woensdag 31 oktober 2018

African Highland Farmer Game

We deden de 'African Highland Farmer Game' van de Wageningen Universiteit. Daarbij moet je 12 jaar lang een Tanzaniaanse boerderij runnen zonder failliet te gaan.

'Alle facetten waar deze boer elk jaar rekening mee moet houden komen daarbij aan bod: gewaskeuze, beheer van de bodem, aankoop van vee, zorg voor het gezin, en hoe financieel gezond te blijven.'

Bij de eerste twee pogingen lukte het ons niet en ging de boer failliet. Daarna werd Berend super fanatiek :-)


Hij pakte er een notitieboekje bij en ging bij de derde poging alle inkomsten en uitgaven bijhouden. 


Deze keer lukte het hem wel en heeft hij zijn boer in leven gehouden en maakte hij na 12 jaar heel veel winst :-)

Hij is er bijna 2,5 uur mee bezig geweest, vooral met het bijhouden van zijn inkomsten en uitgaven. Op een gegeven moment zag hij dat zijn spaarrekening steeds bleef stijgen, behalve in de jaren dat hij een koe kocht. Toen bedacht hij dat hij daar een staafdiagram van ging maken, daar begon hij mee toen we bij jaar 9 waren. Dat leverde wat problemen op bij jaar 10, 11 en 12, zie foto's :-)



dinsdag 30 oktober 2018

FLL - oefenen voor de wedstrijdmissies

Voor we met de FLL missies voor de wedstrijd aan de slag gaan, doen de kinderen wat oefeningen met bouwen en programmeren.


De meisjes zijn goed bezig!


De robot gaat steeds beter, maar dit is 'm nog niet helemaal...

Hun werk wordt beloond, opdracht volbracht: het blokje is naar de basis gebracht :-)

maandag 29 oktober 2018

E.O. Wilson's Life on Earth

Als 'spine' voor onze biologielessen gebruik ik RSO Biology 2, maar dat is niveau 'middle school, richting high school'.
Om het meer richting high school niveau te krijgen, gebruik ik nu E.O. Wilson's Life on Earth. Dat is een high school lesmethode.

Het is een gratis ebook op iTunes met een bijbehorende gratis cursus op iTunes U.

Ik heb de Life on Earth hoofdstukken gesynchroniseerd met de hoofdstukken van het RSO boek. Het RSO boek gebruik ik als basis voor de planning en volgorde.

Vandaag lazen we voor het eerst een hoofdstuk, dat was Unit 2, hoofdstuk 5 over cellen. Het gaat dieper in op de stof, maar legt het best goed uit. Sommige dingen konden we niet exact volgen, maar het meeste wel. Ik moest wel regelmatig stoppen met voorlezen en allerlei punten met de kinderen bespreken, anders ging het het ene oor in, het andere oor uit ;-)

Het was wel een beetje te veel, het hoofdstuk was 35 bladzijdes, dat kregen we niet uit in het uur dat we vandaag voor biologie hadden gepland... Dus ik moet nog een beetje puzzelen hoe we dit nu exact gaan gebruiken de komende tijd en hoe ik het in de planning gepast krijg. Ik denk dat we eerst de RSO hoofdstukken lezen en later in de maand de bijbehorende E.O. Wilson hoofdstukken.


vrijdag 26 oktober 2018

Halloween op de scouting

Op de scouting vieren ze vandaag Halloween, dus alle kinderen mochten verkleed komen. Daar gaat mijn lieve heksje :-)


donderdag 25 oktober 2018

Teamuitje naar Space Expo

Vandaag gingen we met het First Lego League team op een teamuitje naar Space Expo in Noordwijk. We gingen mee op de tour naar ESA en hebben Space Expo zelf uitgebreid bekeken.

Het ISS nagebouwd.

Geen idee wat ze aan het doen waren, iets met springen op de maan of zo? Ze hadden er in ieder geval lol in ;-)

Er was een namaakraket die om de zoveel tijd 'opsteeg', inclusief herrie en rook.


Nadat de jongens gevlucht waren voor de opstijgende raket, vond ik ze weer terug in een capsule.



Astronauten T., Berend en J. :-)

Bij gebrek aan een officiële rondleiding, heeft Berend die taak op zich genomen en vertelt van alles over wat er te zien is.

