vrijdag 31 oktober 2014

Herfstblaadje

Fiene maakt een herfstblaadje voor op tafel.

dinsdag 28 oktober 2014

Museon

We gingen met een groep thuisonderwijzers naar het Museon. Het was erg gezellig, de kinderen hebben overal in het museum gekeken, dingen gedaan en gespeeld.

Er was een tentoonstelling met dinosaurussen, dat was natuurlijk erg leuk.


De kinderen mochten om de beurt een bewegende speelgoeddino verzorgen. Groot succes natuurlijk bij Fiene :-)

zondag 26 oktober 2014

Arnaud's hockeywedstrijd kijken

Fiene en ik gingen naar Arnaud's hockeywedstrijd kijken. Het ging niet zo goed. Voordat we waren aangekomen had Arnaud twee keer een bal op zijn voet gekregen en hij liep niet echt goed meer. De rest van het team ging ook niet zo goed, dus ze verloren.

Hier zitten vader en dochter alles goed te bestuderen terwijl Arnaud er even uitgewisseld was.

maandag 20 oktober 2014

Je moeder in de maling nemen

Wat een boefjes! "Berend is hier niet hoor!" ;-)

Babypakje

Fiene's vriendinnetje E. draagt graag een 'babypakje'. Fiene wilde er ook heel graag één, dus hebben we voor haar ook een babypakje besteld bij de Hema. Ze is er heel blij mee! :-)

Nieuw balletpakje

Ik ben vandaag met Fiene naar het balletwinkeltje in Den Haag gegaan. Ze heeft een mooi nieuw pakje, een nieuw rokje en nieuwe balletschoentjes :-)

zondag 19 oktober 2014

Vriendschapsbandjes, paddenstoel, lineaal en koekzilla

Tijdens het TO camp leerde Fiene van een andere thuisonderwijsmoeder hoe ze vriendschapsbandjes kan knopen. Sindsdien zijn er al flink wat armbandjes geknoopt. Vandaag bedacht Fiene dat ze voor iedereen in haar hockeyteam een vriendschapsbandje gaat maken.



Voordat we boodschappen gingen halen bij de geitenboerderij, gingen we een klein stukje wandelen in de buurt. Het was een klein moerasgebied. Fiene maakte deze foto van een mooie paddenstoel.


Dit deed mijn thuisonderwijsmoederhart goed! Toen ik laatst Fiene naar Panorama Mesdag bracht voor een college van de museumjeugduniversiteit, zag ik in het museumwinkeltje een mooie lineaal liggen met daarop plaatjes en namen van al onze koningen en koninginnen. Prachtig thuisonderwijsmateriaal natuurlijk :-) Ik kocht er één en legde 'm in de kast waar al onze verf- en tekenspullen liggen. Berend en Fiene hadden 'm vandaag gevonden en hebben 'm uitgebreid bestudeerd. Ze lieten de lineaal ook aan Fiene's vriendinnetje zien en vervolgens zijn Fiene en haar vriendinnetje bij elkaar gaan meten hoeveel centimeter hun ogen uit elkaar stonden.


Berend is dol op chocolate chip cookies, dus die bakken we regelmatig. Een tijdje geleden had hij bedacht dat hij een keer één heel groot koekje wilde bakken van het deeg in plaats van gewone koekjes. Bij alleen het idee kreeg hij al twinkelingen in zijn ogen, dus dat moesten we een keer doen :-)

Maak kennis met Koekzilla!








donderdag 16 oktober 2014

Rekenen met Het Geluid van Q-music

Op de radio wordt een spelletje gespeeld waarbij je een geluid mag raden. Fiene luistert naar de radio in de auto en hoort het prijzengeld: "Zo! 36.900 euro, dat is echt veel geld! Nog één keer fout raden en het is 37.000 euro!".

woensdag 15 oktober 2014

Team trui

Berend's hockeyteam heeft voor alle kinderen een trui aangeschaft. Berend vindt het geloof ik leuk.


Tijger schmink

Fiene wordt steeds beter in zichzelf schminken. Hier toverde ze zichzelf om in een tijger.

dinsdag 14 oktober 2014

Blijdorp

We hadden weer afgesproken met een paar thuisonderwijsgezinnen in Blijdorp. Wij waren wat eerder en Berend en Fiene hebben samen in een ei gespeeld.


Daarna zagen we hoe de roggen werden gevoerd en hebben we ons verbaasd over waar de bek van de roggen zat. We konden het tijdens het voeren heel goed zien.

vrijdag 10 oktober 2014

Vulkaanuitbarsting, kleuren mengen, stoom en bellen blazen.

Eerder deze week zei Berend dat hij graag een vulkaan wilde maken waar lava uit kon komen. Dat hebben we vandaag gedaan. We maakten van karton een vulkaan waar een afgeknipt plastic bekertje in kon hangen met baking soda. Wat azijn met voedselkleurstof erin en we hadden een exploderende vulkaan op onze eettafel!

Berend filmt.


