zondag 30 september 2018

MudMakers 2018

Arnaud was dit jaar eigenlijk te laat voor het kopen van kaartjes voor de MudMakers. Maar gisteren kregen we een berichtje van een andere thuisonderwijsmoeder die kaartjes over had, of wij belangstelling hadden. Arnaud en Fiene wilden graag!

Dus daar gaan ze nu :-)

vrijdag 28 september 2018

Wiskundeclub week 5

Vandaag weer een nieuwe wiskundeclub. We verdiepten ons onder andere in grafieken. Maakten er een definitieposter over en deden een activiteit die nog over was van de science club over haaien: in een grafiek zetten van de pings van een haai over een bepaalde periode.






donderdag 27 september 2018

Vrijwilligers bij een archeologische opgraving in Katwijk

Een tijdje terug deelde een andere thuisonderwijsmoeder een link naar een artikeltje over een opgraving die ze aan het doen zijn in Katwijk. Vrijwilligers konden zich aanmelden om onder leiding van mensen van de AWN een middag te komen helpen met de opgravingen. Vanmiddag gingen we erheen, het was een leuke en erg leerzame middag :-)

Er waren vrijwilligers van de AWN onder leiding van een archeoloog die ons aan het werk zette. Arnaud en Berend hebben vooral veel met een schep gegraven, Fiene en ik hebben met troffels zitten 'peuteren'. We vonden van alles in de oude waterput die we onderzochten, botten en aardewerkscherven.

Er was ook nog een ander thuisonderwijsgezin bij, hier zaten hun dochters en Fiene samen te peuteren :-)


Zwaar werk hoor! Graven met grote, zware scheppen.




Archeoloog doet metingen.


Fiene en ik aan het werk.


Een van de meisjes vond een paar scherven die vlak bij elkaar in de grond zaten. Met een beetje puzzelen kregen we ze nog aan elkaar gepuzzeld! :-)



Alles wordt netjes bijgehouden voor de administratie.





woensdag 26 september 2018

Sikkelcelziekte opdracht

Voor biologie gebruik ik als spine een biologieboek dat speciaal voor thuisonderwijzers is geschreven, RSO Biology 2. Maar daarnaast gebruik ik ook nog wat andere boeken.

Onder andere het boek CPO Focus on Life Science, dat je online kunt vinden.

We lazen het stukje 'An Inherited Blood Disease' over sikkelcelziekte (vanaf p. 186) en deden vervolgens de bijbehorende activiteit waarin we een familiestamboom maakten voor een gezin waarin de genen voor sikkelcelziekte voorkwamen.

Vervolgens maakten we ook nog een familiestamboom voor onze eigen familie en het gen voor taaislijmziekte.

We keken naar dit filmpje van SchoolTV: Sikkelcelanemie - Een erfelijke bloedziekte, waarin ze laten zien hoe de gezonde rode bloedcellen afwijken van de rode bloedcellen van iemand met sikkelcelziekte. Een beetje een technisch filmpje.


Microscoop onder het stof vandaan

Nadat we gisteravond een documentaire hadden gezien over de geschiedenis van celbiologie, met onder andere Antoni van Leeuwenhoek en Robert Hooke, wilden we vandaag natuurlijk ook zelf wat dingen bekijken onder de microscoop.

We moesten eerst weer uitzoeken hoe de microscoop ook al weer werkte, want dat was lang geleden. Daarna hebben we geoefend met een preparaat bekijken dat kant-en-klaar bij de microscoop zat.


Vervolgens wilden we net als Robert Hooke een kurk onder de microscoop bekijken. Dat is een microscoop lab bij hoofdstuk 2 uit ons biologieboek. Maar daarvoor hadden we een nacht van tevoren de kurk in een bakje water moeten laten weken. Dat had ik natuurlijk niet gedaan 🙃

Dus toen hebben we geoefend met zelf een preparaat maken door een haar van de hond te nemen en met water onder een dekglaasje te doen. Zoals in dit youtubefilmpje 'How to Prepare a Wet Mount Slide'.

Het stukje kurk ligt inmiddels te weken in een bakje water, voor morgen 😇






dinsdag 25 september 2018

Songpop strategie bespreking

Berend en ik discussiëren over wat we de beste strategie vinden als we in Songpop een afspeellijst krijgen die we niet (goed) kennen :-)





Arnaud wordt er bijgehaald :-)


BBC documentaire The Cell - The Hidden Kingdom

We keken de BBC documentaire The Cell - The Hidden Kingdom. Het wordt gepresenteerd door Dr. Adam Rutherford, de schrijver van 'Een kleine geschiedenis van iedereen die ooit geleefd heeft' waarmee de boekenwinkels momenteel vol liggen ;-)

Het was een leuke documentaire, goed te volgen voor de kinderen. De documentaire gaat niet in op allerlei technische details over hoe cellen werken, maar richt zich op de geschiedenis van ontdekkingen over cellen. Het begint in Delft met Antoni van Leeuwenhoek.