Met wat Photoshop talent kreeg een andere moeder de twee kinderen uit het team die er vandaag helaas niet bij konden zijn er toch nog bij op de foto.

dinsdag 23 oktober 2018

Jeugdjournaal filmt

De NVvTO zocht een thuisonderwijsgezin dat wilde meewerken aan een item van het jeugdjournaal over thuisonderwijs. Mij leek dat niet echt wat, maar de kinderen wel, dus hadden we ons aangemeld.
Vandaag hadden we een cameraman en journaliste over de vloer. Ze zijn hier urenlang wezen filmen en hebben ons het hemd van het lijf gevraagd :-)
Het ging wel goed denk ik. Altijd maar afwachten wat ze van zoiets maken.



zondag 21 oktober 2018

Nederlandse Kustpad - deel 16

We liepen verder door de Amsterdamse Waterleidingduinen. Wijs geworden door de vorige keer, lieten we vandaag de hond thuis.
Er waren echt heeeeeeel veel herten. Toen we de parkeerplaats afliepen kwamen we deze al tegen.

Hij liep een stukje met ons mee langs het pad.

De takken waar Berend mee loopt te zeulen worden nog steeds groter...


Het is bronsttijd, dus we horen burlende herten, dat hadden we nog nooit eerder gehoord!




Weet wat je eet lessen

Afgelopen twee weken deden we de Weet wat je eet lessen van het Voedingscentrum.

Ik vind het Voedingscentrum niet echt wat, sorry, de adviezen liggen niet altijd in lijn met wat ik verstandig vind. Dat zorgde voor interessante lessen 😂😜

Als eerste had ik maar een deel van de lessen voor ze klaar gezet, als docent mag je zelf kiezen wat de kinderen voorgeschoteld krijgen. Alles over overgewicht heb ik eruit gelaten, vind ik pedagogisch zeer onverantwoord.
Ik had deze 6 lessen erin gelaten:
- Zo eet je gezond
- Leef je uit met groente en fruit
- Zorg voor genoeg bouw- en brandstoffen
- Eet niks te veel (was te erg, ben ik al snel mee gestopt)
- Voorkom voedselinfecties
- Koop en kook

Een deel van de tekst kon ik niet over mijn lippen krijgen en las ik gewoon niet voor, andere stukken werden stevig ge-edit 😀 Bijvoorbeeld al hun reclamepraatjes om halvarine te eten 🤑😠

De kinderen vonden al mijn commentaar en ge-edit hilarisch 😂🤣

Nougoed, echt aanbevelen kan ik het dus niet, heel leerzaam was het nou ook weer niet. We zijn niet echt veel dingen tegengekomen die de kinderen niet al lang wisten (terwijl ik de instellingen op VWO niveau had gezet).

zaterdag 20 oktober 2018

Glutenvrije donuts

Berend had zin in donuts, dus we bakten glutenvrije donuts. Ze waren schijnbaar heel lekker, hij at ze allemaal in een dag op!


donderdag 18 oktober 2018

Wiskundeclub & Science Club oktober

Tijdens de wiskundeclub hebben we vandaag o.a. de wiskundegeschiedenis unit afgerond en hebben we de raadsels van de ridders en leugenaars afgemaakt.

Ook deden we vandaag voor het eerst een 'fraction talk'.

















Met de science club deden we vandaag hoofdstuk 5 - het op een na laatste hoofdstuk - van Middle School Chemistry. Het ging over 'The water molecule and dissolving'.




Op het einde moesten de kinderen hun kennis gebruiken om een mysterie-kristal te identificeren.


En na de science club natuurlijk: de unboxing van de slijmspulletjes! :-)

De wraak van het spruitje

Jaren geleden kregen we tijdens de kinderboekenweek het kinderboekenweekgeschenk De wraak van het spruitje, van schrijver Jan Paul Schutten.

Omdat onze biologiehoofdstukken deze maand onder andere over voeding gaan, leek het me een goed moment om het boekje eindelijk eens te gaan lezen :-)

Ik had niet echt hoge verwachtingen, maar we vonden het alle drie een heel leuk boekje! Zelfs Berend vond het heel leuk :-)

Het gaat over hoe je spruitjes lekker zou kunnen maken voor kinderen. Om daar achter te komen worden verschillende experts geraadpleegd. Van een topkok, tot mensen van McDonalds, Coca-cola en de universiteit Wageningen.

