua opzet met zijn boeken Het raadsel van alles wat leeft en Het wonder van jou, die vonden we ook leuk 😀

Het gaat over het heelal, de oerknal, het ontstaan van atomen, ruimtetijd, quantumzwaartekracht en allerlei andere ingewikkelde onderwerpen. Waaronder Fiene's favoriete woord: quantumfluctuaties 😉

Het zijn onderwerpen die niet makkelijk uit te leggen zijn en ook op de grens liggen van wat de wetenschap weet. Dus veel blijft toch op het niveau van uitleggen wat een onderwerp betekent en er een voorbeeld van geven. En dus minder op uitleggen hoe het nou precies werkt en hoe het allemaal met elkaar te maken heeft, daar zal je vast te veel wiskunde bij nodig hebben om het op dat niveau uit te leggen.

Uiteindelijk doen we dit boek dicht met het idee dat we een heleboel niet goed begrijpen 😀 Wat ik op zich niet kwalijk vind, dat is een goede motivatie om meer te willen leren. En ook een fijn idee dat wetenschap nog lang niet 'af' is, dat er nog heel veel te ontdekken valt!



maandag 2 november 2020

Wet van Archimedes

Fiene en ik deden experimenten met de wet van Archimedes. Met onze History of Science zijn we namelijk uitgebreid bezig met Archimedes. Jura vond het erg interessant en kwam er met haar neus bovenop zitten. Ze likte water uit ons bakje! En probeerde een bolletje klei te pakken om op te eten! :-)