Dat is wel een grappig stuk, want ik stelde me hem altijd voor met een microscoop zoals we die nu kennen, maar dat is dus helemaal niet zo! Hij had iets gemaakt met een heeeeeeel kleine lens erin en het leek meer op een loep dan op een microscoop. In de documentaire laten ze zien wat hij had gemaakt en wat hij erdoor kon zien. Erg leuk :-)

De documentaire is in de bieb te vinden als een driedelige serie 'Onze cellen, genen en hormonen' (Engels gesproken, Nederlands ondertiteld), wij keken alleen deel 1 over cellen, de andere twee delen heb ik later in het jaar op het programma staan.


zondag 23 september 2018

Evolution Lab aantekeningen

We zijn nog bezig met het afronden van de 'missions' van het Evolution Lab. Inmiddels zijn ze wat ingewikkelder geworden en maken Berend en Fiene er aantekeningen bij om de opdrachten op te lossen.

vrijdag 21 september 2018

Taart bakken

Arnaud wilde iets gezelligs doen met Fiene, dus ze bakten gezellig samen een taart :-)








Arnaud en Fiene bakten voor Berend een glutenvrije Star Wars taart.



donderdag 20 september 2018

Wiskundeclub & Science Club september

Omdat de kinderen die meedoen met de wiskundeclub, ook meedoen met de maandelijkse Science Club, combineren we de twee dingen in de week dat er een Science Club is. We doen eerst een verkorte wiskundeclub en daarna komen ook alle andere kinderen en doen we de science club.

We deden deze week met de wiskundeclub geen dot talk meer, maar een 'gewone' number talk. Fiene wilde heel graag ook nog een dot talk doen, dus heeft ze er zelf eentje voorbereid: 
























De science club ging deze maand over haaien. We deden allerlei activiteiten uit het curriculum van Ocearch Shark Tracker.

Berend is goed in het tekenen van kaarten. Dit is zijn tekening van de Golf van Mexico met daarop de data van de haai die hij had uitgekozen, Harvey.


Na de science club ging Fiene met een heel stel andere meiden lekker rommelen met slijm maken.


woensdag 19 september 2018

Propulsion

Ik weet eigenlijk niet zo goed wat Berend aan het doen is... Iets met antimatter-catalyzed nuclear pulse propulsion? Geen idee wat dat is... Maar er werd flink geneusd op wikipedia en mooie plaatjes bij getekend :-)


Fietstocht door Delft en Westland

Arnaud en Berend maakten vandaag een fietstochtje door Delft en het Westland. Ze hebben heerlijk gefietst in het lekkere weer :-)


zondag 16 september 2018

Lekker weer

Lekker weer om naar het strand te gaan. We laten de hond uit op het strand en drinken nog wat op een terrasje.



vrijdag 14 september 2018

Wiskundeclub week 3


Voor het vouwen hadden we vierkante vellen papier nodig en dus had ik de vrolijk gekleurde origamivellen erbij gepakt. Daar moesten natuurlijk ook gelijk ballonnetjes van gevouwen worden ;-)


Ter voorbereiding van volgende week maakten de kinderen een definitieposter over priemgetallen.





donderdag 13 september 2018

Tieneruitje

Een groep thuisonderwijstieners komt iedere maand bij elkaar, wij gingen deze maand voor het eerst een keer mee. De kinderen deden allemaal 'party games'.



Documentaire Holland: Natuur in de delta

We keken naar de documentaire Holland: Natuur in de delta (uit de bieb gehaald). Erg mooie documentaire! Vooral veel beelden van de Biesbosch.

De nieuwe wildernis en De levende rivier zijn ook mooie natuurfilms over de Nederlandse natuur, maar die hadden we de afgelopen jaren al gezien.

Voor als je op zoek bent naar een natuurfilm zonder allemaal zielige dierlijke 'hoofdpersonen' die het loodje leggen, is Holland: Natuur in de delta een aanrader. Het enige dier dat het niet redt is een een stekelbaarsje dat al oud en versleten is ;-)

Dit jaar kwam ook nog De wilde stad uit, die wil ik later ook nog kijken :-)

Nog een tip: bij de film Holland: Natuur in de delta is ook een boek gemaakt. Dat heet Koekoek! (boek voor volwassenen), en gaat niet echt exact over de film ( 🤷‍♀️), maar ik vond het een heel interessant en leerzaam boek. Althans, het deel dat we hebben gelezen, want Berend wilde het niet verder lezen. Hij vond het niet leuk zei hij, maar volgens mij was hij gewoon aan het mopperen 😀 Maargoed, wij hebben het boek maar weggelegd en zijn in het volgende boek op ons lijstje begonnen ;-) Maar als je een boek zoekt over de Nederlandse natuur vind ik het een aanrader!

'Geïnspireerd door de schoolplaten van verschillende biotopen van M.A. Koekkoek die als rode draad in het boek fungeren, wordt in woord en beeld de dynamiek van de steeds veranderende natuur in de Nederlandse delta uitgelegd en getoond.'


dinsdag 11 september 2018

Outschool tweede les handletteren

Een tijdje geleden deed Fiene voor het eerst een les op Outschool, Amerikaanse lessen voor thuisonderwijzers, handletteren voor beginners. Vandaag deed ze bij dezelfde juf een les 'Hand-lettering intermediate techniques'.
Het ging weer goed en Fiene vond het ook deze keer weer leuk :-)


Dit maakte ze tijdens de les.

Dit maakte Fiene de volgende dag.