donderdag 31 januari 2019

Nemo

We gingen met allemaal andere thuisonderwijskinderen naar Nemo vandaag. V. en C. reden ook met ons mee.

V. laat zich door Berend in een zeepbel zetten :-)

Met z'n allen naar de kettingreactie kijken.

Terwijl de jongere kinderen aan workshops van Nemo meededen, nam ik de kinderen in VO leeftijd op sleeptouw. Voor die leeftijd zijn er geen workshops, maar worden de kinderen met werkbladen in groepjes het museum in gestuurd. Ik vond het materiaal maar matig, ik vond het meer 'busy work' waarmee docenten kunnen controleren of de kinderen daadwerkelijk in het museum zijn geweest dan dat je er nou echt iets van opstak. Maar we hebben er onze eigen draai aan gegeven en ons er wel mee vermaakt.


De meisjes rommelen met water...

...de jongens ook.

Fiene en C. 'springen tegen de muur' :-)

Gregor Mendel boekje

Het hoofdstuk over erfelijkheidsleer ging onder andere over Gregor Mendel. Dus lazen we het boekje  Gregor Mendel van Cheryl Bardoe van de Open Library.

We keken ook een filmpje van SciShow op youtube over Mendel, maar we vonden het boekje leuker :-)


woensdag 30 januari 2019

Erfelijkheidsleer

Het volgende hoofdstuk in ons biologieboek deze maand ging over erfelijkheidsleer.

We keken twee afleveringen van Focus op Biologie: 
Erfelijke eigenschappen: https://www.schooltv.nl/video/focus-op-biologie-erfelijke-eigenschappen/
Van generatie op generatie: https://www.schooltv.nl/video/focus-op-biologie-van-generatie-op-generatie/

En we keken natuurlijk ook weer allerlei filmpjes op YouTube:
Monohybrids and the Punnett Square Guinea Pigs: https://youtu.be/i-0rSv6oxSY
TED: How Mendel's pea plants helped us understand genetics: https://youtu.be/Mehz7tCxjSE
SciShow: Gregor Mendel: Great Minds: https://youtu.be/GTiOETaZg4w
Crash Course: Heredity: Crash Course Biology #9: https://youtu.be/CBezq1fFUEA

We deden een practicum over erfelijke eigenschappen (werkblad DNA profiel) op VO-content: https://maken.wikiwijs.nl/93916#!page-3012043

Een paar jaar geleden deed ik met Fiene al een keer een practicum waarin we een punnett square maakten met fantasiedieren: https://berefien.blogspot.com/2017/04/alien-genetics-lab_12.html
Dus nu hebben we alleen een kort practicum daarover gedaan. In plaats daarvan hebben we dit online spel gespeeld, dat vonden de kinderen allebei erg leuk om te doen:
Pigeonetics: https://learn.genetics.utah.edu/content/pigeons/pigeonetics/


De zijderoutes

We lazen het boek 'De zijderoutes'. Een geïllustreerde versie voor kinderen die ik ze voor Sinterklaas had gegeven :-)

Het gaat over de relaties tussen Oost en West van de oudheden tot nu. Een interessante invalshoek, want in dit boek worden alle periodes uit de geschiedenis beschreven vanuit de rol die het Oosten daarin had.

Berend weet al veel over dit onderwerp, maar vond het toch een goed boek. Ik denk omdat het een mooi overzicht geeft en er flinke vaart in het verhaal zit.


dinsdag 29 januari 2019

Biologieclub januari: diergedrag in Blijdorp

Deze maand organiseerde ik de biologieclub weer. Het onderwerp voor natuurstudie was deze maand natuurgedrag. Dus spraken we af in Blijdorp en deden daar de opdrachten van het lesprogramma Diergedrag. Ik had daar een selectie uit gemaakt op basis van de favoriete dieren die alle kinderen mochten opgeven, en had daar wat opdrachten van internet aan toegevoegd.

We waren al heel lang niet meer in Blijdorp geweest terwijl we vroeger een abonnement hadden en heel vaak gingen. Het was leuk om er weer eens rond te lopen en alle nieuwe dingen te zien die ze hebben gebouwd.

De opdrachten waren ook leuk om te doen, ethogrammen maken bij de keizerpinguïns en tijgers en bestuderen van stokstaartjes en zeeleeuwen.

De 'hapseflapser' vinden ze inmiddels niet meer eng, toen ze nog heel klein waren liepen ze daar in een grooooooote boog omheen :-)





De tijgers hadden net te eten gekregen, dus konden we hun eetgedrag goed bestuderen.

woensdag 23 januari 2019

Meiose

Deze maand deden we voor biologie eerst een hoofdstuk over meiose.

We keken allerlei filmpjes over meiose:
Meiosis (goede uitleg): https://youtu.be/VzDMG7ke69g
Mitosis and Meiosis (uitleg verschil): https://youtu.be/CWw-S3t8XMw
Crash Course: Meiosis: Where the Sex Starts - Crash Course Biology #13: https://youtu.be/qCLmR9-YY7o

We bekeken deze animatie op Bioplek: Meiose animatie: https://www.bioplek.org/animaties%20onderbouw/delingen.html

En deden een interactieve oefening over meiose: https://biomanbio.com/…/Genega…/snurflemeiosishtml5page.html

We keken ook een aantal filmpjes over het Down syndroom:
Nondisjunction (Trisomy 21) - An Animated Tutorial: https://youtu.be/EA0qxhR2oOk
Down syndrome (trisomy 21) - causes, symptoms, diagnosis, & pathology: https://youtu.be/ze_6VWwLtOE
People With Down Syndrome Speak Out: People With Down Syndrome Speak Out
Ten things people with Down syndrome would like you to know: https://youtu.be/tDjnNDRP_2o

Ik had ook nog zelf wat werkbladen gemaakt over meiose waarbij de kinderen de juiste foto van een lelie onder een microscoop bij de juiste fase in meiose moesten zetten.

maandag 21 januari 2019

NASA's Astrobiology Math

NASA heeft op de website allemaal leuke wiskundeboekjes staan die je gratis kunt downloaden. Hierbij zit ook 'Astrobiology Math'. 
Gezien het feit dat we dit jaar met zowel biologie als wiskunde bezig zijn en ik ook graag nog wat met astronomie wilde doen, is Astrobiology Math natuurlijk zo ongeveer de heilige graal in curriculum :-) :-)

We zijn deze maand begonnen en doen ongeveer een les per week. Het eerste hoofdstuk gaat over 'What is life?'. We maakten deze maand al Venn diagrammen en berekenden percentages van de verschillende geologische tijdperken.

donderdag 17 januari 2019

Wiskundeclub & Science club januari

Vandaag zijn we met de wiskundeclub vooral bezig geweest met het vermenigvuldigen van breuken.

Met de science club begonnen we aan het laatste hoofdstuk van Middle School Chemistry. Het is een groot hoofdstuk, dus we doen vandaag alleen de eerste helft. 

Het hoofdstuk gaat over chemische reacties, dus we hebben lekker aangerommeld met baking soda en azijn :-) Het laten reageren was deze keer niet genoeg, ze moesten nadenken over wat een scheikundige reactie was en de hoeveelheid reactanten zodanig aanpassen dat het schuim precies tot de rand kwam.

Verder hebben we met een scheikundedoos moleculen nagebouwd, filmpjes gekeken, coëfficiënten in een scheikundige reactie aangepast zodat de formule klopte, met magnesiumsulfaat en natriumcarbonaat bezinksel gemaakt en dat uit de vloeistof gefilterd, de ontledingsreactie van waterstofperoxide opgesteld en waterstofperoxide met gist laten reageren.