Fiene en ik willen nu een spruitjesburger eten :-)


woensdag 17 oktober 2018

Natuurstudie vaardigheden oefenen

Ik was nog niet echt onder de indruk van hoe de kinderen hun nature study aanpakten. Zie deze foto's waarom:



















Dit zijn foto's van de nature study pagina's van Berend en Fiene over toen we aan het bestuderen waren hoe wormen zich voortbewegen.

Ik zit er niet zo mee als iets niet gelijk het niveau heeft dat ik redelijk vind, dus ik heb het maar gelaten. Maar wel een vinkje in mijn hoofd gezet bij 'Moet nog een keer aandacht besteden aan hoe je nature study fatsoenlijk doet' :-)

En dat hebben we vandaag gedaan :-) We zijn de tuin in gegaan met twee pagina's uit het boek Keeping a Nature Journal van Clare Walker Leslie.

Op die twee bladzijdes staan de basiselementen voor een nature journal. Ik vind vooral het observeren belangrijk, dus besteed niet echt tijd en aandacht aan mooi tekenen, maar wel graag nauwkeurig ;-)

Berend mopperde eerst nog even, maar ging daarna lekker tekenen en hun nature study bladzijdes van vandaag zien er voor allebei de kinderen een miljoen keer beter uit! :-)




Braam gekleurd met het sap van een echte braam :-)



Biologie en scheikunde

We keken de volgende aflevering van Crash Course - Water - Liquid Awesome - en daarnaast nog wat random aan-biologie-gerelateerde filmpjes :-) Met de Science Club hebben we al aardig wat scheikunde gedaan, dus de meeste termen uit de CC video waren we al eerder tegengekomen en hadden we al eens proefjes mee gedaan.

Voor de geïnteresseerden, dit is wat we voor scheikunde gebruiken met de Science Club: Middle School Chemistry van ACS.

dinsdag 16 oktober 2018

Slijmpakketje

Fiene bestelde van haar zakgeld allemaal spulletjes voor de slijmmakerij :-)




Fiene besloot om het nog niet uit te pakken, morgen is er Science Club en ze vindt het leuker om samen met vriendinnetjes te 'unboxen' ;-)

Spelletjesmiddag

Een ander thuisonderwijsgezin organiseerde een spelletjesmiddag. Dat is natuurlijk wel aan Berend en Fiene besteed :-)
Dus nadat we de lego bijeenkomst hadden gehad, reden we door voor de spelletjesmiddag. We hebben een heel gezellige dag gehad.


First Lego League - eerste bijeenkomst

Een paar weken geleden kreeg ik een berichtje van een andere thuisonderwijsmoeder of we het leuk vonden om mee te doen aan een First Lego League team dat zij wilde gaan beginnen. Dat wilden we wel :-)

Vorige week hebben de kinderen voor het eerst overlegd via skype, vandaag was de eerste bijeenkomst. De andere moeder had de wedstrijdtafel al gebouwd en de wedstrijdposter erop gelegd. De opdracht van vandaag was om alle onderdelen van de wedstrijdtafel te bouwen. Die worden allemaal van lego gemaakt en er zijn instructies hoe het allemaal in elkaar gezet moet worden.

Leuke eerste bijeenkomst!




zondag 14 oktober 2018

World Food Challenge spel

Wageningen Universiteit heeft verschillende games ontwikkeld voor scholieren. Ik heb er de komende anderhalf jaar een paar op het programma staan voor biologie.

We deden nu een van de missies van dit spel: World Food Challenge:
'De wereldbevolking groeit explosief. Om voedselzekerheid ook in de toekomst te kunnen garanderen zullen keuzes gemaakt moeten worden. In deze game kruipt een leerling in de huid van de zogenaamde world food consultant die met maatregelen moet komen. De leerling maakt een keuze tussen verschillende mogelijke interventies en onderbouwt deze interventies met argumenten. Is genetische modificatie een oplossing om ons te garanderen van voldoende voedsel in de toekomst? Zal het plan slagen en houdt de leerling rekening met de drie pijlers van duurzame ontwikkelingen, People, Planet en Profit?'