Na het spelen met de vulkaan, ging Berend nog even vrolijk door met rommelen met de voedselkleurstoffen.




Berend vroeg of hij nog meer experimentjes kon doen. Ik heb hem een paar boeken vol experimentjes uit onze kast gegeven om iets uit te zoeken. Hij vond een proefje met bellenblaas dat leek op wat we een jaar geleden met een workshop in Nemo deden.

Daar hebben Berend en Fiene weer heel veel lol mee gehad.


Berend had zelf ook een experiment bedacht: hij wilde water koken, daar een glas boven houden en kijken of hij daarmee de stoom kon vangen en het weer water zou worden. Dat hebben we gedaan en Berend's hypothese bleek prima te kloppen :-)

Toen E. uit school kwam, heeft zij ook nog met ze meegedaan met het bellenblazen. En toen hebben Fiene en E. zich weer geschminkt en zijn ze met z'n drieën gaan stuiterballen op de trampoline :-)

donderdag 9 oktober 2014

Balansspeeltje

We maakten vandaag een balansspeeltje. Uit een stuk karton knipten we een soort maanvorm, Fiene heeft die mooi geverfd en nu moest het nog in balans gebracht worden. We hebben er een sleutelbos aangehangen, dat werkte perfect.


woensdag 8 oktober 2014

Nieuwe balletles

Fiene had het erg naar haar zin op haar vorige balletschool, maar de balletles viel dit jaar samen met haar hockeytraining. Helaas was er geen alternatief, dus moesten we op zoek naar een nieuwe balletschool. Vorige week heeft ze ergens een proefles gedaan en deze week bij een andere balletschool. Toevallig was daar deze week kijkles, dus ik heb de hele les kunnen kijken.

Fiene vond het heel leuk, dus ik ben blij dat we een leuke nieuwe balletles voor haar hebben gevonden.




dinsdag 7 oktober 2014

Museon

We gingen vanmiddag rond de lunch even een uurtje naar het Museon. Berend en Fiene vonden de André Kuiper zaal over satellieten erg leuk.

We zagen dat er een nieuwe tentoonstelling werd opgebouwd over dinosaurussen. Dat zag er interessant uit! Dus hebben we op de thuisonderwijs facebookgroepen een oproepje gedaan om te vragen of meer mensen zin hebben om daar met ons na de herfstvakantie naartoe te gaan. Er was flink wat animo, dus daar kijken de kinderen al naar uit.

Magneten

Ik had vandaag weer nieuw speelgoed uit de grote kast gehaald en in het zicht gelegd in het groene kastje. Vooral het doosje met magneetspeeltjes was populair!

Berend bedacht een experiment: "Ik ga kijken of ik met de magneetjes met de bal kan gooien". Dus hij plakte met plakband een magneetje aan de bal en probeerde vervolgens met de afstotende kanten de bal in de lucht te gooien. Dat werkte niet. De bal optillen door met een ander magneetje het magneetje aan de bal aan te trekken lukte wel :-)




maandag 6 oktober 2014

Voorbij de horizon... aanvullingen op de lesbrief

Iedere week lees ik een verhaal voor uit het boek Voorbij de horizon… En dan doen we wat van de activiteiten uit de lesbrief die bij het boek hoort. Helaas staat hier niet voor ieder land iets in. Maar dan zoek ik zelf wel wat leuks :-) Ook heb ik deze kleurplaat van Europa uitgeprint waar we iedere keer een land van kunnen inkleuren.

Ik houd hieronder bij wat ik heb verzameld als aanvulling op de lesbrief:

Bosnië-Herzegowina: Dit verhaal gaat over het springen van de brug bij Mostar.
Filmpjes van het kampioenschap brugspringen (onderaan de pagina)

Fiene raakte er van in een knutselbui en wilde van karton een brug maken, dat is natuurlijk ook een goed idee :-)

Bulgarije: Over Bulgaarse kinderkoren.
Bulgaars kinderliedje
Zing Kokosjka! - theatervoorstelling: trailer
Bulgarian choral art - verschillende kinderkoren
Bulgaarse folk music: The mystery of Bulgarian voices

Cyprus: Over wilde ezels en een ezelopvang.
Geld doneren bij het asiel: http://www.asieljulialaantje.nl


Estland: Over Skype en 'We doen het samen'-dag.
Samen de stoep vegen en het speeltuintje schoonmaken.

Finland: Over houtvlotters.
Bouw een vlot van stokjes en test de zeewaardigheid van het vlot in het bad.


Frankrijk: Over Carcassonne.
Carcassonne spelen natuurlijk! :-)

IJsland: Over IJslandse pony's en vulkanen
Knutsel een vulkaan.

Kroatië: Filmpje over 'picigin':


Letland:
Zeppelin: de ondergang van de Hindenburg 

zondag 5 oktober 2014

Verven

Ik had al heel lang geen rol papier meer hangen aan het Ikea schoolbord omdat ik het stokje kwijt was :-S Ik vond het stokje weer en heb gelijk de rol weer opgehangen en een verfschort en de verfspullen klaargelegd. Toen ik dat aan Fiene liet zien, ging ze onmiddellijk enthousiast aan het verven.