Toen de science club was afgelopen, moest er natuurlijk nog wel lekker gerommeld worden met voedselkleurstof, baking soda en azijn :-)

woensdag 16 januari 2019

Vermenigvuldigen

Tijdens de wiskundeclub hebben we een paar keer aan vermenigvuldigen gewerkt. En in de opdrachten die we doen komen we het natuurlijk ook vaak tegen. Berend vond de eerste keer dat we ermee aan de slag gingen, o.a. met een multiplication table, al interessant.

Nu heeft hij zelf wat video's op youtube opgezocht en gekeken met trucjes voor vermenigvuldigen. Hij lost de gekste sommen op!

zondag 13 januari 2019

Garageband kat

Berend probeert muziek te maken in Garageband, maar de kat vindt het altijd een uitstekend idee om op je handen te komen zitten als je een laptop op schoot hebt :-)


vrijdag 11 januari 2019

Wiskundeclub week 15

De eerste wiskundeclub van het jaar! De uitkomst van de eerste som die we deden was daarom natuurlijk 2019 ;-)

We gingen vandaag verder met de activiteiten over breuken uit het boek Mindset Mathematics. En we deden nog een hoofdstuk uit het boek Mathematical Circle Diaries, dit hoofdstuk ging over algebra woordproblemen.

Aan het einde maakten we een definitieposter over vierhoeken en deden we deze online oefening over het ordenen van vierhoeken.


donderdag 10 januari 2019

Tieneruitje januari

Berend en ik gingen naar Amersfoort om bij een van de gezinnen thuis een dobbelspelletje te spelen met cadeautjes. We hadden zelf ook cadeautjes ingebracht op de grote stapel en vervolgens moest er om de beurt met een dobbelsteen gegooid worden en dan kreeg je een cadeautje. Of niet. En je kon ook iets gooien dat betekende dat je een kaartje met een opdracht moest trekken. Dat kon bijvoorbeeld zijn dat je al je cadeautjes aan iemand anders moest geven. Of dat je alle cadeautjes van je linkerbuurman kreeg.
Ik geloof niet dat dit soort spelletjes helemaal aan Berend en mij zijn besteed, maar we hebben wel een gezellige middag gehad.

maandag 7 januari 2019

Meer wiskunde voor Berend: algebra 2 en calculus

Berend wilde graag meer wiskunde doen. Daarnaast waren we ook aan het kijken naar een opvolger van de MOOC over aerospace engineering die we hadden gedaan. We keken op de EDx website en Berend leek aerodynamica wel wat 😱 Nou schrik ik niet terug van veel onderwerpen, maar aerodynamica is in mijn hoofd in de kast 'Heel Ingewikkeld' terecht gekomen ;-)
Bij de 'prerequisites' op de EDx website staat: 'Physics, vector calculus, and differential equations (all at a first-year university level). Some familiarity with introductory gas dynamics (in particular control volume analysis) is also assumed'.

Dus ik zei tegen Berend: 'Vector calculus! 😱😱😱😱 Dat kunnen we nog niet'. Zegt Berend: 'Dan wil ik dat leren'
Ik: 😱😱😱

Hahaha! Nougoed, hij was er niet vanaf te praten, dus heb ik hem uitgelegd dat hij dan eerst 'gewone calculus' moet doen, en dat het voor je aan calculus begint wel handig is om algebra te doen. Dus toen wilde hij ook algebra 😄😅

Ik had al wel van alles klaar staan, dus daar ben ik even in gaan neuzen om wat geschikte dingen uit te zoeken.

Algebra:
Voor algebra zijn we dit gaan doen:
Pre-algebra en algebra 1 doen we tijdens de wiskundeclub al, dus ik heb algebra 2 uitgezocht. Daarvoor heb je op de NASA website een werkboek staan met NASA gerelateerde vragen die horen bij de stof in het boek 'Algebra 2' van McDougal Littell.

Dat lesboek heb ik niet en kan ik ook niet makkelijk op betaalbare wijze aan komen. Maar op YouTube is een kanaal dat een uitlegvideo heeft bij iedere paragraaf in het boek.

Dus Berend en ik kijken de uitlegvideo en vervolgens maakt hij de opdrachten in het NASA werkboek. Dat zijn allemaal opdrachten waar veel natuurkunde en kennis over astronomie, orbital mechanics etc. in voorkomen. In de vorige paragraaf die we deden moesten we bijvoorbeeld de hoeveelheid energie berekenen die nodig was om een krater van een bepaalde diameter te veroorzaken. Helemaal in Berend's straatje ;-)

Dit is het NASA werkboek: 'Algebra 2 With Space Science Applications'
Dit is het YouTube kanaal dat we kijken: https://www.youtube.com/user/calcfun4/playlists

Dit is overigens geen promotie voor het McDougal Littell boek, ik vind dat niet echt een inspirerende aanpak voor algebra. De enige reden dat ik het gebruik is dat ik het NASA Algebra 2 werkboek heel geschikt vind voor Berend, omdat het goed aansluit op zijn interesses en zijn motivatie om überhaupt algebra 2 te willen doen. Het YouTube kanaal dat we kijken is ook vrij slecht, maar wel makkelijk ;-)
En een praktische reden voor deze aanpak: dit was voor mij vrij eenvoudig uit de mouw te schudden qua aanpak, het plannen van de wiskundeclub kost al best veel tijd en ik had geen extra tijd om hier ook iedere week veel extra voorbereidingstijd in te kunnen steken.

Calculus:
Voor calculus kocht ik een jaar geleden het boek 'No Bullshit Guide to Math and Physics'. Een combinatie van wiskunde en mechanica:
'Often calculus and mechanics are taught as separate subjects. It shouldn't be like that. Learning calculus without mechanics is incredibly boring. Learning mechanics without calculus is missing the point. This textbook integrates both subjects and highlights the profound connections between them.'

Dat leek mij een goed idee :-)
Maar het lijkt me niet zo'n goed idee om met dit boek te beginnen voordat we al wat op weg zijn met algebra en geometrie. Dus heb ik er wat andere dingen bij gepakt.

Ik had in de kast ook nog het boekje 'Calculus for Cats' staan:
'Calculus for Cats describes the processes, vocabulary and strategies of calculus for people who like to learn the concepts of a subject before they start trying to operate it. In an irreverent tone, it explains what calculus is, why it's important, what the procedures are and when to use them.'

Maar voordat we daarmee gaan beginnen, gaan we eerst gewoon een beetje spelen met calculus :-)
Met het boekje 'Calculus by and for Young People', wat je gratis van internet kan downloaden.
We hebben nu de eerste hoofdstukken gedaan waarin we leuk hebben zitten rommelen met oneindige reeksen :-) Ik vind het soms best pittig hoor! Er zitten uitdagingen bij waar ik eerst een nachtje over moest slapen voor ik het zag. Maargoed, dat is een goede workout voor de hersenen ;-)

Calculus by and for Young People
Calculus for Cats
No Bullshit Guide to Math and Physics





zaterdag 5 januari 2019

Generale repetitie

Op 9 januari mag Fiene met haar dansschool optreden in de Rijswijkse Schouwburg. Vandaag generale repetitie!

Rijksmuseum - 80 jaar oorlog

Een van de geschiedenisonderwerpen voor Berend's staatsexamen dat hij van plan is te gaan doen is 'De Republiek 1515 - 1648' en in het Rijksmuseum is nu een tentoonstelling: 80 jaar oorlog - De geboorte van Nederland. De tentoonstelling loopt bijna ten einde, dus gingen we er vandaag heen nu het nog kon.


We hadden allemaal de Rijksmuseum app op de telefoon geïnstalleerd en deden de videotour die daarop stond. Dus we werden door het museum geleid door Hans Goedkoop :-)



Het was een interessante en mooie tentoonstelling, een prima introductie voor deze periode in de geschiedenis.

Na de videotour wilde Berend nog even bij de Nachtwacht kijken, dus dat hebben we ook gedaan. Druk!