Dit is het kleurrijke resultaat.

vrijdag 3 oktober 2014

Strand

Het was vandaag nog zulk lekker weer dat Fiene en ik graag naar het strand wilden. Berend had geen zin, dus hebben we gewacht tot E. terug was van school en haar gevraagd of ze mee wilde. Daar had ze veel zin in, dus ben ik met de twee meiden naar het strand gegaan en is Berend met Arnaud thuis gebleven.

Fiene en E. stonden al heel snel in het koude water en hebben daar heel lang gespeeld. Eerst gewoon in de golven en daarna met de enorme opblaasorka.




Na een hele tijd kwamen ze bibberend van de kou toch uit het water. Na wat eten, drinken en kleren aan doen, hebben ze heel hard over het strand heen en weer gerend met de vliegertjes.

woensdag 1 oktober 2014

Thuisonderwijzers leren samen: Geef je je kinderen dan zelf les?

Beter samen. Dat is het motto van de Nationale OnderwijsWeek 2014. Als voorbeeld haalt de organisatie de volgende tekst aan:
Denk- en leerprocessen spelen zich niet louter af in het hoofd, maar verlopen in voortdurende interactie met de sociale en culturele context. De dialoog speelt daarin een belangrijke rol.
Dat is eigenlijk best een mooie manier om onze manier van thuisonderwijs te beschrijven! :-)

Mensen vragen mij natuurlijk regelmatig naar ons thuisonderwijs, een veel gehoorde vraag is: "Geef je je kinderen dan zelf les?". Dat vind ik een lastige vraag om te beantwoorden omdat het zo vanuit het perspectief van school gedacht is. Het beeld dat mensen hebben van 'les' is vaak iets als: juf staat voor een klas van zo'n 25-30 kinderen, zij geeft een klassikale uitleg over stof die afkomstig is uit een lesboek, kinderen maken zelfstandig de oefeningen uit het werkboek en worden vervolgens getoetst om te bepalen of ze de leerstof begrijpen of niet.

Maar dan naar de situatie met thuisonderwijs. Ik heb maar twee kinderen, geen klas vol. Ik heb geen toetsen nodig omdat ik dagelijks kan zien of en hoe ze hun kennis en vaardigheden in de praktijk toepassen. Een ander groot verschil met de lessituatie die de meeste mensen voor ogen hebben als ze me de vraag stellen, is dat de meest effectieve vorm van leren is wat ik 'betekenisvol leren' noem. Als een kind ergens belangstelling voor toont is dat een ideaal moment om hem te helpen in het verkrijgen van nieuwe kennis of nieuwe vaardigheden. Voorbeeldje van wat ik bedoel: als mijn dochter een emailtje schrijft aan opa en oma en wil weten of je 'fiets' met een f of een v schrijft, is dat het perfecte moment om te vertellen dat fiets met een f is. Dat is voor haar op dat moment nuttig en deze kennis heeft daarmee betekenis voor haar.

Dit soort momenten zijn wat in onderzoeken naar thuisonderwijzers door wetenschappers 'informeel leren' wordt genoemd. Eigenlijk doen we dat hier iedere dag van het jaar, de hele dag door. Al die momenten bijelkaar tellen op tot heeeeeeel veel leren :-)

Maar wat antwoord ik dan als iemand mij vraagt of ik mijn kinderen zelf les geef? Dat laat zich zoals je hierboven leest niet in één zin uitleggen. Ja ik geef mijn kinderen onderwijs en ik zorg ervoor dat ze veel leren, maar nee ik geef ze geen les zoals een juf op school doet.

Daarom spreekt het motto van de Nationale OnderwijsWeek mij zo aan. Beter samen. Dát is hoe ons thuisonderwijs eruit ziet. Door veel samen te doen, lezen, uitproberen, bezoeken, vragen en te onderzoeken, leer ik samen met de kinderen. Bij ons in het gezin zijn we allemaal nogal praatgraag, dus die dialoog uit de quote waar ik mee begon, is voor ons inderdaad de basis van ons onderwijs. Een vraag over wat nudisme is, kan zo via het bijbelse verhaal over Adam en Eva, via grondeigenaarschap, wetgeving en vrijheid, lopen tot wat cultuur is en welke kledingvoorschriften gangbaar waren door de eeuwen heen.

Veel ouders reageren bij mijn uitleg vervolgens met "Jamaar, dat doe ik ook met mijn kinderen". Heel goed! Vooral mee doorgaan zeg ik dan :-) En stel je nu eens voor dat je dat iedere dag, de hele dag zou doen, het leerpotentieel is enorm!

En dat is hoe 'beter samen' er voor ons gezin uit ziet.



Deze blog doet mee aan de 'Thuisonderwijzers leren samen' blog hop in het kader van de Nationale OnderwijsWeek 2014. Klik hier om andere blogs over dit onderwerp te lezen: